Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Egészséges táplálkozás: több zöldésg, gyümölcs, kevesebb cukor és só.Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős.

A már ismert 12 ponton alapuló egészséges táplálkozással-, életmóddal összefüggő ajánlást gluténérzékenyekre is megírtuk!

Ennek betartásával, számos civilizációs betegség (például elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) megelőzhetővé válhat.

Az egészséges táplálkozás 12 pontjából 6:

  1. Kiindulópont
    • Az egészséges táplálkozás egyik kulcsa, hogy nem épül tiltásokra, hanem a változatosságon, a rendszerességen és a mértékletességen van a hangsúly.
    • A változatosság kiterjed mind az élelmiszerekre, mind az alapanyagokra.
    • Merjük kipróbálni az újabb gluténmentes alapanyagokat, kísérletezzünk velük!
    • Ne sajnáljuk az időt és energiát az alapanyagok megismerése, tesztelése mellett, a különféle konyhatechnológiák elsajátítására sem, később már egyszerűbben fog menni!
  2. Milyen zsiradékokat válasszunk?
    • Válasszuk a zsírszegényebb ételkészítési technológiákat, mint a sütőzacskóban, cserépedényben, alufóliában sütést, teflonedényt, kerámia edényeket.
    • Alapvetően a natúr tejipari termékek és a színhúsok szabadon fogyaszthatók cöliákiában, azonban bevásárláskor válasszuk a zsírszegényebb, soványabb húsrészeket (pl.: mell, comb, karaj), felvágottakat (pl.: sonka),  halakat, tejtermékeket (pl.: 1,5%-os tej, 10%-os tejföl),
    • Használjon inkább vajat!Ha nem vagyunk laktótérzékenyek, akkor nyugodtan használhatunk kevés vajat (laktózintolernaciások jó ha tudják, van laktózmentes vaj is!).
      Egyéb olajokat változatosan használjuk, ne ragadjunk le egyfélénél (szőlőmag-, repce-, dió-, olíva-, tökmag-, napraforgómag-,lenmagolaj és ezek keverékei)
    • Ha mindezekre odafigyelünk, zsírbevitelünk nem lépi túl az ajánlott napi energiabevitel 20-30%-át, és az ételeink zsírsavösszetétele is kedvező lesz.
  3. STOP só!
    • kevesebb sótÉteleinket kevés sóval készítsük, inkább az asztalnál sózzunk, ha valóban szükséges!
    • Figyeljünk arra, hogy a gluténmentes késztermékek, felvágottak, húskészítmények só (NaCl) tartalma, lehetőség szerint alacsony legyen
    • Ételkészítés során pedig használjuk a friss zöldfűszerek széles választékát (petrezselyem, zeller, kapor, bazsalikom, kakukkfű, kapor stb…), melyekkel ízletes ételeket tudunk készíteni.
  4. Mérsékeljük a cukorfogyasztást!
    • A legújabb WHO  ajánlás szerint a napi energiabevitelünknek mindössze 5%-a tartalmazhatna hozzáadott cukrot!és bizony ebben a mennyiségben benne vannak az édességek, cukorkák, szörpök, lekvárok is!
    • Ahhoz, hogy cukorfogyasztásunk ne lépje túl az ajánlott mennyiséget, hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk gluténmentes édességet, akkor is befejező fogásként, vagy uzsonnára.
    • Célszerű ilyenkor gyümölcs vagy tejtermék alapú (ha nem vagyunk tejfehérje allergiásak, és/vagy laktózintoleránsak) desszerteket készíteni (gyümölcsrizs, gyümölcsös piskóta, gyümölcsfagyi), mert ezeknek már önmagukban édesebb ízük van, kevesebb cukrot kell felhasználnunk a készítésükkor. Tehát a hétvégi családi ebéd után nyugodtan fogyasszunk el egy szelet házi készítésű süteményt, azonban ez ne ismétlődjön meg minden nap. Ha édes ízre vágyunk, vagy nassolni szeretnénk, válasszuk a friss gyümölcsöket, vagy a gyümölcs és tej felhasználásával készült turmixokat.
  5. Napi fél liter tej, a megfelelő kalciumbevitelért!
    • Tejtermékek kitűnő kalcium és fehérje források.Szerencsére a natúr tej, tejtermékek, gluténmentességükből adódóan beépíthetőek a cöliakia diétájába, azonban az ízesített termékek tartalmazhatnak glutént, ezért vásárláskor mindig győződjünk meg az adott termék gluténmentességéről. A megszokott terméket is ellenőrizzük, mert előfordulhat hogy a termék összetevőiben változtatást végeztek.
    • Minden nap tartalmazzon az étrendünk tejet, vagy tejterméket, mivel kitűnő fehérjeforrások, és bevitelükkel a napi kalciumszükségletünk nagy részét fedezni tudjuk.
    • Akinek gluténérzékenysége mellé laktózintolerancia is társul, válassza a laktózmentes natúr termékeket, valamint a kalciummal dúsított növényi készítményeket
    • Tejtermékek közül részesítsük előnyben a fermentált, savanyított termékeket, mivel az egészséges bélflóra fenntartásában is kiemelkedő szerepük van (például natúr joghurt).
    • Az ajánlott mennyiség ízletesen belopható a reggeli mellé ivott 3 dl tej alapú italba – kakaó, vaníliás tej -, szendvicsbe tett sajttal, vagy akár egy pohár natúr joghurttal, amelybe ízlés szerint tehetünk friss gyümölcsöt, vagy gluténmentes, rostdús finomságokat  (puffasztott kölest, amarántot, kukoricapelyhet).
  6.  Naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt!
    Cöliákiások táplálkozásában, a gyümölcsöknek, zöldségeknek kiemelkedő szerepük van.

    • A belőlük származó rostok segítik szénhidrát-, és zsíranyagcsere egyensúlyának fenntartását.
    • Továbbá magas vitamin (B, C, K, E, folsav) és ásványi anyag (kálium, magnézium) tartalmuknak köszönhetően jelentős szerepük van az egészség megőrzésében.
    • Állítsuk össze úgy étrendünket, hogy minden étkezés tartalmazzon zöldséget, vagy gyümölcsöt!

Folytatás 7-12 pontok – lapozok!

Az MDOSZ táplálkozási ajánlása cöliákiás szemszögből:



Kapcsolódó bejegyzések:

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ®  gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? - Gyümölcsök
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök

Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...

Cöliákiában is étkezzünk helyesen!
Cöliákiában is étkezzünk helyesen!

A cöliákiás, gluténérzékenyek számára kiemelten fontos a helyes, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étkezés a hiánybetegségek megelőzése miatt. Nem mindegy, hogy...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.

Egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos 12 pontos ajánlásból 7-12 javaslat. Az egészség a legnagyobb érték, pénzért nem megvásárolható, de sokat...

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!

A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...

, ,