Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet – sajnos

Menza rendelet januártól hatályos.Sok szülő fellélegzett, amikor arról számoltunk be néhány hónapja, hogy a közétkeztetésben – így az óvodákban, iskolákban is – a gyermeke biztonságos a különleges táplálkozási igényének megfelelő, az előírt diétájába illeszthető ételeket kaphat meg a menzán. Előző cikkünkre többen reagáltak, hogy már most is vannak olyan ovik, iskolák ahol ezt eddig is megoldották, de így most még mindig lesznek olyan intézmények, ahol a szülőnek kell külön ellátásról gondoskodni, mint eddig is.

Sajnos most jelentették be, hogy a menza rendelet csak januártól lesz hatályos.

Azért halasztják el a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatályba léptetését, mert több jelzést kaptak a közétkeztetés résztvevőitől, hogy – szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt – nem elegendő a felkészülési idő.

Szeptember helyett jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A túlsúlyos, egészségtelenül táplálkozó gyerekekből nagyobb eséllyel lesznek elhízott felnőttek, a kormányzatnak pedig különösen nagy felelőssége van ennek megakadályozásában, hiszen a közétkeztetésben 960 ezer kisgyerek vesz részt – közölte.

Az államtitkár jelezte: a mintamenza program tapasztalatai alapján a jelenleg a közétkeztetésre fordított összegből a rendelet által előírt tápanyagok beszerezhetők, az ételek előállíthatók, így nem várható a menzai díjak emelkedése a rendelet miatt.
A rendelet a különböző életkori csoportokra lebontva meghatározza, hogy a különböző táplálékcsoportokból mennyit kell biztosítani a gyerekeknek, rögzíti az irányadó tápanyag-beviteli normákat, a tiltott élelmiszereket, és előírja, hogy az asztalokra nem lehet kihelyezni a só- és cukorszórókat (de külön lehet kérni őket), és táblán kell felhívni a figyelmet a túlzott só- és cukorfogyasztás következményeire.

Az allergének mellett a túlzott sófogyasztás is egészség károsító

Az államtitkár elmondta: a sótartalomra vonatkozó intézkedések az ötévesnél fiatalabb gyerekek számára január 1-jén lépnek hatályba, az idősebbeknél fokozatosan, 2021-ig kell elérni a kívánatosnak tartott öt gramm/nap adagot.

Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság sóbevitele háromszorosa az ajánlottnak. Az OÉTI 2009 óta vizsgálja az élelmiszerek sótartalmát, eddig 750 élelmiszert vizsgáltak meg, volt, hogy egyet többször is.
A kenyér- és kenyérfélék esetében azt állapították meg, hogy tíz deka kenyér sótartalma 0,8-3,2 gramm között változik, vagyis egy szelet kenyér elfogyasztásával több sót fogyasztanak el a vásárlók, mint ami a WHO által ajánlott teljes napi sómennyiség. Jelezte: a pékek vállalták, hogy az év végére tíz százalékkal csökkentik a kenyerek sótartalmát.
A húskészítmények, felvágottak esetében pedig tíz dekagrammonként 1-5,2 gramm között ingadozik a sótartalom, a leveskockák, levesporok, fűszerek sótartalma pedig akár hatvan százalék is lehet – ismertette.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a finomított cukrot és a sót néma gyilkosnak kezdik hívni a szakirodalomban, mert például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a vesebetegségeket a magas vérnyomásra és így a túlzott sóbevitelre lehet visszavezetni.
Emlékeztetett rá: a kutatások szerint napi 5 gramm az ajánlott sómennyiség a felnőtteknek, ezzel szemben a magyar férfiak 17,5 grammot, a nők 16,5 grammot fogyasztanak belőle naponta, azaz évente több mint 6 kilót. Felhívta a figyelmet: már napi egy grammal kevesebb só is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást.
Megjegyezte: bizonyítható, hogy a csökkentett sóbevitel az ételek élvezeti értékét két-három hét után már nem befolyásolja, vagyis hozzászokik az ízérzékelés, és ugyanez vonatkozik a cukorra is.

Forrás: MTI

2021.09 -es rendelet módosítás:

A Magyar Közlönyben jelent meg az alábbi rendelet módosítás, ami alapján, ha az intézmény nem képes biztosítani a diétás étkezést, köteles a biztosítani annak a feltételeizt, hogy a bevitt vagy az intézmbe rendelt diétás ételt a gyemeknek megfelelően lehessen tárolni és étkezésre kiadni – azaz hűteni, melegíteni és tálalni.Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan segíthetjük a gluténérzékeny diákokat a hétköznapokban?
Hogyan segíthetjük a gluténérzékeny diákokat a hétköznapokban?

Milyen trükkökkel lehet segíteni a gluténérzékeny iskolások mindennapjait? Ausztrál tippek jelentek meg a tanári magazinban. Ön mit tapasztal Magyarországon? Töltse...

Speciális étkezés és mentes étel házhozszállítás
Speciális étkezés és mentes étel házhozszállítás

Speciális táplálkozási igények oka lehet cöliákia, ételintolerancia, táplálékallergia és más betegségek. A mentes étel házhozszállítás nem is olyan egyszerű, főként...

Megnégyszereződöt a gluténérzékenység, és egyéb táplálék intolerancia
Megnégyszereződöt a gluténérzékenység, és egyéb táplálék intolerancia

Gyermekek körében végzett iskolai felmérés szerint 2001/2002-es tanév óta négyszeresére nőtt a gluténérzékenység és egyéb táplálék intolerancia előfordulása. Figyelni kell...

2014 szeptemberétől kötelező biztosítani a gluténmentes ételt is a menzákon
2014 szeptemberétől kötelező biztosítani a gluténmentes ételt is a menzákon

37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet szerint valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának...

, ,