Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Hogyan segíthetjük a gluténérzékeny diákokat a hétköznapokban?

Cöliákia  (gluténérzékenység, avagy közismert nevén lisztérzékenység) sok gyereket érint világszerte. Aki lisztérzékeny, annak a szervezete nem tolerálja a glutént, ami a búzában, rozsban, árpában és sokszor a zabban is megtalálható, ezért ha olyan ételt fogyasztanak, ami glutént tartalmaz, puffadást, hasfájást, emésztési problémákat tapasztalnak magukon. de ezen kívül számos nem feltétlenül emésztési tünettel is jelentkezhet a cöliákia.

gluténérzékenyek az iskolában

A gluténérzékenyek esetében a vékonybélben található bélbolyhok fokozatosan károsodnak, ezáltal nem képesek a tápanyagot megfelelő módon felszívni. Hosszútávon ennek számos káros egészségügyi következménye lehet, mivel így a fontos vitaminok és ásványi anyagok sem épülnek be a szervezetbe.

Akiknél iskolás korban diagnosztizálják a gluténérzékenységet, és ekkor kell elkezdeniük diétázni, megismerkedni a szigorú diéta szabályaival – az iskolai körülmények között – nem mindig egyszerű.

Ám ha a környezet kellően segítőkészen áll hozzá, legyen szó a tanárokról, az iskolavezetésről, az osztálytársakról, akkor a gluténérzékeny gyerekek sem fogják kirekesztettnek érezni magukat. Ehhez azonban elengedhetetlen az előre tervezés, amivel kivédhető az, hogy az érintett frissen diagnosztizált gyerekek véletlenül gluténtartalmú ételt fogyasszanak – azaz ne essenek diétahibába.

Az alábbiakban a Cöliákia Ausztrália nevű társaság által összeállított, és az Australian Teacher’s Magazine hasábjain közzétett ötleteket olvashatjuk arra nézve,

miként lehet a lisztérzékeny gyerekek életét könnyebbé tenni az iskolai környezetben.

Érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, és nálunk is bevezetni a javaslatokat a gyermek közétkeztetésben.

 1. Hívjunk meg vendégelőadókat, akik saját élményeiket osztják meg a diákokkal a gluténérzékenység kapcsán.

  Ez lehet egy ismert sportoló vagy médiaszemélyiség, akinek láttán a gyerekek megérthetik, hogy ezzel a betegséggel együtt lehet élni, és máris nem fognak csodabogárként tekinteni arra az osztálytársukra, aki nem ehet akármit.

 2. Legyen a lisztérzékeny gyerekeknél mindig egy kis uzsonnadoboz,

  amiben gluténmentes finomságokat tarthatnak, így egy-egy iskolai ünnepség, szülinapozás kapcsán ők is tudnak mit enni, ha már a tortából nem kaphatnak.

 3. Az iskolai hírlevélben legyen egy külön rovat gluténmentes recepteknek,

  így minél többen lehetőséget kapnak arra, hogy olyan ételeket tudjanak készíteni a közös alkalmakra, amiből mindenki ehet.

 4. Rendezzünk olyan iskolai alkalmakat, ahol a gyerekek is hallhatnak a lisztérzékenységről és a gluténmentes étkezésről,

  hogy minél jobban tudják egymást is segíteni, támogatni. Itt megtanulhatják, hogy miért ne kínálják meg gluténérzékeny osztálytársaikat a saját uzsonnájukkal, és toleránsabbá, érzékenyebbé válhatnak a problémára.

 5. Az iskolai menza dolgozóihoz is érdemes minél több információt eljuttatni,

  hiszen a gyerekek számára az is nagy segítség lenne, ha gluténmentes ételt is választhatnának, így nem kellene otthonról, maguknak vinni az ebédjüket.

Forrás: educationhq.com

Ha gyermekünk úgy kerül új környezetbe, hogy már gluténmentes diétát tart

ingyenes kiadvány a cöliákiáról

Itt kérhet postázást, Innen pedig PDF-ben letölthető.

Feltétlenül tájékoztassuk a nevelő óvónőt, nevelőtanárt, (nyáron a táborvezetőt), a többi szülőt erről a tényről! Ha úgy érezzük, hogy hiányosak az ismereteik, igényelje, dietetikusok által lektorált, ingyenes kiadványunkat a gluténérzékenységről, amelyet igény szerint bárkinek postázunk! Igénylés ITT

A kiadványunk támogatónak hála eddig már 20.000 példányban került kinyomtatásra és terjesztésre!

Mik az Ön személyes tapasztalatai?

Tudja-e, hogy:

 1. Magyarországon kötelezői biztosítani a gluténmentes étkezést a menzákon a gluténmentes étkezést? 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet
 2. Az igazoltan cöliákiás gyermekek után a szülők emelt összegű családi pótlék (és kapcsolódó kedvezmények)  igénybevételére jogosultak?

 Kapcsolódó bejegyzések:

Intézményi menza vs. gluténmentes konyha speciális ételkiszállítása
Intézményi menza vs. gluténmentes konyha speciális ételkiszállítása

Kohári Éva személyes tapasztalati mentes menzával és egy gluténmentes ebédet házhoz szállító étteremmel. Lássuk hogy néznek ki a kiszállított GM...

Cöliákiás a gyermekem! - segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!
Cöliákiás a gyermekem! – segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!

Sok szülő először kétségbe esik a diagnózistól. Most mi lesz? Nem kell megijedni, nem tragédia a cöliákia, de fontos a...

Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet - sajnos
Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet – sajnos

Sajnos az iskolakezdésre nem sikerült mindenkinek felkészülnie a menza rendelet előírásainak betartására. Januárra csúszik a hatályba lépése.

Táborba megy, menne a cöliákiás gyerek
Táborba megy, menne a cöliákiás gyerek

A cöliáka egyetlen hatásos kezelési módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. Sok gyermeket a diéta szigorúsága miatt nem tudják...

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

, , ,