Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Egyre több a gluténmentes élelmiszer

A cöliákia, – vagy ahogy többen ismerik lisztérzékenység – egy olyan autoimmun betegség, amelynek a ma ismert egyetlen kezelési módszere az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Ezért is nagyon fontos, minél több helyen és minél szélesebb választékban legyenek elérhetőek a gluténmentes élelmiszerek.

Az utóbbi években a médiában folyamatosan hallani a glutén okozta panaszokról, ezért olyanok is belefognak a gluténmentes diétába, akiknek valójában tüneteik sincsenek a glutén tartalmú élelmiszerektől, de úgy gondolják, hogy egészségesebb a gluténmentes élet – ők a divatdiétázók.
A növekvő keresletre reagál a piac ezért évről évre folyamatosan bővül a gluténmentes élelmiszerek piaca, amire reagálnak a kereskedők, vendéglátók is.

Cöliákia Nemzetközi Napja

alkalmából (minden év május 16-a) kerestük meg több piaci szereplőt és kérdeztük meg őket a jelenlegi gluténmentes termékválasztétkukkal és az esetlegesen tervezett akciókról.

Metro áruházakMETRO áruházak

A METRO áruházakban ugyan vannak gluténmentes termékek, mivel közvetlen lakossági kiszolgálást nem végez a Cöliákia Nemzetközi Napjával kapcsolatban nem szerveztek külön akciókat. Tudtuk meg Krubl Yvette Kommunikációs vezetőtől.

Éttermeknek, kisboltoknak ajánljuk a figyelmébe azt a mentes terméklistát (gluténmentes, laktózmentes, diabetikus) amelyet Yvette küldött el szerkesztőségünk részére. Érdemes lehet a jelenlegi választékukat ezekből a termékekből kibővíteniük. A vásárláshoz a METRO üzletekben vevőkártya szükséges.

Auchan logoAUCHAN Magyarország

Az Auchan az utóbbi időben már jelentőseb bővítette mentes termékválasztékát, amelyeket az áruházakban külön részen helyezett az úgynevezett egészség szigeten. Erről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. Samu Zsófiát az Auchan kommunikációs vezetőjét kérdeztük meg a kínálatról és a további fejlesztésekről:

Hány kifejezetten gluténmentes termékük van, ezek a termékek milyen kategóriákban hogy oszlanak meg (pl. kész kenyerek, lisztek, csokoládék, húskészítmények stb.)?

Az Auchan Magyarország számára nagyon fontos az egészséges életmód, illetve a betegségmegelőzés támogatása. Ennek egyik módja, hogy olyan speciális termékválasztékot hoztunk létre, melynek köszönhetően az egészségükre hangsúlyosan odafigyelő, illetve valamilyen ételintoleranciában szenvedő vásárlóink is megtalálhatják a táplálkozásuk szempontjából a legmegfelelőbb termékeket. Vásárlóink éppen ezért, igény szerint választhatnak laktóz-, gluténmentes- és diabetikus termékeket, illetve bio zöldség- és gyümölcsválasztékunkat is folyamatosan bővítjük.

Jelenleg több mint 230 gluténmentes termék található meg az Auchan választékában, melyből több mint 30 friss áru és közel 200 tartós élelmiszer.

Terveznek-e további választékbővítést, ha igen mikor és milyen termék kategóriában, milyen üzletekben stb. ?

Vállalatunk a vásárlói igényeket folyamatosan felülvizsgálja és elemzi. Ennek köszönhetően az egészséges, illetve a speciális táplálkozást kielégítő termékek aránya évről-évre növekszik. Ezt a törekvésünket is mutatja, hogy például a gluténmentes termékeink választéka a 2015-ös évhez képest a duplájára nőtt. Már dolgozunk a sajátmárkás gluténmentes termékeink kifejlesztésén, melynek köszönhetően vásárlóink hamarosan még nagyobb választékból, versenyképes áron választhatják majd ki a nekik legmegfelelőbb termékeket.

SPAR INTERSPARSPAR Magyarország Kereskedelmi Kft

A SPAR saját húsüzeme már évek óta gluténmentes üzem, így az ott készülő húskészítmények is gluténmentesek. Erről egy korábbi hírben számoltunk be.

Maczelka Márk az idén 25 éves születésnapját ünneplő SPAR kommunikációs vezetője válaszolt megkeresésünkre.

Széles laktóz- és gluténmentes termékkínálatot osztályonként összefoglalva kaptuk megy egy Excel fájlban, (amelynek több füles is van: SPARGLUTÉNMENTS, LAKTÓZMENTES TERMÉKEK.XLS) 15 féle kifejezetten pékáru mellett (kenyerek, péksütemények, Marlenka), közel 100 féle t gluténmentes élelmiszer (kukoricapehely, keksz, csokoládé, bébiétel) több mint 230 féle gluténmentes húskészítmény van a választékban.

Választékbővítésre vonatkozó kérdésünkre is pozitív választ kaptunk:

 • A pékáru területen április végén bővült a választék, legközelebbre őszre tervezünk választékbővítést.
 • A felvágott és füstölt áru területen szintén tervezünk termékbővítést.

Kiemelt promóciók témaköre:

2016. május 12. és május 18. között az INTERSPAR szórólapban külön oldal fog a gluténmentes termékekkel foglalkozni:

Spar gluténmentes élelmiszerek akciója 201605

Kattintson a képre, az akciók részleteiért!

Emellett ezen termékek esetében májustól az INTERSPAR áruházakban jelentős termékbővítést hajtunk végre.

TIPP: Érdemes lesz tehát folyamatosan követni a gluténérzékeny.hu akciós termékek rovatát, ahol folyamatosan szemlézzük az országos hálózattal rendelkező kereskedelmi láncok aktuális újságos akcióit. A listákat folyamatosan frissítjük.

AldiALDI Magyarország Élelmiszer Bt.

Megkeresésünkre Takács Bíborka PR & Communications Manager adott választ.

Enjoy Free! Gluténmentes vekni - ALDI

Enjoy Free! Gluténmentes vekni

Az ALDI Magyarország termékkínálatának kialakításánál azokra is gondolt, akik valamilyen ételintolerancia miatt különleges diétára szorulnak: áruházainkban laktóz- és gluténmentes, valamint diabetikus termékek is megtalálhatóak. Jelenleg közel félszáz gluténmentes termékünk van, több termékkategóriában (felvágottak, húskészítmények, kekszek, kész kenyerek, kenyérhelyettesítő termékek). A gluténmentes termékkínálat minden üzletünkben elérhető, az éppen akciós ajánlatokról a https://www.aldi.hu/hu/kinalatunkbol/enjoy-free/glutenmentes-termekek linkre kattintva tájékozódhatnak.

Szerkesztői megjegyzés:

 • Figyelembe véve az ALDI üzletek méretet a közel félszáz termék jelentősnek tekinthető!
 • Az ALDI sajátmárkás mentes termékei (amelyek csak az ALDI üzletekben kaphatóak)  Enjoy Free! néven találhatóak meg.

Lidl gluténmentes termék akcióLidl Magyarország Kereskedelmi Bt.

Tőzsér Judit vállalati kommunikáció vezető tisztelte meg szerkesztőségünket a válasszal.

Köszönjük megkeresését a téma kapcsán. A  Lidl mentes termékválaszték táblázat tartalmazza a vállalt által forgalmazott gluténmentes és laktózmentes termékek listáját. A felsorolásban szereplő termékek mindegyike megtalálható a Lidl Magyarország mind a 164 áruházának polcain.

A gluténmentes termékek listája a közeljövőben bővülni fog az alábbi termékekkel:

 • gluténmentes lisztkeverék
 • kukoricadara
 • kukoricaliszt

A laktózmentes termékkínálat pedig a következő termékkel egészül ki:

 • mozzarella
 • mascarpone
 • gyümölcsjoghurt
 • görög joghurt
 • főzőtejszín

Érdekes módon a megkeresett láncok közül a CBA, REÁL, COOP nem tartotta fontosnak, hogy megkeresésünkre reagáljanak. A TESCO későbbre ígérte válaszát, de időközben megjelent akciós újságjában nagyon sok gluténmentes termék akciós.

Diátás szaküzletek, reformélelmiszer üzletek

Minden kedves diétázó társunknak ajánljuk, hogy rend szeressen keressenek fel olyan szaküzletek is, amelyek kifejezetten az étel intolerancia, táplálékallergia, diabétesz és más betegségek miatt felmerülő speciális táplálkozási igényekre szakosodtak, hiszen ezekben nagyságrendekkel nagyobb a termékválaszték, mint hiper- és szupermarketekben sarki ABC-kben illetve a legtöbb üzletben is diétában jártas, esetleg szintén diétázó eladók tudnak szakszerű segítséget is nyújtani.

Gluténmentes térképünkön is számos olyen üzletet találhatnak meg:

törlés

A térképen szereplő partnerein akcióit szintén megtalálhatják az akciós termék rovatunkban!

HerbaHáz logoHerbaHáz alaposan felkészült a Cöliáka Nemzetközi Napra – számos akcióval, termékbemutatókkal és kóstolóval várja az érdeklődőket 2016. május 13-14 között.

HerbaHáz gluténmentes nap hirdetés

Részletekért kattintson a képre!

 

hunorganic gluténmentes termékekHunorganic Kft / Diéta Vonal gluténmentes szaküzlet

Králl Mária a Hunorgani Kft egyik vezetőjétől kapott válasz:

A Hunorganic Kft 2004. óta foglalkozik gluténmentes termékek gyártásával. A cég családi vállalkozás a mai napig, Horváth Miklós és jómagam (Králl Mária) vezetjük.
2011-ben új, kizárólag gluténmentes termékeket gyártó, BRC minősítésű üzemünket megnyitottuk Székesfehérvárott, ahol most már kb. 600 m2-en készítjük a saját fejlesztésű
termékeinket. Cégünk szerződött partnere a hivatalos „áthúzott búzakalász” tulajdonos AOECS-nek, számunk HU-003.
Jelenleg közel 300 saját márkás terméket gyártunk és forgalmazunk.
Mindenki számára ismertek már a GLUTENIX, NATURBIT lisztkeverékek, alapanyagok sütéshez-főzéshez, kekszek, védőgázas pékáruk a GLIADINO házias tészták.
A legújabb termékcsaládunk, a MIMEN komplett választékot kínál azok számára, akik sokféle ételallergiával is küzdenek a gluténérzékenységen kívül.
A termékek között száraztészták, kekszek, lisztkeverékek (palacsinta, kenyér, kalács, általános lisztkeverék, süteményporok), panírkeverék is megtalálható.
További pozitív értékük, hogy nem „üres” keményítő az alapanyaguk, hanem a jóval egészségesebb köles, hajdina, csicseriborsó.
Cégünk a Pasta d’oro tészták, Granola müzlik képviselete és importőre.
A Hunorganic kft termékei országszerte megtalálhatók az ételallergia szaküzletekben, bioboltokban, az Auchan, Tesco áruházakban, néhány napon belül a Rossmann hálózatban és rövidesen az Aldi üzleteiben is.
Webáruházunkban és székesfehérvári mintaboltunkban minden hónap 2. szerdáján akciós napot tartunk.
Rendszeresen részt veszünk a klubok rendezvényein, ahol sütőkurzusokat tartunk.
Köszönettel fogadjuk a vásárlói visszajelzéseket, igényeket, mert ezek alapján fejlesztjük tovább termékkörünket.

Diéta ABC-t is megkerestük a Cöliáka Nemzetközi Napja kapcsán tervezett akcióikkal kapcsolatban, amelyre Vakherda Pál adott választ:

Jelenleg közel 500 nm-en több, mint 2.500 gluténmentes terméket tartunk, ezen a héten ünnepeljük 7 éves évfordulónkat, mely hét év során folyamatosan a termékskála és nyújtott szolgáltatás bővítésén/ fejlesztésén fáradoztunk. Az áruházban mely az Ecseri úti metrómegállónál található és webáruházunkban házhozszállítással megvásárolhatók a magyar gluténmentes gyártók összes alaptermékei, lisztjei, gluténmentes lisztkeverékei, a nevesebb külföldi beszállítóké szintén, a Bezgluten gluténmentes termékcsalád közvetlen nagykereskedelme is vagyunk. Folyamatosan törekszünk újabb és újabb, elsősorban gluténmentes terméket gyártó céggel felvenni a kapcsolatot és amennyiben hitelt érdemlően bizonyítható annak gluténmentessége,  bővítjük kínálatunkat az új gyártó termékeivel. Ezen kívül nagy figyelmet fordítunk a fehérjeszegény, laktózmentes és diabetikus diétában fogyasztható élelmiszerek minél szélesebb skálájának raktáron tartására. Saját dietetikusunk külön figyelmet fordít rá, hogy ezen információk naprakészek legyenek.  Dietetikus személyesen és on-line várja az érdeklődőket akár 1-1 kérdés/témakör ingyenes tanácsadására, akár komplex szakmai tanácsadásra a DiétaTipp irodában. A friss gluténmentes kézműves pékségünk közel 60 termék állandó készítését végzi, hónapról-hónapra újabb termék megjelenését biztosítva.Szederinda gluténmentes étterem, mely a DiétABC-vel együtt működve immár 1 éve folyamatosan fejleszti a gluténmentes reggeli, ebéd, street food ételskálát, mely ételek, összetevőkkel egyetemben megtekinthetők honlapunkon, ahol nem utolsósorban akár tippeket is kaphat egy-egy ételhez a 700 gluténmentes fogás böngészése közben a látogató.

Köszönettel vesszük a fenti információk minél szélesebb körben való eljuttatását, ezzel is hozzájárulva közös céljaink megvalósításához, a gluténmentes életmódra kényszerültek minél nagyobb termékskálával való ellátását, zökkenőmentes hétköznapjainak biztosítását.

 

 

 Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes napok 2016.05.13-14 (x)
Gluténmentes napok 2016.05.13-14 (x)

Gluténmentes termékbemutatók, kóstolók és gluténmentes árzuhanás várja az érdeklődőket 2016.05.13-án és 14-én a gluténmentes napok alkalmából HerbaHáz mind a...

Akciós gluténmentes termékek 2016. április második fele
Akciós gluténmentes termékek 2016. április második fele

Akciós gluténmentes termékek 2016. április második felében. Rizsiri GM császármorzsa alappor, Gluta Free gluténmentes hosszú zsemle 200 g, Minden Schär...

Tesco gluténmentes élelmiszer választékbővítés 2016
Tesco gluténmentes élelmiszer választékbővítés 2016

A Tesco gondol a speciális étrendet követő vásárlókra is! Korábban már beszámoltunk arról, hogy a TESCO kiemelt figyelmet fordít a...

Egészségsziget - speciális táplálkozási igényeket elégít ki az Auchan
Egészségsziget – speciális táplálkozási igényeket elégít ki az Auchan

Október 15-én, csütörtökön indul az Egészség hét az Auchan áruházakban, melynek keretében a laktóz-, gluténmentes, diabetikus és bio termékek bővített...

Jó hír a gluténérzékenyeknek a SPAR-tól - gluténmentes húskészítmények
Jó hír a gluténérzékenyeknek a SPAR-tól – gluténmentes húskészítmények

2014. októbertől a SPAR Húsüzem által előállított húskészítmények is gluténmentesek. Sőt laktózmentesek és szójamentesek is. A SPAR gondol a gluténérzékenyekre!...

, , , , , , ,