Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gersli nem gluténmentes

Egy kedves olvasónk küldött egy Facebook üzenetet szerkesztőségünk részére, amelyben egy most (2016. októberében) megjelent mentes receptes magazinban szereplő hibára hívta fel a figyelmünket:

a gersli nem gluténmentes

A gersli nem gluténmentes!

„Kedves glutenerzekeny.hu csapat!

Nem tudom, mennyire közérdekű az információ, de azért megosztanám veletek: a minap a Meglepetés “Mentes konyha” magazin legújabb számát olvastam, amiben klassz receptek vannak, helyes rajzocskákkal jelölve azt, hogy milyen diétába illeszkednek.

Azonban két helyen is a gluténmentességet jelző áthúzott búzakalász ott virít olyan két recept mellett, aminek konkrétan a gersli a fő összetevője és az étel nevében is szerepel a gersli szó.

Pénteken jeleztem is nekik a szerkesztőség központi címére küldött e-mailemben (még nem jött válasz), hiszen az árpagyöngy nem gluténmentes, akkor sem ha álnevén szerepel. Mivel lehetnek új, kevésbé tapasztalt társak, akik egy “mentes” magazint lapozgatva maximális bizalommal főznek a receptekből, érdemes lehet erről is szót ejteni, ha ilyenekkel találkozunk.

Mondjuk így utólag nem sokat lehet tenni, de ha elfogadják tőletek, akár adhatnátok nekik tanácsot az olyan “diéta bakikról”, amit mindenképp érdemes szakmailag elkerülniük…”

Köszönjük Ibolyának, hogy a fenti problémára felhívta a szerkesztőségünk figyelmét. Természetesen az olvasónknak tökéletesen igaza van, a gersli nem gluténmentes.

Megvettük a magazint, és ez alapján az említett két recepten kívül még további két receptre hívjuk fel a figyelmet, mivel nem garantáltan gluténmentes:

Recept címe Oldal Összetevő Probléma
Bőrén sült csirkemell zöldséges gerslirizottóval 11. oldal gersli a gersli nem gluténmentes, mert árpából készül
Sült kelbimbós gerslisaláta 17. oldal gersli
Ponty mákbundában, tormás-majonézes céklasalátával 30. oldal zab Ugyan a zab alapvetően gluténmentes, de a tárolás, feldolgozás során sokszor szennyeződik / szennyeződhet glutén tartalmú (pl. búza) gabonával, így csak az a zab gluténmentes, amelyet kellő gondossággal gyártanak. Ha ezt a gyártó garantálja azt a csomagoláson külön feltüntetik. Más esetben a zab is tiltott a gluténmentes étrendben!
Csilis olajban sült lazacszelet, téli, grillzöldséges zabsalátával 31. oldal zab

Ettől a néhány hibától eltekintve egyébként maga a kiadvány igényes recepteket tartalmaz, köztük számtalan olyat, ami a gluténmentes diétába is beilleszthető.

Kerüljük el a diétahibákat!

Legyünk azonban figyelmesek, azokban a receptekben, melyekben csokoládé, szójaszósz, sör, fűszerkeverékek szerepelnek, mindig ügyeljünk, hogy gluténmentes változatot használjunk a készítéskor, ez esetben lesz ugyanis garantálható a kész étel gluténmentessége.

Bővebben a témáról 3 részes cikksorozatunkban írtunk korábban:

Kár, hogy erre a problémára nem a nyomtatás előtt derült fény, így sajnos azok akik megvásárolták az újságot és nem találkoznak a szerkesztőség Facebook reagálásával vagy ezzel a cikkel, és még nem szereztek kellő jártasságot a gluténmentes diétával kapcsolatban, belecsúszhatnak diétahibába. Reméljük ez nem így lesz, és cikkünk minden érintetthez elér majd.

2016.10.26Kapcsolódó bejegyzések:

Tesco gluténmentes - extrudált kölesgolyó termékvisszahívás
Tesco gluténmentes – extrudált kölesgolyó termékvisszahívás

Magas atropin- és szkopolamin tartalom miatt extrudált kölesgolyó termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termékek...

Cöliákiásként legyünk óvatosak, bizalmatlanok - ezeket messze kerüljük el!
Cöliákiásként legyünk óvatosak, bizalmatlanok – ezeket messze kerüljük el!

Aki cöliákiás, annak a gyógyszer a gluténmentes diéta - nem megoldás az enzim, a csökkentett glutén tartalmú tészta vagy ősbúzás...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!

Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...

,