Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!

Cikksorozatunk korábbi részeiben bemutattuk azokat a mindennap használatos termékeket, amelyek gluténtartalmú összetevői meglepetésként érhetik a diétázókat. Legújabb cikkünkben azokat a termékeket mutatjuk be, amelyeket általában ritkábban fogyasztunk, mégis fontos megemlíteni, nehogy véletlenül diétahibát kövessünk el.

Szójaszósz

Mit jelent az hogy diétahiba?

Számtalan olyan élelmiszer van, amelyekről azt gondolnánk, hogy gluténmentesek, mégis sokszor meglepetés ér bennünket közvetlenül az elfogyasztásuk után, vagy csak jóval később. Ezeket a véletlen, vagy olykor szándékos eseteket (pl. csak egy falat…) nevezzük diétahibának.

Nevéből adódóan szintén félrevezető lehet. Első gondolatként sokan azt gondoljuk, hogy az összetevők között csupán a szója és egyéb ázsiai fűszerek találhatóak, azonban ez sajnos nem így van. A legtöbb szójaszósz összetevői között az első 3 helyen megtalálható a búza valamilyen formában, így a gluténérzékenyek diétájában nem alkalmazható. Aki mégis szójaszószt szeretne fogyasztani, ajánljuk a speciális boltokat, ahol elérhető gluténmentes változatban is!

Vigyázzunk! A legtöbb kínai gyorsétteremben az ételek szójaszósz hozzáadásával készülnek! Tájékozódjunk a vásárlás előtt mindenképp!

Chips – Mindig olvassuk el az összetevők listáját, mielőtt beleennénk egy chipsbe!

Szinte nincs olyan összejövetel, vendégség vagy rendezvény, ahol ne találkoznánk chipsszel a pulton. Gluténérzékenyként fontos, hogy a vendégség kezdetekor győződjünk meg a tálakban található chipsek összetevőiről, ugyanis létezik olyan, amely búzát vagy árpát tartalmaz. Amennyiben egy-egy kihelyezett étel összetételéről nem tudtunk saját magunk meggyőződni, inkább ne fogyasszunk abból a termékből!

Célszerű úgy érkezni egy összejövetelre, hogy viszünk magunkkal olyan rágcsálnivalót, amit biztosan megehetünk, vagy egyeztessünk előzőleg a házigazdával, szervezővel, hogy mely termékek fogyaszthatóak és azok hogyan/hova kerüljenek ki, hogy garantáltan szennyeződésmentesek legyenek!

Gyerekek esetében különösen fontos az odafigyelés!

Tájékoztassuk megfelelően gyermekünket, hogy hol találja meg az ő számára ehető nassolnivalót és figyelmeztessük, hogy az asztalra kihelyezett ismeretlen ételekből semmiképp se fogyasszon! Érdemes a házigazdával előzőleg egyeztetni, milyen sós/édes nassolnivalók lesznek az eseményen, hogy mi is olyan terméket tudjunk vásárolni, vagy készíteni gyermekünknek!

Szószok (ketchup, mustár, majonéz)

A különböző szószok, öntetek esetében sem árt elővigyázatosnak lenni. Egy előre csomagolt salátaöntet, sültkrumpli mellé kínált majonéz, vagy ketchup sem garantált, hogy gluténmentes. Kérjük el mindig az eredeti csomagolást, hogy meggyőződhessünk a termék gluténmentességéről. És ha már a sültkrumplit említettük, nézzük meg mire érdemes ügyelnünk a fogyasztás előtt.

Sültkrumpli nem biztos, hogy gluténmentes. Csak a házi sültkrumpli garantáltan gluténmentes.

A mirelit sültkrumpli tartalmazhat glutént!

A sültkrumplival is vigyázni kell!

Alapvetően fogyasztható termék, ha mi magunk házilag készítjük, ugyanis az összetevői a burgonya, a só és a napraforgó olaj. De mi van akkor, ha vendéglőben étkezünk? Érdeklődjünk, helyben készül-e a sült krumpli, vagy előre csomagolt, fagyasztott árut használnak-e (ez esetben tájékozódjunk az összetevőkről!).
A burgonyát milyen olajban sütik ki? Fontos ugyanis, hogy a sült krumplit különálló olajban süssék ki, ne pedig abban az olajban, amiben előzőleg rántott csirkeszárnyakat készítettek!

Egyre divatosabb, hogy fűszeres burgonyacikket kínálnak egy-egy étel mellé, amely szintén gluténmentesnek tűnik, azonban a burgonyához használt fűszer sok esetben tartalmazhat glutén tartalmú összetevőt, így erről is alaposan tájékozódjunk a választás előtt!

Pudingporok, levesporok, instant kávé, kakaópor

Az imént felsorolt kényelmi termékek szintén kérdőjeles termékek gluténérzékenység esetén. A különönöző poroknál gyakran használnak sűrítőanyagként búzakeményítőt, instant kávé esetén pedig győződjünk meg az összetevők listájáról, ugyanis előfordulhat, hogy maláta van a termékben, amely a gluténérzékenyek számára tiltott.

Bizonytalan összetevői miatt szintén tiltott a különböző kávé/kakaó automaták használata!
Ha kávét fogyasztanánk, válasszunk valódi pörkölt kávét!

Néhány extra:

Játékok és tisztálkodási szerek

Gluténérzékeny kisgyermekünk esetében ne csak az élelmiszerekre ügyeljünk! A gyermekek előszeretettel vesznek mindent a szájukba, kóstolnak meg, ízlelgetnek, rágcsálnak, ezért fontos az elővigyázatosság!

  • A gyurmák között is találhatunk olyat, amely glutént tartalmaz, ezért mindenképp saját szemünkkel győződjünk meg a termék gluténmentességéről, mielőtt gyermekünknek adnánk.
  • Szintén érdemes olyan tusfürdőt,
  • fogkrémet választani gluténérzékeny gyermekünknek, amely nem tartalmaz glutént, hogy evvel is elkerüljük a nem kívánt glutén bevitelét!

Kérdezze dietetikus szakértőnket!

Amennyiben kérése van a gluténmentes étrenddel, diétával kapcsolatban, kérdezze szakértőnket, aki néhány munkanapon belül megpróbál választ adni a kérdésre.

Önökkel előfordult már, hogy a vásárlás után vették észre, hogy a termék glutént tartalmaz? Írják meg Facebook-commentbe, mely termékek okoztak meglepetést!Kapcsolódó bejegyzések:

DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!
DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!

A DonPepe gluténmentes pizzalapokra készített feltétes pizzái NEM gluténmentesek, mert a konyha nem gluténmentes így nagy a kockázata a kersztszennyeződésnek....

Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat... Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült...
Mit jelent az, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat… Glutén tartalmú gabonákat is feldolgozó üzemben készült…

Hogy kell értelmezni azt a jelölést, hogy: Nyomokban glutént tartalmazhat. Gluténtartalmú gabonát is feldolgozó üzemben készül.

Glutenfree hamburger tour - gluténmentes hamburgerek tesztje 1.
Glutenfree hamburger tour – gluténmentes hamburgerek tesztje 1.

Vica több hamburgerezőt is tesztelt, ahol gluténmentes hamburger kapható. Glutenfree hamburger tour - gluténmentes hamburgerek tesztje 1.

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?
Vásároljunk figyelmesen! 2. Mik lehetnek rejtetten gluténtartalmú ételek?

Diétahibát okozhatnak a rejtetten gluténtartalmú ételek, amelyek neve vagy felszolgálása alapján nem is gondolnánk, hogy rejtetetten glutént tartalmazhatnak. Néhány újabb...

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

, , , , ,