Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cöliákiásként legyünk óvatosak, bizalmatlanok – ezeket messze kerüljük el!

Cöliákiásként legyünk inkább gyanakvóak

Cöliákiásként legyünk inkább gyanakvóak!

Számtalanszor leírtuk már, de soha sem elég kihangsúlyozni, hogy a cöliákia – vagy régi, más szóhasználattal: lisztérzékenység – egy autoimmun betegség, amelyre a tudomány mai állása szerint nincs gyógyszerkezelésének egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

Sajnos még a szigorú diétát követők is kénytelenek szenvedni a gluténérzékenység tüneteitől (pl. puffadás, hasgörcs, hasmenés vagy akár migrén), ha diétahibát vétenek: rejtetten (vagy nyomokban) glutént tartalmazó ételt fogyasztanak, vagy megtévesztik őket étteremben, szállodában, vendégségben – a legtöbb esetben véletlenül tudatlanság miatt.

Egy pici nem árthat meg.

De igen, sajnos, már minimális mennyiségű glutén is kiválthatja a tüneteket és beindíthatja az autoimmun folyamatot.

Kihalászom neked a tésztát a levesből

Ha már belefőzték a levesbe a tésztát, akkor az már nem gluténmentes…

Nem mondjuk el anyunak, gyere kóstold meg!

Sokan nem mérik fel, hogy több hónap diétáját teszik tönkre egy falat süteménnyel…

Ez paleo, az gluténmentes!

Az, hogy valami paleo, korántsem jelenti azt, hogy az gluténmentes! Az alapanyagok is lehetnek szennyezettek, vagy akár a gyártás során is szennyeződhettek gluténnal pl. egy paleo süti, ha a cukrászdában búzaliszttel is dolgoznak.

Miért fontos a cöliákia esetén a gluténmentes diéta?

Aki nem tartja be a gluténmentes diétát a kellemetlen tünetek mellett, hosszabb távon igen súlyos szövődményekkel számolhat (csontritkulás, májműködés zavar, meddőség, daganatos betegségek).

Miért legyünk óvatosak?

Az utóbbi időben felkapott témakör lett az ételintolerancia, táplálékallergia, laktózérzékenység, gluténérzékenység. Éppen ezért sokan ebben látják a nagy üzletet, “mentes” cukrászdát, éttermet nyitnak, elkezdenek “gluténmentes” termékeket készíteni, forgalmazni megfelelő alapismeretek hiányában és így véletlenül, vagy rosszabb esetben szándékosan megtévesztik a cöliákiás fogyasztókat.

Néhány veszélyforrás:

 • Csökkentett gluténtartalmú ételek (pl. pizza vagy tésztaétel)

  Ha valaki “lisztérzékeny” – cöliákiás, akkor ezeket messzire kerülje el! A gluténmentesség azt jelenti, hogy a végtermék maximum 20 mg / kg glutént tartalmazhat.
  Pl. 100g termékben maximum 2 mg glutén Ezt konyhai mérleggel ki sem lehetne mérni.

  Válasszunk inkább olyan ételt / helyet ahol valóban 100% gluténmentes kapható.
  Érdemes pl. Horváth Éva, Vica letesztelte rovat cikkeit átolvasni, ahol saját tapasztalatit osztja meg velünk.

 • Csodagyógyszerek, enzimkészítmények

  Sajnos még nem készült el olyan készítmény, aminek a szedésével a cöliákás feladhatná a szigorú gluténmentes diétáját. Vannak biztató gyógyszerkísérletek, de messze van még a megoldás.
  Hirdetnek olyan enzim készítményt (Glutalytic) * ami lebontja a glutént, hasonlóan a laktózérzékenyek laktáz enzim készítményéhez, amelyet alkalmazva a tejcukor érzékenyek elvileg fogyaszthatnak laktóz tartalmú tejkészítményeket, ételeket.  Igen ám, de még a laktáz enzim sem nyújt 100%-os megoldást, hiszen a hatásfoka nagyban függ a bevitt laktóz mennyiségétől, az alkalmazott laktáz enzim FCCU értékétől és végül de nem utolsó sorban az időzítéstől is. Ha valamit rosszul számol ki a laktózérzékeny, bizony jönnek a kellemetlen tünetek.

  * kérésünkre került a Glutalytic ismertető szöveg végére a megjegyzés:

  Diagnosztizált cöliákiások (lisztérzékenyek) számára a termék használata nem helyettesíti a szigorú gluténmentes diétát. Cöliákia gyanúja esetén, a gluténmentes diéta (vagy a termék használata) előttforduljon gasztroenterológushoz megfelelő diagnózis felállítása érdekében. Megkezdett diáta után elvégzett vizsgálatok téves diagnózishoz vezethetnek.

  Gondoljuk csak bele, hogy mekkora kockázatot vállalna az a cöliákiás, aki egy ilyen enzim készítményre hagyatkozva felrúgná a diétáját? Hogy lehet abban biztos, hogy minden gluténfehérjét semlegesített az enzim? Mi van ha pár milligramm mégis bekerül az emésztőrendszerbe?

  Semmiképpen sem ajánljuk a diéta felfüggesztését cöliákiásoknak enzimek vagy más “gyógyszerek” szedése miatt. Abban az egy esetben látjuk értelmét az ilyen enzim használatának, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az a gluténmentes étel amit annak mondanak / jelölnek valóban 100%-ig gluténmentes  (pl. nyomokban tartalmaz glutént) Bár jobb az ilyen ételt el sem fogyasztani inkább! Persze NCGS – nem cöliákiás gluténérzékenység esetén lehet létjogosultsága egy ilyen készítmény használatának.

 • Mentes cukrászdák, éttermek, pékségek

  Sokszor még az üzemeltetők sincsenek tisztában azzal, hogy nem elég természetesen gluténmentes alapanyagokkal dolgozni, hiszen azok a tárolás, csomagolás során szennyeződhetnek gluténnal. Emlékezzünk csak vissza a szarvasi rizsliszt esetére vagy több maglisztet gyártó cég szennyezett készítményeire.
  Fontos, hogy

  • az üzemeltetők, gyártók, termelők megbizonyosodjanak az alapanyagbeszállítók garantált gluténmentességéről (igazolások és saját glutén-gyorstesztek alkalmazásával is szúrópróba szerűen)
  • ezen kívül vagy a teljes üzem legyen gluténmentes vagy a gluténmentes “dolgok” térben és időben elkülönítetten készüljenek, valamint legyenek külön eszközök a gluténmentes ételek / termékek készítéséhez. Lásd a gluténmentes konyha kialakítása cikkünket! De jó példa a McDonald’s alapos felkészülése a gluténmentes sajtburger bevezetésekor.

  Pl. egy “gluténmentes” fagylaltozóban nem elég az, hogy gluténmentes tölcsérben kapjuk a gluténmentes fagyit, ha ugyan azzal a mérőkanállal porciózták ki, mint az előző vendég nem gluténmentes fagyiját – vízben lelötykölés az kevés ahhoz, hogy a garantált gluténmentesség biztosított legyen!

  Érdemes előzetesen leinformálni a helyet, amit kinéztünk és / vagy helyben rákérdezni ezekre a részletekre. A válaszokból le tudjuk szűrni, hogy valóban tisztában van-e a személyzet a gluténérzékenység és a gluténmentesség fogalmával. Ha valami gyanút ébreszt bennünk inkább keressünk más étkezési lehetőséget!

 • Ősbúza – gluténmentes

  Az alakor és durum is tiltott a gluténmentes diétában, mint minden búzaféle. Erről részletesen írtunk korábbi cikkünkben.
  Az alakor és durum is tiltott búzák a gluténmentes diétában

 • Megváltozó termék-összetételek

  Ne vásároljunk rutinból!

  • Semmi sem garantálja, hogy egy termék amit korábban vásároltunk az mindig gluténmentes marad. Bármikor megváltoztathatják a gyártók a termékek összetevőit! Vegyük a fáradtságot és olvassuk el még az ismert termékek összetevőit és allergén információit is!
  • Figyeljünk oda arra, hogy egy termékcsaládon belül lehetnek gluténmentes változatok, de tartalmazhat glutént egy másik ízesítésű vagy kiszerelésű változat! Ez egyrészt függhet a termék összetevőitől illetve a gyártás helyszínétől is!

FONTOS

 • Cöliákia gyanú esetén korrekt cöliákia diagnózis előtt TILOS a gluténmentes diéta,  mert téves diagnózishoz vezethet!
 • A ma felkapott ételintolerancia tesztek nem alkalmasak cöliákia diagnózis felállításához. Kérje külön a cöliákia panelt is vérvételkor: szöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat.

TIPP

Azoknak, akik most ismerkednek a gluténérzékenységgel, gluténmentes diétával javasoljuk PDF-ben letölthető és kinyomtatható:Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan étkezzünk fesztiválokon gluténérzékenyként? Mivel érdemes készülni?
Hogyan étkezzünk fesztiválokon gluténérzékenyként? Mivel érdemes készülni?

Nyár a fesztiválok időszaka. Mire érdemes odafigyelnie a fesztivállátogatóknak? Mire figyeljen oda az aki gluténérzékeny? Tanácsok és tippek. Holnap kezdődik...

Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?
Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?

Nap mint nap újabb és újabb hírek jelennek meg a cöliákia elleni gyógyszer megalkotásáról, Most egy glutént blokkoló étrend-kiegészítővel próbálnak...

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

, ,