Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mi az a szeronegatív cöliákia? – Negatív szerológia esetén gluténérzékeny?

Gluténérzékenység vizsgálat

Szerkesztői megjegyzés

Tilos gluténmentes diétába kezdeni gluténérzékenység gyanúja esetén a korrekt cöliákia diagnózis előtt! Megkezdett gluténmentes diéta hatására téves diagnózis születhet!

Sok esetben a gluténérzékenység pontos diagnózisának felállítása nem könnyű feladat. Változatos tünetek jelentkezhetnek, melyek lehetnek a cöliákiára utalóra, de lehetnek, általánosak (pl. fáradékonyság, hajhullás, fejfájás), vagy egy könnyen gyógyuló megfázás, nátha, tünetei is.

Amennyiben az anamnézis felvétele során felmerül a gluténérzékenység gyanúja, az orvos a diagnózis felállításához első lépésként vérvizsgálatot (szerológia) végez. A tünetek ellenére a szerológiai vizsgálat negatív eredményt hozhat. Ebben az esetben tovább kell lépni.

Kutatási eredmények alapján a „szeronegatív” esetekben további vizsgálatokat végeznek, mert a szövettani eredmény (bélbiopszia) és a genetikai vizsgálat igazolhatja a gluténérzékenységet.

A szeronegatív cöliákia létezése régóta ismert.

szeronegatív cöliákia, gluténérzékenység vizsgálat, cöliákia teszt

Gluténérzékenység vizsgálat első lépése: vérvizsgálat – szerológia

A szeronegatív cöliákia létezését megerősítése a következő tanulmány is:

Célkitűzések

Azok a betegek, akik a gluténérzékenység (cöliákia) klinikai, genetikai és szövettani jellemzőit mutatják, de negatívak a szerológiai markerekre, jelentős klinikai problémát jelentenek. Jelen tanulmány célja a probléma jellemzése, valamint a gluténmentes étrend történetének és hatásainak bemutatása a szeronegatív gluténérzékenységben szenvedő betegekre vonatkozóan.

Módszerek

Azok a betegek, akik a patkóbél nyálkahártyájának a Marsh-féle osztályozás szerinti I-es, II-es és III-as stádiumát mutatják, HLA DQ2/DQ8 haplotípussal rendelkeznek és a klinikai tüneteik gluténérzékenységre utalnak, de a szerológiai vizsgálat eredménye negatív, szeronegatív gluténérzékenységben szenvedő pácienseknek tekintendők.

A patkóbél-nyálkahártya károsodásának egyéb gyakori okai kizárásra kerültek. A HLA–DR és a DQ genotípus/haplotípus az összes Marsh-stádiumra vonatkozóan összehasonlításra került a szeronegatív és a szeropozitív gluténérzékenységben szenvedő betegekre vonatkozóan.

A klinikai jellemzők, a laboratóriumi vizsgálat és a szövettani eredmények értékelésre kerültek egy gluténmentes diéta alkalmazása, valamint egy glutén étrendbe történő visszavezetését követően. A vizsgálat során hosszú utókövetési periódust alkalmaztunk.

Eredmények

Egy 4-éves időszak alatt 48 beteg felelt meg a diagnosztikai kritériumoknak.

A szeronegatív és a szeropozitív gluténérzékenységben szenvedő betegek esetében a HLA−DR és DQ gyakorisága hasonló arányban volt megfigyelhető. Ugyanakkor, a Marsh I-es stádium gyakrabban fordult elő a szeronegatív betegek esetében (42% vs. 22%; p<0,05).

Egy 1 évig tartó gluténmentes diétát követően a klinikai tünetek, a szövettani jellemzők és a laboratóriumi eredmények 40 beteg esetében javultak, és negatív változást mutattak azon betegek esetében, akik ezt követően 6 hónapon keresztül glutén-tartalmú étrendet követtek.

A szeronegatív gluténérzékenységben szenvedő betegek közül 5 (25%) tapasztalta autoimmun betegségek megjelenését a medián 133 hónapig tartó utókövetéses periódus során (tartomány: 72192).

Konklúziók

A szeronegatív gluténérzékenységben szenvedő betegek nem mutattak specifikus profilt.  A gluténmentes diéta ugyanolyan mértékben volt kedvező számukra, mint a szeropozitív gluténérzékenységben szenvedő betegek esetében.

Nagyobb érzékenységű szerológiai markerek hiányában a szeronegatív gluténérzékenységre vonatkozó diagnózis felállítása kizárásos alapon történik.

Forrás: http://bmjopengastro.bmj.com

Szerkesztői megjegyzés

Tilos gluténmentes diétába kezdeni gluténérzékenység gyanúja esetén a korrekt cöliákia diagnózis előtt! Megkezdett gluténmentes diéta hatására téves diagnózis születhet! Ha úgy gondolja, hogy Ön gluténérzékeny (közismert néven lisztérzékeny) forduljon háziorvosához beutalóért gasztroenterológushoz. Ha nem szeretne sokáig várni az időpontra, térítés ellenében számos magán laborban is végeztethető gluténérzékenység vizsgálat – ami nem azonos az étel intolerancia vagy étel allergia vizsgálatokkal! Kérjen kifejezetten cöliákia panel vizsgálatot!

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténérzékenység diagnózis biopszia nélkül? - Vannak esetek amikor lehetséges.
Gluténérzékenység diagnózis biopszia nélkül? – Vannak esetek amikor lehetséges.

A gyermekek esetében a gluténérzékenységre vonatkozó diagnózis nagy pontossággal felállítható biopszia-vizsgálat nélkül bizonyos feltételek esetén. Milyen feltételek esetén?

Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat
Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat

Marsh-féle szövettani vizsgálat eredményeinek értelmezése. Bélbiopszia eredmény kiértékelése Marsh besorolás szerint

Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!

Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , , ,