Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Eszik a gyerek, még sem növekszik, miért?

Dániában egy kérdőv segítségével történik a cöliákia előszűrése.

Kérdőív segíthet a cöliákia felismerésében.

A szülők többsége mindig valakihez hasonlítja a gyermekét, vagy a testvérhez vagy másik gyermekhez. Időnként szinte versengés van, hogy kinek a gyereke tud több verset, ki mikor lett szobatiszta… stb…

Mi van, ha a gyermek elmarad a fejlődésben?

Ha a szülő azt veszi észre, hogy a gyerek jelentősen elmarad fejlődésben, mozgáskultúrában, egyszerű dolgok, mint a villa használatában, akkor bizony nincs „mese”, utána kell járni az oknak.

Mivel a cöliákia – gluténintolerancia, végleges diagnózisának felállításához akár bélbiopsziára is szükség lehet, nem szükséges azonban minden gyermeket, akiknél a fejlődés lassulása megjelenik, komoly terhelésnek kitenni.

Bár erre kidolgozott Dr. Peter Toftedal, a dániai Odense klinikájának kutatója egy kérdőívet, a dán szülők számára, de talán alaposabb kutatási eredmények után, pontosabb kérdőív is napvilágot lát majd!

Mivel a testi – szellemi fejlődés lelassulása, elmaradása több betegségben is jellemző lehet, pl.:

Cöliákia előszűrés kérdőív segítségével

Dániában egy gyors kérdezős „teszttel” úgy nevezett előszűrést lehet végezni a cöliákia irányába, de ez nem jelent diagnózis felállítást!

A cöliákia szűrési kérdések a következőek:

 • Fájt-e a gyerek hasa az elmúlt három hónapban több mint kétszer?
 • Volt valaha két hétnél tovább tartó hasmenése?
 • Gyakran van-e székrekedése?
 • Gyarapszik-e rendesen a testsúlya?
 • Nem marad-e el a növésben?

Ha ezekre a kérdésekre szubjektíven, szülőként igennel tudunk válaszolni, akkor javasolt egy napló elkezdése:

Ezeket vezessük a naplóban, naponta!:

 • súly
 • magasság
 • hasfájás
 • hasmenés
 • székrekedés
 • hányás
 • alvás idő (azt az időszakot, amikor valóban aludt is a gyermek)
 • tanulás idő
 • játék idő
 • nem csinált semmit a gyermek idő (van ilyen is)

Legalább egy hónapig vezessük a naplót, akkor úgy tudunk menni az orvoshoz, hogy már ő is több információval rendelkezik.

Ha úgy döntünk, hogy közben cöliákia genetikai vizsgálatát végeztetünk a gyermeken, azt is szakorvossal kell kiértékeltetni!

Hol végeznek cöliákia genetikai teszteket?

Weboldalunk gluténmentes térképén is több diagnosztikai központ megtalálható, ahol genetikai vizsgálatot tudnak elvégezni. Ezek magán intézmények, ahova nem szükséges beutaló, nincs sorbaállás, nincs várólista, viszont a vizsgálatok térítés kötelesek. Ingyenes vizsgálatra való beutaláshoz kérje háziorvosa vagy gyermekorvosa segítségét!

Az öndiagnózis veszélyes, diagnózis felállítása előtt a diéta tilos!

„Kigondolt”diagnózis felállításának nincs se helye, se értelme, mert egy feleslegesen szigorú étrenddel többet is árthatunk a gyermekünknek, hiszen akár más betegség tüneteit pl.: búzaallergia, rozsallergia, zaballergia vagy laktózintolerancia fedhetjük el!

Sőt, gluténérzékenységi vizsgálat eredményét torzítja a vizsgálat előtt megkezdett gluténmentes étrend ezért a cöliákia teszt előtt tilos a gluténmentes diéta. Ha már gluténmentes étrendet folytatott a beteg, akkor a szervezetét vissza kell terhelni gluténnal, 3-4 hónapon keresztül, napi minimum egy-két szelet kenyérnek elfogyasztásával. A részleteket egyeztesse kezelőorvosával!

Szakértőink válaszolnak!

Amennyiben a gluténérzékenységgel kapcsolatban, étrend, életmód, cöliákia vizsgálat, kérdéseit felteheti weboldalunkon keresztül, amelyre szakértőink néhány napon belül válaszolnak.Kapcsolódó bejegyzések:

Betegségmegelőzés gyermekeknél és a cöliákia - glutén intolerancia
Betegségmegelőzés gyermekeknél és a cöliákia – glutén intolerancia

Mivel a diagnosztikai eljárások rohamosan fejlődnek, a szerencsére ritka, de igen súlyos betegség a cöliákia – gluténérzékenység is korán kiszűrhető....

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

A glutén bevezetés a babáknál
A glutén bevezetés a babáknál

A cöliákia - gluténérzékenység megelőzésében fontos szerepe van a 4 - 7 hónapos életkor között, de még a szoptatás alatt,...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , ,