Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Glutenfree sweet-shop tour 4. – gluténmentes sütemények tesztje

Chez Dodo macaron – gluténmentes macaronok – * cöliseknek ne!

A következő állomásom a Chez Dodo macaron manufaktúra volt. Meglehetősen szép édességnek tartom ezt a francia desszertet, de sokáig inkább csak néztem, mintsem kóstoltam volna.

Aztán a munkahelyem szervezett egy csapatépítőt, ahol macaronokat készítettünk profi segítséggel. Az igazi macaron mandulalisztből készül, és a töltelék is teljesen gluténmentes volt és nekem ízlett is. Gondoltam megpróbálkozok vele otthon, hiszen „már tudtam, hogy kell elkészíteni”. Ja, mégsem. Nehezebb mint gondoltam…így inkább amikor rákívánkoztam, vásároltam egy hat darabból álló dobozkát.

Azonban mielőtt bevásároltam volna, e-mailben rákérdeztem, hogy gluténérzékenyként ehetem-e a náluk kapható édességet. A válaszban benne volt minden, amit hallani akartam és az üzletben is ugyanazt a megnyugtató tájékoztatást kaptam, hogy minden darab mandulalisztből készül és a töltelék is glutén-, lisztmentes. * (kiegészítés !)

gluténmentes macaronok

gluténmentes macaronok

Szóval nem tudtam ellenállni és kiválasztottam hat darab gluténmentes macaront, mindenféle ízben. Igaz picit drágák, de finomak, gyönyörűek és gluténmentesek (*?).

Olvasóink felhívták a figyelmet, hogy a Chez Dodo macaron manufaktúra búzalisztet is feldolgoz, ezért erre rákérdeztünk a Chez Dodo-nál:

Megkeresésünkre Váry Péter a Chez Dodo macaron manufaktúra az alábbi tájékoztatást adta a gluténmentességről:

Noha a macaronjaink kizárólag 100% mandulalisztből készülnek és sok törzsvendégünk gluténérzékeny, de a boltunkban más süteményekhez használunk búzalisztet, így molekuláris szinten nem zárható ki a gluténszennyeződés annak ellenére, hogy a búzalisztből készülő termékek nem egy időben készülnek a macaronokkal.

* Kár, hogy Vicának ezt nem ilyen részletességgel fejtették ki. Vicának szerencséje volt, mert annak ellenérem, hogy hiperérzékeny, nem okozott tüneteket a macaron. (Talán ezért nem: mit jelent hogy nyomokban glutént tartalmazhat?)

Cöliákiásoknak a szigorú gluténmenes diéta miatt ezért nem ajánlott a hely, mert az előforduló gluténszennyezettség diétahibát okozhat.

Azoknak akik nem autoimmun gluténérzékenységük van (nem lisztérzékenyek, cöliákiások) tudjuk csak ajánlani ezek után Chez Dodo macaron manufaktúrát.

GM vendéglátóhely ajánlás

  • Hol található a hely?
  • Add meg a hely weboldalát! A címet kezd http:// előtaggal!
  • Add meg a nevedet!
  • Add meg az e-mail címedet!
  • Kérlek add meg a képen látható biztonsági kódot!


Kapcsolódó bejegyzések:

Glutenfree sweet-shop tour 5. gluténmentes édességek tesztelése
Glutenfree sweet-shop tour 5. gluténmentes édességek tesztelése

Vica újabb 2 helyet tesztelt le. Gluténmentes sajttortát és egy csokiszökőkutat teszteltek le jegyesével, ez utóbbit egy nagyon romantikus helyen....

Gluténmentes hamburgerek tesztje - 6. Glutenfree hamburger tour
Gluténmentes hamburgerek tesztje – 6. Glutenfree hamburger tour

Újabb két helyen tesztelte le Vica a gluténmentes hamburger kínálatot. Gluténfree Hamburger Tour 6.

Prágai gluténmentes körkép - Vica élménybeszámolója
Prágai gluténmentes körkép – Vica élménybeszámolója

Glutenfree hamburger tour prágai kitérővel folytatódik. Vica most több prágai éttermet is letesztelt. Éhen biztosan nem hal gluténérzékeny Prágában!

Glutenfree sweet-shop tour 2. - gluténmentes édességek
Glutenfree sweet-shop tour 2. – gluténmentes édességek

Édesszájúak figyelem! Glutenfree sweet-shop tour rovatunkaban Vica 2 újabb kitűnő gluténmentes édesség lelőhelyet talált, olyan helyeket amikkel minden OK volt,...

, , ,