Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténérzékenység gyerekeknél

Gluténérzékenység gyerekeknélA gluténérzékenység (régies szóhasználattal lisztérzékenység) gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt megjelenhet.

Ha arra gyanakszik, hogy a kicsi érzékeny lehet a gluténre, azonnal keresnie fel a  gyermekorvost, és kérjen tőle alapos kivizsgálást, mondja el a tüneteket.
Ha a gyermekorvos is úgy látja szakorvoshoz fogja Önöket küldeni.

Minél korábban meg kell állapítani a gyermek gluténérzékeny-e!

A kezeletlen gluténérzékenység hosszútávon súlyos felszívódási zavarokhoz vezethet, ami további komoly emésztő- és idegrendszeri betegségeket okozhat!
A cöliákia egyedüli hatékony ellenszere egyedül a felismerés és a diéta!

Családi kórtörténet

Nézzen utána a gluténérzékenység családi kórtörténetének; tudja meg, más rokonok szenvedtek-e tőle. A betegség ugyanis örökletes lehet; ha van a rokonok közt gluténérzékeny, egyéb ételallergiás vagy szénanáthás, nagyobb lehet az esély arra, hogy a gyermek is gluténérzékeny. De az is előfordulhat, hogy bár van gluténérzékeny a rokonságban, problémája még diagnosztizálatlan. Ebben az esetben próbálja megtudakolni, tapasztalják-e magukon a tipikus tüneteket. Ha a családban már előfordult a cöliákia (lisztérzékenység) családszűrést javasolt!

Tünetek ellenőrzése

Készítsen listát gyermeke tüneteiről. Minden szokatlan jelenséget jegyezzen fel, akkor is, ha azok első ránézésre nem utalnak egyértelműen gluténérzékenységre.
Figyelje meg, változott-e mostanában szinte ok nélkül a súlya, vannak-e gyomor-bélrendszeri  kedvezőtlen tünetei, panaszkodik e gyermeke a különböző tünetekre (gázok, puffadás, hasfájás, hasmenés, szorulás), meg jelent e a bőrön ekcéma, vagy kiütés, nem fáj-e gyakran a feje és az ízületei, nem szokatlanul ingerlékeny-e, szédül-e vagy vannak-e hangulatingadozásai.

Étkezési napló

Legalább 1 hétig jegyezze fel azt is, mit eszik a gyerek. Párosítsa a tüneteket az elfogyasztott élelmiszerekkel, és figyelje meg, van-e valamilyen összefüggés a kettő között.
Ha gluténérzékenységre gyanakszik, a biztonságos diagnózis felállításáig a gyereket ne diétáztassa, hanem azonnal vigye az orvoshoz, és minél hamarabb legyen meg a gluténérzékenységet igazoló vérvétel.

Vérvizsgálat

A gluténérzékenység megállapításához vérvételre van szükség; a vérben az antitestek arányát vizsgálják. Ha az eredmény negatív, de a rokonok közt más is szenved gluténérzékenységben, és a tipikus tünetek is jelentkeznek a gyereknél, további vizsgálatokra is szükség lehet.Kapcsolódó bejegyzések:

Gyakoribb lehet a cöliákia az IBS-es gyerekeknél
Gyakoribb lehet a cöliákia az IBS-es gyerekeknél

Egy új kutatás eredményei szerint nagyobb arányban fordul elő a gluténérzékenység azon gyermekek körében, akik irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvednek. Tehát,...

Intő tünetek gyermekeknél, amelyek cöliákia gyanúsak.
Intő tünetek gyermekeknél, amelyek cöliákia gyanúsak.

A cöliákia komoly betegség, amely a gyermekeknél fejlődési zavarokat, csontdeformációkat is okozhat. Milyen tünetek kelthetik fel a szülők gyanúját? Miért...

, ,