Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2018-ban is!

gluténérzékeny adókedvezmény 2018

2018-ban havi 6.900 Ft.

Már több cikkünkben írtunk arról, hogy a gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia, “lisztérzékenység”) orvosilag igazolt?

A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos fogyatékosságnak, de a cöliákia esetén jár a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő adójóváírás. Ez nem egy segélyről, hanem adókedvezmény, ezért csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme, amely adójából ezt jóváírják.

2018-ban HRPORTÁL cikkében megjelent információk értelmében a minimálbér 138 500 Forintra emelkedett, amely alapján a

2018-os gluténérzékeny adókedvezmény összege: 6.900 Ft / hó (82.800 Ft / év)

minimálbér
Ft
 változás % adókedvezmény
Ft
havi havi éves
127.000 6.350 76.200
138.000 8,7% 6.900 82.800

Korábbi cikkünkből, amelyet itt olvashat

 • részletesen megismerheti a jogszabályi háttereket
 • részletes magyarázatot kap a jogszabály értelmezéséről
 • letöltheti a szükséges nyomtatványokat is

További tippek:

 1. Ha még nem diagnosztizálták, érdemes – nem csak az adókedvezmény lehetősége miatt – elvégeztetnie a cöliákia tesztetszöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat vérvétellel.
  Figyelem!

  • Megkezdett diéta mellett nem lehet gluténérzékenység vizsgálatot végezni, mert téves diagnózishoz vezet. Ha már belekezdett a GM diétába, ezt feltétlenül jelezze a kezelő orvosának, ugyanis bizonyos ideig újból glutén tartalmú étkezésre van szükség a vizsgálat előtt !!!
  • A cöliákia vizsgálatot nem szabad összekeverni a mindenhol hirdetett étel intolerancia és ételallergia vizsgálatokkal! A cöliákia korrekt diagnózishoz szükség van bélbiopsziára is.
  • A vizsgálatokat gasztroenterológián el lehet végeztetni a háziorvos beutalója alapján, de vannak magán laborok, szakrendelések is
  • A patikai gyorsteszt önmagában nem alkalmas a diagnózis felállításához, így annak eredménye az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmas.
  • Biorezonancis és és egyéb csodamódszerek nem alkalmasak a cöliákia korrekt diagnózisához, annak eredményei az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmasak!
 2. Amennyiben Ön még nem veszi igénybe a személyi adókedvezményt, de cöliákiája régebb óta igazolt, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben.
 3. Diagnosztizált “lisztérzékeny” azaz cöliákiás gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlék és más kedvezmények igényelhetőek!

Gluténérzékenység vizgsálat, gasztroenterológia – magán úton:

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2018 január
Gluténmentes akciós lista 2018 január

Vásároljon olcsóbban! Folyamatosan frissülő akciós lista gluténmentes termékekről a nagy láncok üzleteiből! Akciós gluténmentes termékek 2018. január

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...