Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2018-ban is!

gluténérzékeny adókedvezmény 2018

2018-ban havi 6.900 Ft.

Már több cikkünkben írtunk arról, hogy a gluténérzékenyeknek személyi adókedvezmény jár, amennyiben a betegségük (cöliákia, “lisztérzékenység”) orvosilag igazolt?

A gluténérzékenység nem minden típusa számít súlyos fogyatékosságnak, de a cöliákia esetén jár a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő adójóváírás. Ez nem egy segélyről, hanem adókedvezmény, ezért csak az tudja igénybe venni, akinek van adóköteles jövedelme, amely adójából ezt jóváírják.

2018-ban HRPORTÁL cikkében megjelent információk értelmében a minimálbér 138 500 Forintra emelkedett, amely alapján a

2018-os gluténérzékeny adókedvezmény összege: 6.900 Ft / hó (82.800 Ft / év)

minimálbér
Ft
 változás % adókedvezmény
Ft
havi havi éves
127.000 6.350 76.200
138.000 8,7% 6.900 82.800

Korábbi cikkünkből, amelyet itt olvashat

 • részletesen megismerheti a jogszabályi háttereket
 • részletes magyarázatot kap a jogszabály értelmezéséről
 • letöltheti a szükséges nyomtatványokat is

További tippek:

 1. Ha még nem diagnosztizálták, érdemes – nem csak az adókedvezmény lehetősége miatt – elvégeztetnie a cöliákia tesztetszöveti transzglutamináz elleni IgA és IgG vizsgálat vérvétellel.
  Figyelem!

  • Megkezdett diéta mellett nem lehet gluténérzékenység vizsgálatot végezni, mert téves diagnózishoz vezet. Ha már belekezdett a GM diétába, ezt feltétlenül jelezze a kezelő orvosának, ugyanis bizonyos ideig újból glutén tartalmú étkezésre van szükség a vizsgálat előtt !!!
  • A cöliákia vizsgálatot nem szabad összekeverni a mindenhol hirdetett étel intolerancia és ételallergia vizsgálatokkal! A cöliákia korrekt diagnózishoz szükség van bélbiopsziára is.
  • A vizsgálatokat gasztroenterológián el lehet végeztetni a háziorvos beutalója alapján, de vannak magán laborok, szakrendelések is
  • A patikai gyorsteszt önmagában nem alkalmas a diagnózis felállításához, így annak eredménye az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmas.
  • Biorezonancis és és egyéb csodamódszerek nem alkalmasak a cöliákia korrekt diagnózisához, annak eredményei az adókedvezmény igénybevételére sem alkalmasak!
 2. Amennyiben Ön még nem veszi igénybe a személyi adókedvezményt, de cöliákiája régebb óta igazolt, max. 5 évre visszamenőleg is érvényesítheti az adókedvezményt egy összegben.
 3. Diagnosztizált “lisztérzékeny” azaz cöliákiás gyermek után a szülők emelt összegű családi pótlék és más kedvezmények igényelhetőek!

Gluténérzékenység vizgsálat, gasztroenterológia – magán úton:

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

2020-ban magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek
2020-ban magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek

2020-ban ismét nött a gluténérzékenyek által igénybe vehető személyi adókedvezmény mértéke. Hogy vehető igénybe, kinek jár és hány forintot jelent...

Gluténmentes akciós lista 2018 január
Gluténmentes akciós lista 2018 január

Vásároljon olcsóbban! Folyamatosan frissülő akciós lista gluténmentes termékekről a nagy láncok üzleteiből! Akciós gluténmentes termékek 2018. január

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...