Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái
A földimogyoró és a többi olajos mag alapvetően gluténmentes, jól beépíthetőek a gluténmentes diétába. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy megbízható, csomagolt termékeket vásároljunk amelyek nem szennyeződhettek a tárolás, gyártás illetve csomagolás során gluténtartalmú gabonákkal.
Földimogyoró allergia (vagy amerikaimogyoró) és más diófélék okozta allergiák
Sajnos vannak olyanok, akiknek a mogyoró fogyasztása okoz panaszokat, de vannak olyanok is akik mogyorót tudnak fogyasztani, de a diófélékre allergiások.
Földimogyoró allergia – veszélyes!
Tünetek
- bőrkiütés, ekcéma,
- hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés,
- légszomj, nehézlégzés.
Földimogyoró fogyasztása után jelentkező tünetek esetén minél előbb orvoshoz kell fordulni, mert enyhébb tünetek esetén is rövid idő alatt kialakulhat az életveszélyes anafilaxiás roham!
A földimogyoró is egy táplálékallergia. A földimogyoró és a belőle készült termékek így az arra allergiások számára tiltottak. A 14 kötelező allergén jelölés közül az 5. a földimogyoró és a belőle készült termékek a sorban.
A földimogyoró allergia egy életre szól
- Az allergének közül a legerősebb allergén, az élelmiszer kihagyása az étrendből egy életre szól.
- A földimogyoró szembeni allergia a kor előrehaladtával nem csökken (van, olyan allergia melynek erőssége csökkenhet, esetleg meg is szűnhet – kihagyás utáni fokozatos visszaépítéssel az étrendbe).
- Enyhe tüneteket is okozhat, de a földimogyoró okozza a legtöbb életveszélyes reakciókat (anafilaxiás sokk), és a legtöbb halálos kimenetelű reakciót.
Hazánkban az utóbbi évtizedekben nőtt a fogyasztása, ezért megnőtt az allergiások száma is.
A hőhatás, pl. pörkölés sem csökkenti az allergizáló képességet.
Mi okozza az földimogyoró allergiát?
A földimogyoró fehérjéi felelősek az allergiás reakció kiváltásáért.
- Már 25 mg fogyasztás felszínre hozza a tünetek, míg más allergiát okozó élelmiszereknél kb. 20 g, Tehát különes veszélyes, hiszen igen kis mennyiség is súlyos allergiás reakciókat válthat ki.
- Megfigyelések alapján a földimogyoró fehérjéi átjutnak az anyatejbe, ezért az allergiára való hajlam, már csecsemőkorban is kialakulhat.
- Nem lehet teljes pontossággal tudni, kinél alakul ki földimogyoró allergia, befolyásoló tényezők lehetnek:
pl. egyéb ételallergia, családban előforduló ételallergia, atópiás dermatitis (veleszületett hajlam miatti krónikusan bőrgyulladás).
Földimogyoró kihagyása az étrendből
Földimogyorós csokoládék, földimogyorót tartalmazó sütőipari termékek, mogyoróvaj, (az ezzel készített termékek)
Egyes chipszeket, szárított gyümölcsöket földimogyoró olajjal kennek be. A gyártás során mogyoróval szennyeződött (szennyeződhetett) termékeket, mogyoróolajokat.
A lista hosszú, minden esetben figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek címkéjét (tartalmaz, vagy szennyeződhetett).
Keresztallergia lehetőségei
- Földimogyoró – dió, diófélék
- Földimogyoró – fekete üröm
- Földimogyoró – füvek
A következő oldalon a diófélék okozta allergiákat ismerhetjük meg.
Kelt:2016.11.25 / Utolsó módosítás: 2021.08.11A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Tojásallergia
Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...
Szójaallergia
A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...
Kukorica allergia
A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.