Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Szójaallergia

A szója gluténmentes alapanyag

szójaallergia

szója allergia

Így a gluténmentes diétába beépíthető, de sajnos vannak akiknek a szója (is) tüneteket okoz ők allergiásak a szójára.

Milyen tüneteket okozhat a szójaallergia?

  • Szója fogyasztása után jelentkező bőrtünetek (viszketés, kiütés),
  • Hasi fájdalom, hányás, hasmenés, fejfájás,
  • Súlyosabb esetben légzőszervi tünetek, és kialakulhat (nagyobb mennyiség fogyasztása után) életveszélyes anafilaxiás roham is.

A szójaallergia is a táplálékallergiák közé tartozik

  • A 14 kötelező allergén jelölés közül 6. a szójabab, a belőle készült, és a szójaszármazékokat tartalmazó termékek.
  • Minden életkor figyelembe véve a teljes népességben a kimutatott szójaallergiások száma 1 százalék körül van.
  • A gyermekkori allergia a legtöbb esetben iskolás korra megszűnik.
  • A fennmaradó allergiások 69%-ánál 10 éves korra megszűnhet a szójaallergia.
  • Felnőttkorban kialakuló elsődleges szója allergiát ritkábban diagnosztizálnak.

A szójaallergia tünetek jelentkezése

Bizonyított szójaallergia esetén a szóját, vagy a szójaszármazékot tartalmazó étel elfogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek a tünetek, melyek erőssége függ az elfogyasztott szója mennyiségétől is

  • Hat éves kor alatti gyermekeknél csökkenti („gátolja”) a fehérje emészthetőséget és hasznosulást, mert antinutritív anyagokat tartalmaz (tripszin és kimotripszin inhibitorok).
  • Figyelni kell arra, hogy 1- 6 év között csak kisebb mennyiségben tervezzünk az étrendbe szójából készített ételeket.

Mi okozza a szójaallergiát

A szervezet emésztőrendszere a szójában található két fehérjét a glicinint és conglicint nem képes lebontani, ez váltja ki a folyamatot az arra érzékeny egyénekben.

A szója fehérjéi közül több is jelentős allergén tulajdonságokkal rendelkezik (pl. glycin, β-conglycin, Kunitz-tripszin-inhibítor). Ezek egy része ellenáll a hőhatásnak, másik részük hőlabilis – a szója allergén hatása bő negyedórás főzéssel csökkenthető.

Az allergia kialakulásának lehetséges okai

  • Örökletes hajlam, kialakulásának kockázata nő, ha az egyik, vagy mindkét szülő szója, vagy egyéb allergiában szenved.
  • Előfordulhat, hogy egyes emberek rendszeresen, nagyobb mennyiségben tervezik étrendjükbe a szója ételeket és italokat, ami allergia kialakulásához vezethet.

Az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) elemzése alapján 25 g/ nap a kockázatok nélkül fogyasztható szójafehérje mennyisége. Ez körülbelül 600 ml – 800 ml szójaital naponta.

Szóját tartalmazó, tartalmazható élelmiszercsoportok

Sütőipari termékek, pékáruk, finom pékáruk, cukrász-és édesipari termékek, kenőzsiradékok, olajok, gyümölcskészítmények, húsipari termékek, félkész-, készételek, olajos magvak.

Ritkábban tartalmazhat szóját néhány gyógyhatású készítmény és gyógyszer is

A táplálék-kiegészítőkben és fehérjekészítményekben nagyobb számban fordul elő.

Az élelmiszerekben lévő allergének (14 allergén) jelölése napjainkban már kötelező. A szennyeződés lehetőségének feltüntetése nem kötelező, de a gyártók a legtöbb esetben feltüntetik, ha a gyártás során fennállt a szennyeződés lehetősége.

A tiltó listán nem szerepelnek

  • teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír
  • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát
  • a szójabab növényi olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
  • a szójabab növényi olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.
forrás: EUR-LEX.europa.eu

Keresztreakció

  • Szója – földimogyoró; lencse, borsó, csicseriborsó
  • Szója – limabab, mungobab, tamarind (savanykás-édeskés gyümölcs, mártás, szósz készítésére használják)
  • Legfőképpen gyermekkori szójaallergia esetén előfordulhat, hogy minden hüvelyes (eltérő erősségű) tüneteket vált ki. Átmenetileg érdemes minden hüvelyest kihagyni az étrendből.

Az egészséges felnőttek számára előnyös fehérje és egyéb tápanyagforrás a szója.

Értékes tápanyagtartalma ellenére sem létfontosságú élelmiszer. A növényre allergiás emberek is össze tudják állítani az étrendjüket a szója kihagyásával úgy, hogy szervezetük minden létfontosságú tápanyaghoz hozzájusson.

Amire figyelni kell

  • Vendégségben, étteremben étkezéskor fokozott figyelemre van szükség.
  • A házigazdától, séftől érdeklődjünk, biztosan szójamentes, szójaszármazék mentes-e az étel. Nem is szennyeződhetett az ételkészítés során.
  • Amennyiben nem tudunk biztonsággal meggyőződni a szójamentességről, válasszunk olyan ételt, ami biztosan nem tartalmaz szóját.

Szójaallergiában nem fogyasztható élelmiszerek

Szójabab és szójakészítmények: pl. szójaszósz, szója pörkölt, szójafehérje termékek (texturált szójafehérje termékek).
Szójaliszt, szójakocka, szójadara, szójatej, tofu (szójatúró), szójajoghurt, szója tejszín és hab, szója joghurt (yogu), miszo, tamari. A hidegen préselt szójaolaj is tartalmazhat kis mennyiségben fehérjét.

Szójalecitint (E322) és szójafehérjét tartalmazó élelmiszerek: húskészítmények (virsli, krinolin, bizonyos szalámik, kolbászok, sonkák, stb.), margarinok, burgonyapüré por, pudingporok, rágógumi, fagylaltporok, csokoládék, nugátok, karamella, majonéz, cukrászati lisztes áruk, porított tejkészítmények, kétszersültek, ostyák. A mélyhűtött, előre panírozott húskészítményekben, vagdaltakban is lehet szója. Ritkábban tartalmazhat szóját néhány gyógyhatású készítmény és gyógyszer is. A táplálék-kiegészítőkben és fehérjekészítményekben nagyobb számban fordul elő.

Mindig el kell olvasni az áruk címkéjét illetve étteremben, vendégségben kérdezzük meg pincért vagy az étel készítőjét!

Nógrádi Katalin dietetikus



Kapcsolódó bejegyzések:

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái
Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái

Tudta, hogy az egyik legveszélyesebb táplálék allergiát a földimogyoró okozza? Földimogyoró allergia és diófélék okozta allergiák.

Burgonya allergia
Burgonya allergia

A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Szójakészítmények is gluténmentesek általában
Szójakészítmények is gluténmentesek általában

Glutén-intolerancia esetén fontos az élethosszig tartó gluténmentes diéta betartása. Probléma lehet a megszokott búzaliszt helyettesítése. Pl. a szójaliszt is alkalmas...

, , ,