Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tojásallergia

A 14 kötelező allergén jelölés közül 3. a tojás és a belőle készült termékek.

tojásallergiaNapjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 – 2 %).

  • 6 éves, iskolás korra kinőhető
  • A fennmaradó allergiások felénél 10 éves korra megszűnhet.
  • Kis százalékban megmarad felnőttkorra is.

A tojásallergiásoknak nemcsak a tyúktojás okoz tüneteket, hanem minden fajta szárnyas tojásának fogyasztását kerülni kell (kacsa, liba, pulyka, fürj, strucc, sirály, stb.). fokozottan figyelni kell a tünetekre, illetve az erősségégére, mert pl. a kacsatojás kevésbé allergén a tyúktojásnál, enyhébb tüneteket okoz, amire esetleg nem figyelünk oda kellőképpen.

A tojásallergia tünetei:

Tojás fogyasztása után jelentkező:

  • bőrviszketés, kiütés
  • hasi fájdalom, hányás, hasmenés
  • súlyosabb esetben nehézlégzés, arc, torok duzzadás

Mi okozza a tojásallergiát?

A tojás jellemző allergénjei fehérje komponensek (ovalbumin, ovomucoid, ovomucin, ovotranszferrin, *lysozime).
A tojásfehérje a legfőbb „bűnös” a tünetek jelentkezésében, magasabb az ovoalbumin tartalma. A tojássárgája kevésbé allergén.
Az allergiát okozó komponensek a hőnek ellenállnak, hőhatásra (főzés, sütés) sem múlik el allergizáló hatásuk.

* E 1105 – egy engedélyezett E-szám, amelyet érett sajtok felületkezelésére használnak tartósítószerként, de ez is okozhat tüneteket a tojásallergiásoknak.

A tojás kihagyása az étrendből

  • A teljes tojás ki kell hagyni az az étrendből.
  • A rejtett formában tojást, tojásszármazékot tartalmazó élelmiszerek sem tervezhetők be az étrendbe.

Amennyiben más allergia nincs jelen, és vegyes, változatos az étlap, nem alakul ki tápanyaghiányos állapot, a tojás jól helyettesíthető más, magas teljes értékű fehérje, vitamin, és ásványi anyag tartalmú állati eredetű élelmiszerekkel.

A tojás tehát nem a tápanyagtartalma miatt helyettesíthető nehezen, hanem a felhasználás módja miatt. Gyakoribb nehézség, amikor ételek sűrítésére használnánk, pl. húsgombóc, fasírt, lazítóként sütemények alapanyaga, pl. piskóta.

Sűrítésre, lazításra tojás helyett használható:

Kapható tojáspótló por, használhatunk különböző gabonakeményítőket, burgonyát, rizst, * búzadarát, * zsemlemorzsát, lenmagot, lenmagpelyhet, ** zabpelyhet, zselatint (vízzel elkeverve), szódabikarbónát, élesztőt.

* Ha cöliákia, gluténintolerancia is társul a tojásallergia mellé, természetesen a tiltott gabonák készítményei nem használhatók sűrítésre, lazításra. ** csak garantáltan gluténmentes zabpehely használható.

Az élelmiszerekben lévő allergének jelölése napjainkban már kötelező, ez, 14 allergénre vonatkozik, tehát a tojásra, tojásszármazékra is. A gyártók a legtöbb esetben feltüntetik, ha a gyártás során fennáll a szennyeződés lehetősége.

Tojás esetében azonban ritka a szennyeződés esélye.

Miben lehet tojás, illetve tojás származék?

  • Sütőipari termékek (kenyér, kifli, zsemle, stb.), tésztafélék, fagylaltok, salátaöntetek, különböző sütemény és egyéb krémek, hús és szendvics konzerv krémek, stb. Hidegkonyhai áruk, alkoholos italok (pl. likőrök).

Keresztallergiák

A tojással keresztreakciót okozhat a szárnyasok húsa, tolla.
Ez a lehetőség a tojás allergiások kisebb számát érinti, a húst akkor kell kivenni az étrendből, ha tüneteket tapasztal a tojás allergiára hajlamos egyén. Pl. nem fogyaszt tyúktojást, de csirkehúst igen, és allergiára jellemező tüneteket észlel.

Amire figyelni kell a tojásallergiásoknak?

Vendégségben, étteremben étkezéskor fokozott figyelemre van szükség.
A házigazdától, séftől érdeklődjünk, biztosan tojás, és tojás származék mentes az étel. Nem is szennyeződhetett az ételkészítés során.
Amennyiben nem tudunk biztonsággal meggyőződni a tojásmentességről, olyan ételt válasszunk, ami biztosan nem tartalmaz tojást.

Nógrádi Katalin dietetikus

Tej- tojás- és gluténmentes receptek:

tej- tojás- és gluténmentes receptek



Kapcsolódó bejegyzések:

Szójaallergia
Szójaallergia

A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...

Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái
Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái

Tudta, hogy az egyik legveszélyesebb táplálék allergiát a földimogyoró okozza? Földimogyoró allergia és diófélék okozta allergiák.

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

, ,