Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái
A diófélék családjába több közismert olajos mag tartozik. A diófélék (pl. mandula) a 14 kötelező allergén jelölés közül a 8. helyen szerepelnek.
Ebbe a csoportba tartoznak a „rokon” diófélék is, mint:
- mandula
- mogyoró (ami nem azonos a földimogyoróval),
- dió
- kesudió
- pekándió
- brazil dió
- pisztácia
- makadámia
- queenslandi dió
és a belőlük készült termékek
Kivételt képeznek a szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok előállítására készült párlatok vagy mezőgazdasági eredetű etilalkohol készítéséhez használt diófélék
Forrás: eur-lex.eu
Milyen tüneteket okozhatnak a diófélék?
Hasonlóan a többi táplálékallergiához, a tünetek igen változatosak lehetnek:
- bőrviszketés, csalánkiütés
- hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás,
- szájzsibbadás, duzzanatok (ajkak, arc, arcon, nyelv, torok)
- súlyosabb esetben: ziháló és/vagy nehézlégzés, szédülés, ájulás.
- A fogyasztás után jelentkező tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert fennáll a veszélye a súlyos anafilaxiás roham (sokk) kialakulásának.
Érdemes tudni:
- Az allergén fehérje belélegezve, vagy a bőrrel érintkezve is okozhat allergiás reakciót!
Kerülni kell
Az ezeket, vagy származékaikat tartalmazó:
Müzliféléket, magkeverékeket, pékárukat, süteményeket, édességeket (nugátok, csokoládé), stb.), hal, és húsételeket, marcipánt (mandulából készül).
A lista itt is hosszú, különös figyelmet kell fordítani a termékek címkéjének alapos tanulmányozására.
Keresztallergia
- Olajos magvak – hüvelyesek
- Felerősíthetik a pollenallergiások tüneteit
Vendégségben, étteremben étkezéskor fokozott figyelemre van szükség. A házigazdától, séftől érdeklődjünk, földimogyorót, és dióféléket nem tartalmaz-e az étel. Nem is szennyeződhetett az ételkészítés során.
Amennyiben nem tudunk biztonsággal meggyőződni a földimogyoró, és diófélék mentességről, válasszunk olyan ételt, ami biztosan nem tartalmazza ezeket az élelmiszereket.
A legnagyobb óvatosságot a földimogyoró tartalom igényli (kialakulhat hirtelen anafilaxiás sokk).
Nógrádi Katalin dietetikus
Kelt:2016.11.25 / Utolsó módosítás: 2021.08.11
A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Tojásallergia
Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...
Szójaallergia
A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...
Kukorica allergia
A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.