Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái

A diófélék családjába több közismert olajos mag tartozik. A diófélék (pl. mandula) a 14 kötelező allergén jelölés közül a 8. helyen szerepelnek.

olajos magvak a gluténmentes diétában

olajos magvak

Ebbe a csoportba tartoznak a „rokon” diófélék is, mint:

  • mandula
  • mogyoró (ami nem azonos a földimogyoróval),
  • dió
  • kesudió
  • pekándió
  • brazil dió
  • pisztácia
  • makadámia
  • queenslandi dió

és a belőlük készült termékek

Kivételt képeznek a szeszes italok vagy egyéb alkoholtartalmú italok előállítására készült párlatok vagy mezőgazdasági eredetű etilalkohol készítéséhez használt diófélék

Forrás: eur-lex.eu

Milyen tüneteket okozhatnak a diófélék?

Hasonlóan a többi táplálékallergiához, a tünetek igen változatosak lehetnek:

  • bőrviszketés, csalánkiütés
  • hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás,
  • szájzsibbadás, duzzanatok (ajkak, arc, arcon, nyelv, torok)
  • súlyosabb esetben: ziháló és/vagy nehézlégzés, szédülés, ájulás.
  • A fogyasztás után jelentkező tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert fennáll a veszélye a súlyos anafilaxiás roham (sokk) kialakulásának.

Érdemes tudni:

  • Az allergén fehérje belélegezve, vagy a bőrrel érintkezve is okozhat allergiás reakciót!

Kerülni kell

Az ezeket, vagy származékaikat tartalmazó:

Müzliféléket, magkeverékeket, pékárukat, süteményeket, édességeket (nugátok, csokoládé), stb.), hal, és húsételeket, marcipánt (mandulából készül).

A lista itt is hosszú, különös figyelmet kell fordítani a termékek címkéjének alapos tanulmányozására.

Keresztallergia

  • Olajos magvak – hüvelyesek
  • Felerősíthetik a pollenallergiások tüneteit

Vendégségben, étteremben étkezéskor fokozott figyelemre van szükség. A házigazdától, séftől érdeklődjünk, földimogyorót, és dióféléket nem tartalmaz-e az étel. Nem is szennyeződhetett az ételkészítés során.

Amennyiben nem tudunk biztonsággal meggyőződni a földimogyoró, és diófélék mentességről, válasszunk olyan ételt, ami biztosan nem tartalmazza ezeket az élelmiszereket.

A legnagyobb óvatosságot a földimogyoró tartalom igényli (kialakulhat hirtelen anafilaxiás sokk).

Nógrádi Katalin dietetikus

 



Kapcsolódó bejegyzések:

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Szójaallergia
Szójaallergia

A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, ,