Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Nátrium-glutamát és gluténérzékenység

E621 nátrium-glutamát

nátrium glutamát és gluténérzékenység

A nátrium glutamát gluténmentes.

Elnevezései: mononátrium-glutamát, nátrium-L-glutamát-monohidrát, angol rövidítése MSG.

A nátrium-glutamátot „ötödik alap íznek” is nevezik „mennyei” íz (umami), más ízek hatásosságát, érzetét növeli.

  • az ázsiai (kínai) konyha napjainkban is rendszeresen használt ízfokozója
  • néhány üzletben megvásárolható tiszta formában is, ételízesítőként, „kínai só” elnevezéssel

Nátrium-glutamát a glutaminsav nátriumsója

A glutaminsav egy aminosav, mely természetes formában is megtalálható több élelmiszerben is, pl. paradicsom, érett sajtok, hús, hal, zöldségek, stb.
Vannak olyan glutaminsav tartalmú természetes élelmiszerek, melyeket sok esetben ételeink ízének, aromájának fokozására, „fűszerként” is használunk, pl. gomba, zöldségfélék, paradicsom.

E621 nátrium-glutamát előállítása

Leggyakrabban fermentációval (baktériumok erjesztésével) történik az előállítása, természetes növényi alapanyagokból, például keményítőkből (gabonafélék, burgonya, kukorica, tápióka, stb.), cukornád, cukorrépa, melasz, sokszor glükóz szirupból.

A nátrium-glutamát végtermék

  • gluténmentes
  • cöliákiások biztonsággal fogyaszthatják, ha egy termékben E621 is van, és diagnosztizáltan nem allergiások a nátrium glutamátra.
  • veszélytelen a szervezetre, a szervezet maradéktalanul hasznosítani képes

Nátrium glutamát allergia

Az allergiára hajlamos egyéneknél valóban létezik nátrium glutamát (és más adalékanyagokra is) túlérzékenység, allergia. Ez azonban nem „vegyi ételmérgezés”. Tünetei pl. fejfájás, nyak és hátfájás, szapora szívdobogás, stb. A túlérzékenyeknek fokozottan figyelniük kell arra, hogy ne fogyasszanak E621-et tartalmazó élelmiszereket.

A nátrium glutamátot legnagyobb részben a feldolgozott élelmiszer-ipari termékek tartalmazzák

Mint minden allergiánál, az E621 nátrium glutamátnál is jellemzően az étel, élelmiszer elfogyasztása után rögtön, vagy egy két órán belül jelentkeznek a tünetek.

A nátrium túlérzékenység tünetei megegyeznek az úgynevezett „Kínai étterem szindróma” tüneteivel (az első feljegyzés egy kínai étel elfogyasztását követően történt).

Forrás: MedlinePlus

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy mérgező a szervezetre, illetve hogy más betegségek (idegrendszeri, agydaganat, stb.) kialakulásában főszerepet játszana.

Annak ellenére sokan vitatják használatát, hogy megalapozott vizsgálatok alapján Európában (Magyarországon) és az Egyesült Államokban is biztonságosan fogyasztható minősítést kapott.

  1. Engedélyezett adalékanyag az élelmiszerekben, 10 g/kg egyedileg (önmagában) vagy keverten. A termékek címkéjén kötelező feltüntetni.
Forrás: MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV
  1. Képtelenség (adalékanyagként vagy akár „tiszta formában”) bárkinek is naponta annyi mennyiséget elfogyasztania belőle, ami károsítja szervezetét (65 kg testsúly esetén: 1,04 kg/nap). Várandósoknál sem kerül a magzati keringésbe.
Forrás:European Journal of Clinical Nutrition; EUFIC_MSG nátrium glutamát

Adalékanyagként mely ételek, élelmiszerek tartalmazhatják  a nátrium glutamátot?

  • ázsiai szószok (szója, hal, osztriga, stb.)

Nemcsak az ázsiai ételekben, élelmiszerekben található meg

  • levesporok és kockák, ételízesítők, konzervek (pl. érett paradicsomból készített paradicsom szósz) félkész és készételek, fagyasztott készételek, salátaporok, fűszerkeverékek, felvágottak, húskészítmények, szójakészítmények, üdítők (nem tartoznak ide a gyümölcslevek, és vegyes gyümölcslevek más néven: dzsúsz/juice)


Kapcsolódó bejegyzések:

Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?
Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?

A búza szó hallatán a cöliákiások azonnal a gluténtartalomra asszociálnak. Ez helyes, de nem árt tudni, hogy előállítanak gluténmentesített búza...

Gluténmentes-e a módosított keményítő?
Gluténmentes-e a módosított keményítő?

Számos élelmiszerben megtalálható módosított keményítő. Honnan állapíthatja meg egy cöliákiás, hogy a módosított keményítő gluténmentes-e?

Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!
Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!

Sokszor merül fel kérdés, hogy az E-számok közül van-e olyan amit glutén tartalmú adalékot jelöl. Lássuk!