Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!

E-számok élelmiszer adalék anyagokat jelölnek.

A modern élelmiszeripar gyakran használ adalékanyagokat.

Mi az az élelmiszer-adalékanyag?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem, – amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból, szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik.

Laikusuk nyelvére fordítva az élelmiszer-adalékanyagok főbb jellemzői, a következők:

 • nem élelmiszer
 • szándékosan, határozott céllal adják az élelmiszerekhez
 • kis mennyiségben – legfeljebb 10 g/kg nagyságrendben – használják
 • az étel-, élelmiszer készítés folyamatában vagy a termékben kedvező hatást váltanak ki a felhasználásával

Az adalékanyagok jelenléte az élelmiszerekben sokak számára aggodalmat, bizalmatlanságot váltanak ki, míg ha ugyanazon anyagokat E-szám nélkül látnánk az összetevők között kevésbé váltanának ki negatív érzéseket. Ahhoz, hogy az élelmiszer adalékanyagokat ne mumusnak érezzük és az élelmiszerek címkéje könnyebben értelmezhető legyen, elkészítettük legújabb cikkünket gluténintoleranciások számára.

Mik az E-számok?

 • Az élelmiszer adalékanyagok olyan természetesen vagy szintetikusan előállított anyagok, amelyeket speciális technológiai céllal adnak az élelmiszerekhez a kedvező hatás kiváltása érdekében (például: érzékszervi tulajdonságok javítása, eltarthatóság növelése, tápérték megőrzése, állag megóvása, feldolgozhatóság megkönnyítése).
 • Minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyezni kell a felhasználásuk előtt.

  Ehhez tudományosan bizonyítani kell, hogy a javasolt mennyiség nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét. Az engedélyezésben az Európai Bizottság, az EFSA, az Európai Tanács és az Európai Parlament is részt vesz.
  Csak engedélyezett anyagot szabad felhasználni!

 • Az engedélyezett adalékanyagok könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb azonosítása céljából az Európai Unió kidolgozta az E-számok (E mint Európa) rendszerét, hogy a jelölés minden tagállamban egységes legyen.

Az adalékanyag akkor használható, ha:

 • alkalmazásuk technológiailag indokolt
 • nem vezeti félre a fogyasztót
 • megfelel az előírt követelményeknek

E-számok csoportjai

Az E-számok csoportosítását technológiai funkcióik szerint csoportosítják eredetileg, ám ma már ez nem használatos, mivel vannak adalékanyagok, amelyek több technológiai célból is felhasználhatóak.

E-számok jelentése és kapcsolata a cöliákiával.

Az egyik E-szám itt kakukktojás 🙂

A következő oldalon végigmegyünk az E-számok csoportjain. Melyikre kell odafigyelnie egy gluténérzékeny fogyasztónak?Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes-e a módosított keményítő?
Gluténmentes-e a módosított keményítő?

Számos élelmiszerben megtalálható módosított keményítő. Honnan állapíthatja meg egy cöliákiás, hogy a módosított keményítő gluténmentes-e?

Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?
Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?

Sok cöliákiásban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van szervezetére a gluténmentes diéta. Miért van az, hogy jelentős súlyváltozást...

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Mit jelent az hogy gluténmentes?
Mit jelent az hogy gluténmentes?

A gluténmentesség fogalma sokat változott az elmúlt 30 évben. Milyen jogszabályok szabályozzák a gluténmentesség fogalmát, jelölését.

, ,