Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Burgonya allergia

burgonya allergia, keresztallergia

Ritka, de előfordulhat a burgonya allergia

A burgonya Amerikából került Európába. Elterjedését balhiedelem gátolta, mérgező, betegségeket okozónak tartották. 1654-ből vannak az első ismeretek a burgonya magyarországi megjelenéséről. Az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején lett nálunk is termesztett növény.

A csucsorfélék (burgonyafélék) csoportjába tartozik, a paradicsommal, paprikával, (fűszerpaprika), és a tojásgyümölccsel együtt.

A burgonya napjainkban a magyar konyha alapvető zöldsége

„Sok kritikát is olvashatunk” róla, ennek ellenére, az egészséges – vitaminokat, ásványi anyagokat, keményítőt tartalmazó – egész évben elérhető zöldségek közé tartozik a zöldség hibátlan gumója.

 • A csecsemőknél a hozzátáplálás egyik legfontosabb élelmiszere, 6 (4) hónapos kortól első fog megjelenésekor már adhatjuk a csecsemőnek, önmagában, vagy más főzelékféle sűrítésére is kiválóan alkalmas.
 • Hasmenéses betegségek esetén is a javasolt élelmiszerek között szerepel a burgonya. Kisebb csecsemőknek pürésítve, nagyobb csecsemőknek, gyermekeknek, felnőtteknek „darabosan”, pl. vízben főzve, sütőben, héjában sütve (zsiradék hozzáadása nélkül) érdemes elkészíteni.

Fogyasztani csak a hibátlan burgonya gumókat szabad!

A nem hibátlan burgonya gumók mérgező vegyületeket (alkaloidokat), szolanint és chacocin tartalmaznak.

 • Szolanin: keserű ízű, zöld színű vegyület
  Az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója, a gumó rügyeiben („szemeiben”) lévő, és a napon, fényben tartott gumók megzöldülő héja, valamint a növény felszíni zöld részei (ez utóbbit nem is fogyasztjuk) tartalmazzák a zöld vegyületet.

  Az egyes krumplifajták gumóiban eltérő mennyiségű méreg található, de arról is akadnak adatok, hogy egy fajtán belül is jelentősen eltérhet a szolanintartalom, attól függően, milyen körülmények közt termesztik a krumplit. Forrás: criticalbiomass.blog.hu

A burgonya fontos alapanyag a cöliákia diétájában is, hiszen a burgonya (krumpli) gluténmentes. Erről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

A burgonya, mint allergén

Az allergiára hajlamos egyéneknél a burgonya is kiválthat allergiára jellemző tüneteket. Az immunrendszer helytelen működése miatt az allergénnel (burgonyával) történő találkozáskor a szervezet idegen anyagnak érzékeli az élelmiszert, illetve valamelyik alkotórészét, és ellenanyagokat (antitesteket) termel.

 • Allergiás reakciót gyakorlatilag bármi kiválthat, ezért a burgonyát sem lehet száz százalékosan kizárni.
 • A burgonya allergia rendkívül ritka jelenség. Minden mást kizárva (élelmiszereket, polleneket, fűféléket, latexet) kizárólag csak a burgonyára, mint egyetlen élelmiszerre mutató allergiának kicsi a valószínűsége.

Burgonyára jelentkező allergiás tünetek esetén a keresztreakció lehetősége állhat fenn.

Egyes ételek közötti lehetséges allergia

 • alma – burgonya
 • paradicsom – burgonya

Főpollennek és a burgonya közötti keresztreakció

 • nyírfa – burgonya
 • fekete üröm – burgonya
 • fűfélék – burgonya

Egyéb

 • Latex – burgonya (latex, pl. az egészségügyben használt eszközök alapanyaga is lehet)

Ha felmerül a gyanú, hogy burgonya, burgonyás étel fogyasztása után rögtön, vagy pár órával később pl. gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőr, stb. tünetek jelentkeznek, mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség.

Kihez lehet fordulni burgonya allergia gyanúja esetén?

Ebben az esetben kérje háziorvosa beutalóját allergológiára és / vagy gasztroenterológiára. Amennyiben nem szeretne várólistára kerülni, sorba állni, magán úton – igaz térítés ellenében – is elvégeztethet étel intolerancia és táplálék allergia vizsgálatokat:

törlés

A kukorica, rizs – sőt a garantáltan gluténmentes zab is beépíthető a gluténmentes étrendbe, kivéve, amennyiben allergia vagy ételintolerancia áll fent ezekkel szemben is. Hallott már aKapcsolódó bejegyzések:

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Burgonya, a cöliákiában - gluténérzékenységben
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben

Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia

Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb...

, , , ,