Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

A zab beilleszthető a gluténmentes étrendbe, ha garantáltan gluténmentes.

Zaballergia, zabintolerancia is létező betegségek

Igen értékes gabonanövénynek tartott zabot sokan alapélelmiszerként tartják otthon, azonban vannak olyanok, akiknek fogyasztását követően allergiás reakciójuk alakul ki, így a zabot is el kell hagyniuk étrendjükből.

Sokáig azt gondolták, hogy a zab is kiváltja a cöliákiát, vagy gluténérzékenységet, de valójában, ezt csak a tároláskor, nem megfelelő csomagoláskor, helytelen szállításkor szennyeződhet a károsító gluténnal.

Ahogy korábbi cikkünkben is olvasható, a zab fogyasztható a gluténmentes diétában, mivel cöliákiások számára káros prolamint nem tartalmaz, azonban a keresztszennyeződés kockázata miatt kizárólag a garantáltan gluténmentes zab fogyasztható.

Nézzük át mit érdemes tudni arról, ha a zabot nem fogadja jó szívvel szervezetünk, és allergiás reakciót indít ellene és/vagy kellemetlen tüneteket eredményez.

Gluténérzékenység és a zab

A zabban található avenin bizonyítottan alacsonyabb prolamin szinttel rendelkezik, mint a többi gabonaféle, mégis a kutatások eredményeiből az derül ki, hogy van olyan cöliákiás – gluténérzékeny, aki tolerálja a tiszta zabot és van olyan, aki nem.
Ez egyrészt lehet allergiás reakció a zabra, másrészt lehet zabintolerancia is, amelyek nem csak a gluténérzékenyeket érintheti. Ezek alapján, ha valakinél zab fogyasztása tüneteket vált ki, akkor győződjön meg róla még egyszer, hogy biztosan tiszta, gluténmentes zabot fogyasztott-e, nem áll-e fenn a keresztszennyeződés lehetősége. Amennyiben ezeket kizárták, érdemes további vizsgálatokat végezni, hogy az okok tisztázásra kerüljenek és az étrenddel a felállított diagnózishoz lehessen alkalmazkodni.

Zaballergia

Zaballergia esetén a zab fogyasztását követően az immunrendszer allergiás reakciót indít el a szervezetben, amely során hisztamin szabadul fel, amely a tüneteket okozza. A táplálékallergiák során a tünetek nem csak azonnaliak, hanem későiek is lehetnek, ilyenkor a fogyasztás után órákkal vagy napokkal később jelentkeznek a tünetek.

zab növény

Zab növény

A zaballergia jellemző tünetei:

 • emésztőrendszeri tünetek:
  • hányás,
  • hasmenés,
  • hasi fájdalmak
  • székrekedés
  • reflux,
 • bőr- és nyálkahártyatünetek:
  • bőrpír
  • duzzadt arc
  • ekcéma,
  • kiütés,
  • szemviszketés,
 • légúti tünetek:
  • orrfolyás,
  • tüsszögés,
  • légzési és nyelési nehézségek
  • asztma,
  • köhögés,
 • idegrendszeri tünetek:
  • viselkedési zavar,
  • alvási problémák,
  • fejfájás,
  • fáradékonyság.
 • súlyos esetben generalizált tünetként az anaphylaxiás shock is felléphet.

A zaballergia diagnózisa:

 • A diagnózis felállításához fontos a részletes orvosi és dietetikai anamnézis, amely tartalmazza az egyén családi anamnézisét, táplálkozási anamnézisét, étrendi és tüneti naplóját. Ezen kívül provokációs tesztekkel, laborvizsgálatokkal és diagnosztikus eliminációs diétával tudják pontosan kideríteni az immunreakció okát. Nagyon fontos eldönteni a pontos betegséget, hiszen zaballergiában egész életre szóló zabmentes diétát kell tartani.
 • Amennyiben a vizsgálatok nem igazolják az allergiát, előfordulhat, hogy zabintoleranciáról van szó, mely a zaballergiához hasonló és eltérő tünetekkel is járhat, de kezelését tekintve megegyezik az allergiával, de nem életre szóló megbetegedés.
 • Zabintolerancia akkor fordulhat elő, ha valamely ok miatt sérül a bélnyálkahártya permeabilitása, áteresztőképessége, ilyen esetekben másodlagos laktózintolerancia is megjelenhet!

A zaballergia, zabintolerancia terápiája:

 • Kezelése a cöliákiához hasonlóan az allergén elhagyása az étrendből, azaz nem fogyasztható a zab, és felhasználásával készült élelmiszerek sem, mint a kekszek, müzli szeletek, vagy a péksütemények, bár az ilyen termékek elhagyása cöliákia esetén nem okoz problémát, mert manapság még csak néhány termék kapható, amely gluténmentes zab felhasználásával készül.
 • A zab kereszt-allergizálhat a többi gabonafélével közülük gyakran a rozs pollenjével, de a rozs elhagyása cöliákia esetében szintén nem okoz problémát.
Zab, zabpehely ha garantáltan gluténmentes fogyasztható a cöliákiásoknak is.

Mit ehet a zaballergiás?

Élelmiszerek zaballergia során:

A zab kiemelkedő tápanyagértékű gabonaféle, amely ellen, ha szervezetünk tüneteket vált ki, jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy mely gluténmentes gabonaféle tápanyag összetétele hasonlít legjobban a zabéra.

Zab helyett hajdina: az álgabonák közül a zabhoz leginkább hasonlító tápanyagtartamú, gluténmentes pszeudocereália a hajdina, amely a cöliákia diétájába szintén beépíthető.

Tápanyag 100g zab tápanyagtartalma 100g hajdina tápanyagtartalma
Energia 1634 kJ/ 389 kcal 1436kj / 343 kcal
Fehérje 17g 13,25 g
Zsír 7g 3,4 g
Szénhidrát 66g 71,5 g
Élelmi rost 10,6g 10 g

A hajdinán kívül a többi álgabona is alkalmazható a zab helyettesítésére.

Felhasználhatóak liszt formában levesek, főzelékek sűrítésére, pehely formában reggeli müzlibe vagy akár édességek készítésekor is.

Ha a gluténérzékenység laktózintoleranciával is társul és így léphet fel a zab iránti érzékenység is, a növényi italok közül a zabital fogyasztását is mellőzni szükséges.

A megfelelő étrend összeállításához javasoljuk a személyes dietetikai szaktanácsadást!Kapcsolódó bejegyzések:

Új tejhelyettesítő növényi ital, a „burgonyatej”
Új tejhelyettesítő növényi ital, a „burgonyatej”

Új tejhelyettesírő növényi tal. Burgonyaital. Mekkora ötlet krumpliból növényi italt készíteni

Búzaallergia – nem azonos a cöliákiával
Búzaallergia – nem azonos a cöliákiával

Mi az a pékasztma? Mi a különbség a cöliákia és a búzaallergia között? Mit fogyaszthat az aki búzaallergiás? Mi az...

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Burgonya allergia
Burgonya allergia

A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Kanada beengedi a zabfeldolgozókat a gluténmentes piacra
Kanada beengedi a zabfeldolgozókat a gluténmentes piacra

A zab, ha garantáltan gluténmentes és a feldolgozás során sem szennyeződik gluténnal, akkor beépíthető a gluténmentes étrendbe. Kanadában már elismerték...

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia

Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

, , ,