Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A nyáron született gyermekek nagyobb eséllyel lesznek gluténérzékenyek?

születési idő és a cöliákia kialakulásának kockázataA cöliákia (ahogy talán többen ismerik lisztérzékenység, vagy gluténérzékenység) egy autoimmun betegség (nem allergia és nem ételintolerancia. mint ahogy ezt sokan tévesen tudják), amely gluténtartalmú étel hatására a vékonybél bolyhainak pusztulását okozza, ami felszívódás zavarokhoz hiánybetegségek kialakulásához vezet.

A cöliákia az arra genetikailag hajlamos egyéneknél bármely életkorban kialakulhat. A cöliákia egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Aki betartja a diétát, az teljes életet élhet, nem jelentkeznek nála a kellemetlen tünetek és nem kell számolnia a kezeletlen cöliákia súlyos szövődményeivel sem.

Két fontos dolgot érdemes kihangsúlyozni a gluténérzékenység kapcsán:

 1. Korrekt cöliákia diagnózis előtt (vérvétel és biopszia) TILOS a gluténmentes diétát megkezdeni, mert az téves diagnózishoz vezethet
 2. A cöliákia családon belül halmozódó betegség, ha családban valakinél “lisztérzékenységet” diagnosztizálnak, a közvetlen rokonokat családszűrés keretén belül szintén ki kell vizsgáltatni!

A cöliákia okainak felderítésére és gyógyításának lehetőségeivel kapcsolatban számos kutatás folyik.

A svéd tanulmány, amely az Archives of Disease in Childhood BMJ szakfolyóiratban került publikálásra, közel 2 millió, 1991 és 2009 között született gyermeket vizsgált meg, erről számolunk most be, érdekességként, de előre jelezzük, hogy a szerzőknek is vannak kétségeik az ok-okozati összefüggést illetően!

Befolyásolhatja-e a születési idő a cöliákia kialakulásának esélyét?

Puffadás és fájdalom? A születési ideje lehet a felelős: a tavasszal és nyáron születt gyermekeknél nagyobb az esélye a fájdalmas bélrendszeri betegség kialakulásának.

Egy új kutatás eredménye szerint a nyáron született gyermeknél legnagyobb a cöliákia kialakulásának az esélye! A télen legyengült szervezet nagymértékben ki van téve a betegséget kiváltó vírusoknak

A kutatás eredménye szerint a tavasszal és nyáron született gyermekek esetében a legnagyobb az esélye a súlyos emésztőrendszeri betegség kialakulásának.
A kutatók szerint a nyári hónapokban született gyermekeknél 10%-kal nagyobb a gluténérzékenység (cöliákia) kialakulásának kockázata – amely az immunrendszer a gluténra vonatkozó fokozott érzékenységét jelenti.

Magasabb kockázat? A nyáron született gyermekek télen legyengülnek, amikor sokkal nagyobb az esélye az olyan vírusos fertőzések kialakulásának, amelyek gluténérzékenységet válthatnak ki

A betegség körülbelül 100-ból 1 embert érint, de a betegségben szenvedők körében akár 75% is lehet azoknak az aránya, akik nem tudnak a betegségükről.

A glutén hasonló tünetekkel járó (puffadás, hasmenés) betegséget is okozhat pl. az NCGS, de annak hátterében nem autoimmun reakció áll, és ott nem károsodik a bélfal.

A kutatók véleménye szerint a nyáron született gyermekek nagyobb cöliákia-kockázatnak vannak kitéve, mert:

 • télen a szervezetük legyengül – ekkor pedig nagyobb az esélye az olyan vírusos fertőzések kialakulásának, amelyek kiválthatják a betegséget
 • további tényező lehet a D-vitamin is, amely a bőrben keletkezik a napfény hatására, és alapvető fontosságú a csontok fejlődéséhez
  Azoknál a nőknél, akik tavaszra várják a gyermeküket, a harmadik trimeszterre a téli hónapokban kerül sor, amely időszak alatt a legnagyobb az esélye a D-vitamin-hiányos állapot kialakulásának. Az alacsony D-vitamin szintet már összefüggésbe hozták egyéb autoimmun betegségekkel, beleértve a szklerózis multiplex-t, a gyulladásos bélbetegséget és az 1-es típusú diabéteszt.

A svéd tanulmány, amely az Archives of Disease in Childhood BMJ szakfolyóiratban került publikálásra, közel 2 millió, 1991 és 2009 között született gyermeket vizsgált meg. Összesen 6.569 15 évesnél fiatalabb gyermeket diagnosztizáltak gluténérzékenységgel.

A kutatók szerint a betegség kialakulásának kockázata 10%-kal nagyobb volt a március és november között (tavasszal, nyáron és ősszel)született gyermekek esetében a december és a február között született gyermekekhez viszonyítva.

Ugyanakkor, a kockázat magasabb volt a Svédország déli részén született gyermekek esetében, ahol a napsugárzás mértékbe magasabb, mint az északi részen született gyermekeknél, ahol a nyarak rövidebbek.

Megállapították továbbá, hogy:

 • A legmagasabb kockázat azoknál a gyermekeknél mutatkozott, akik tavasszal, 1991 és 1996 között születtek
 • Az 1997 és 2002 között született gyermekek esetében a nyár és az ősz volt a legmagasabb kockázatú időszak
 • A 2003 és 2009 között született gyermekek esetében az ősz volt legmagasabb kockázatú időszak.
 • A gluténérzékenység kialakulásnak kockázata következetesen magasabb volt a lányok esetében minden időszakra és évszakra vonatkozóan.

A szerzők szerint a megfigyeléses tanulmány alapján szilárd ok-okozati következtetések nem vonhatók le!

Fredinah Namatovu, az Umea Egyetem kutatója szerint:

A tavaszi/nyári születéshez kapcsolódó magasabb kockázatra vonatkozó egyik hipotézis, hogy ezek az újszülöttek nagyobb eséllyel gyengülnek le az őszi/téli hónapokban, amely során nagyobb a szezonális vírusos fertőzések kialakulásának kockázata, és összefüggésbe hozható még a glutén bevezetésének időszakával is. Mivel a fertőzések módosíthatják a bélrendszeri baktériumokat és a bélfalat alkotó sejteket, ez kiválthatja a vékonybelet érintő betegség kialakulását.

A szerzők hozzátették:

További lehetséges összefüggés a napfénnyel és a D-vitaminnal, hogy a tavasszal szülő várandós nők rendelkeznek a legalacsonyabb D-vitamin szinttel a terhesség kései szakaszában, amikor sor kerül a magzati immunrendszer programozására és fejlődésére.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Szerkesztői megjegyzés:

A kutatók is leírják, hogy a közel 2 millió megfigyelésen alapuló tanulmány alapján:

 • szilárd ok-okozati következtetések nem vonhatók le a születés és a gluténintolerancia kialakulása között.
 • Hozzá kell tenni azt is, hogy napjainkba a cöliákia gyógyításához, esetleges gyógyszeres kezeléséhez sem szolgáltat lehetőséget (elegendő információt) ez a megfigyeléses tanulmány.

A gluténérzékeny.hu villám felmérése:

A válaszadás teljesen anonim és önkéntes. Később az adatokat összesítve közzétesszük. Aki válaszol a kérdésekre az a többiek összesített válaszát azonnal láthatja:

Születés időpontja és a cöliákia valószínűsége

  Kérjük adja meg a nemét!
 • Date Format: YYYY dot MM dot DD
  A válaszadó születésnapja - dátum
  Melyik életkorban állapították meg a cöliákiát?
  Van-e még diagnosztizált cöliákiás a családban?
 • Kérjük írja be a mezőbe az ellenőrző kódot!


Kapcsolódó bejegyzések:

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Glutén hozzátáplálása csecsemőknél - 2016
Glutén hozzátáplálása csecsemőknél – 2016

Néhány hete volt egy konferencia, amelyen a glutén hozzátáplálása csecsemőknél, azaz a glutén bevezetése a kicsik étrendjébe volt a téma....

A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre
A svéd gyerekek hajlamosabbak a gluténérzékenységre

Érdekes tanulmányt publikáltak Svédországban, tudta meg az MTI. A svéd gyerekek esetében 2x akkora a kockázata a gluténérzékenységnek, mint az...

, , ,