Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Táplálkozás glutén nélkül – új gluténmentes pékáruk

Jelentős a száma azoknak, akik valamilyen speciális étrend szerint táplálkoznak ételérzékenységük vagy táplálékallergiájuk, vagy autoimmun betegségük  miatt. Hazánk lakosságának 1-2%-a gluténérzékeny, a laktózérzékenyek száma a népesség 20-40%-át is elérheti. Esetükben fontos, hogy olyan termékeket vásároljanak, amiket biztonsággal fogyaszthatnak. A fogyasztói kereslet növekedésével pedig a kínálat is egyre bővül, megkönnyítve ezáltal a választást.

A speciális diéta összeállításakor fontos szempont az is, hogy az étrend változatos és tápanyagdús legyen, s csak azokat a nyersanyagokat és élelmiszereket mellőzzük, amelyeket mindenképpen szükséges.

Új gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!

Új gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!

Fontos a tudatosság!

Gluténmentes étrendnél, ha nem megfelelően állítjuk össze a heti menüt, előfordulhat, hogy elégtelen lesz a rost-, a vitamin- és az ásványi anyag bevitel, továbbá túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk.
Az alternatív gabonák (például köles, hajdina, quinoa, amaránt) és a belőlük készült termékek, lisztek, tészták nagy segítséget jelentenek. Ezekkel könnyedén kiválthatjuk a gluténtartalmú gabonákat és az azokból készült termékeket.

Mint bármilyen egészségmegőrző étrend esetében, a gluténmentes táplálkozás során is ajánlott minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, halakat, tojást fogyasztani.

Fontos azonban, hogy gluténérzékenységre utaló tünetek esetén, a speciális diétát mindenképpen előzze meg egy alapos kivizsgálás és orvosi diagnózis.

Tisztázni szükséges, hogy mely típusú érzékenységről van szó. Cöliákiáról (régi nevén lisztérzékenység), vagyis egy egész életen át tartó genetikailag meghatározott autoimmun betegségről vagy ún. nem cöliákiás gluténérzékenységről (NCGS) beszélünk. Az utóbbi előfordulása gyakoribb, nagyon hasonló, bár általában enyhébb tünetekkel jár, jellemzően felnőtt korban jelentkezik, viszont az utóbbi esetében nincs autoimmun folyamat és nem jár vékonybél károsodással sem.

Van segítség!

A Lidl-nél folyamatosan azon dolgoznak, hogy bővítsék a laktóz- és gluténmentes termékkínálatot, hogy az ételintoleranciával és ételallergiával élők is tudatosan és változatosan állíthassák össze étrendjüket.

Törekvéseik eredményeképpen a négy legújabb gluténmentes termékkel hatvanötre bővült a helyben sütött pékáruk kínálata.

A termékek zárt csomagolásban érkeznek, így is sütik őket, tehát a szállítási és értékesítési folyamat során is a zárt csomagolásban maradnak, ezáltal kizárt a termékek glutén-keresztszennyeződésének lehetősége.

Lidl áruházaiban a gluténmentes péksütemények mellett kaphatóak még például gluténmentes kenyerek, gluténmentes lisztkeverékek és tészták, laktózmentes tej, sajt, vaj és egyéb laktózmentes tejtermékek is.

A megfelelő alapanyagok beszerzésen túl nagy kihívást jelent a mindennapok rohanásában az is, hogy kitaláljuk a napi ötszöri étkezéshez való fogásokat. Nekik nyújtanak segítséget a honlapon elérhető glutén-, laktóz-, valamint glutén- és laktózmentes mintaétrendek, amelyek egy hetet ölelnek fel, és napi öt étkezésből állnak.

Az új termékek részletes allergén és tápérték adatai itt olvashatóak.

Mennyibe kerülnek a helyben sütött gluténmentes pékáruk? A Lidl weboldalán az aktuális árakat mindíg megtalálhatja!

Hol találhatóak Lidl üzletek a közelben?Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2021 május
Gluténmentes akciós lista 2021 május

Akciós gluténmentes terméklista 2021 május - Vásároljon olcsóbban jelentős kedvezményekkel! 10-30% kevdezmény Új termékek is kerültek a kínálatba!

Új helyben sütött gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!
Új helyben sütött gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!

Új friss, helyben sütött gluténmentes pékáruk most már a Lidl üzletek ben is! Összetevők és tápérték adatok részletesen

Személyi kedvezmény 2021 - hogy érvényesíthető a havi 8400 Forint?
Személyi kedvezmény 2021 – hogy érvényesíthető a havi 8400 Forint?

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt? NAV tájékoztató. Van BNO kódja és igazolása a betegségrő? Mikor és kinek...

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?
Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Többféle módszer vizsgálati módszer létezik gluténérzékenység megállapítására. Mikor melyik gluténérzékenység vizgsálatot kell elvégezni? Mi a különbség?

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

, , , , , ,