Cukorbetegség – diabétesz
A cukorbetegségnek két típusa van, és mindkettő bármely életkorban kialakulhat.
1-es típusú diabétesz:
inzulintermelődés teljes hiánya. Régebbi elnevezései gyermek, vagy fiatalkori cukorbetegség, inzulin-dependens diabétesz (IDD).
Az autoimmun betegségek csoportjába soroljuk, kialakulásának pontos oka nem ismeretes.
Legjellemzőbb a családi halmozódás, és valószínűsíthető az is, hogy az autóimmun folyamat kialakulásában valamilyen külső, környezeti inger játszik szerepet. Feltételezés, hogy ez lehet pl. légúti vírusfertőzés, stb.
Érdekesség: az 1-es típusú diabéteszesek hozzávetőleg 8-9 százaléka cöliákiás is.
2-es típusú diabétesz
van inzulintermelődés, de nem elegendő mennyiségben, vagy a szervezet valamilyen okból nem tudja hasznosítani: inzulinrezisztencia (IR).
Régebbi elnevezései: felnőttkori, vagy időskori cukorbetegség, nem inzulinfüggő cukorbetegség (NIDDM).
Kialakulásában szintén szerepet játszhat a családi halmozódás, a helytelen (mozgásszegény) életmód, és táplálkozás (pl. túlsúly).
Normál éhomi vércukor érték koplalás után | Emelkedett éhomi vércukor érték koplalás után | A cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke |
3,9 – 6,1 mmol/l | 6,1-6,9 mmol/l | normál tartományon belül marad |
A cukorbetegség és egyéb szénhidrát-anyagcserezavarok diagnosztikai kritériumai:
Forrás: MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél 2016.11.
Szénhidrát-anyagcsere állapota | Vércukorérték (mmol/l) | |
Éhgyomri („éhomi”) | 120 perces terheléses | |
Normál szénhidrát-anyagcsere | ≤6, | <7,8 |
Emelkedett éhomi vércukor | 6,1-6,9 | <7,8 |
Csökkent glükóz-tolerancia | ≤7,0 | 7,8-11,0 |
Cukorbetegség | ≥7,0 vagy ≥11,1 |
A cukorbetegség kezelése
- 1-es típus: inzulin és diéta
- 2-es típus: diéta, vagy diéta és tabletta, illetve diéta, és tabletta, inzulin kombinációja is lehet.
Az étrend célja mindkét típusú diabéteszben
- a vércukorértékek a megfelelő tartományban legyenek
- napi optimális energia és tápanyagszükséglet biztosítása (testmagasság, nem, életkor, és fizikai tevékenység, figyelembevételével)
- az étrend beállítása egyénre szabott (táplálkozási szokások, beteg személyisége, vércukor eredménye, cukorbetegségének stádiuma figyelembe vételével).
1-es típusú cukorbetegség
Szigorúan figyelembe kell venni az orvos által javasolt inzulinok hatásgörbéjét, és összeegyeztetni a napi étkezések időpontját, számát és egy-egy étkezés szénhidráttartalmát. A napi étrendet minél többféle élelmiszerből célszerű összeválogatni, ezzel lehet biztosítani a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot.
- Hozzáadott (egyszerű cukrok fogyasztása) nem megengedett).
- Kerülni kell a magas (gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó), és csökkenteni a közepes glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását!
2-es típus cukorbetegség és/vagy IR (inzulinreziszencia)
A diétának főszerepe van.
- Első lépésként: ha túlsúlyos a cukorbeteg, cél a felesleges súly leadása (egészséges táplálkozásra történő áttérés, nem megerőltető, de a testsúlyt csökkentő mozgás).
- Ha a testsúlycsökkentés nem hozza meg a kívánt eredményt, a szakorvos kiegészíti vércukorcsökkentő tablettával, és/vagy inzulinnal, vagy a kettő kombinációjával.
- Meg kell határozni a napi fogyasztható szénhidrát mennyiséget (inzulinreziszencia esetén is)
Testsúlytól, fizikai aktivitástól, stb. függően lehet kevés a napi fogyasztható szénhidrát mennyiség (120 g/nap), az ajánlás legtöbb esetben 160 g – maximum 180 g/nap.
- Hozzáadott (egyszerű cukrok fogyasztása) nem megengedett
- Kerülni kell a magas (gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó), és csökkenteni a közepes glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását
Glikémiás index
A szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukorszint emelő hatása szerinti osztályozás. A besorolás az egyes szénhidráttartalmú élelmiszerek, élelmi anyagok szőlőcukorhoz vagy a fehér kenyérhez viszonyított vércukoremelő hatását százalékban fejezi ki.
Minél magasabb a százalék, annál gyorsabban emeli a vércukorszintet.
A betegeknek fokozott figyelmet kell fordítania a glikémiás index (GI) figyelembe vételére.
- Magas glikémiás index: 90 – 100 %, 70 – 90 %
- Közepes glikémiás index: 50 – 70 %, 30 – 50%
- Alacsony glikémiás index: 30 % alatt
Cöliákia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) esetén nem elég a glikémiás indexet és a cukortartalmat, napi szénhidrát mennyiséget szem előtt tartani, ugyan olyan fontos az is, hogy az elfogyasztott ételek, és alapanyagok gluténmentesek legyenek.
A cöliákia egyetlen ma ismert kezelési módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta!
Nógrádi Katalin dietetikus
Kelt:2016.02.01 / Utolsó módosítás: 2021.08.28Kapcsolódó bejegyzések:
Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!
160 g szénhidrát? Glikémiás index? Növényi rostok? Lassan felszívódó szénhidrátok? Nézzük át, mire kell figyelni, ha mindkét betegségben érintettek vagyunk....
PCOS szindróma, inzulinrezisztencia és a gluténérzékenység
Az inzulinrezisztencia és a PCOS tünetei. Mi a teendő, ha a gluténérzékenység mellé társul a PCOS vagy az IR? ...
A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata
Minden kutatás ez irányban kimutatta, hogy a cöliákiások körében is fordulnak elő cukorbetegek és a cukorbetegek között is vannak gluténérzékenyek....