Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

“Lisztérzékeny” gyermekek táplálása

Először is tisztázni kell a lisztérzékenység fogalmát. A lisztérzékeny kifejezés pontatlan, helyette a gluténérzékeny, cöliákiás szóhasználat szerencsésebb. Cikkünkből megtudja, miért.

Néhány évtizede még viszonylag ritkaságnak, manapság azonban már szinte népbetegségnek számít a cöliakia, amely egyre több kisgyermeket is érint. Sok szülő a tesztek utáni diagnózis felállítása után megrémül, hogy mégis mi tévők legyenek, de semmiképp sem szabad pánikba esni! Nem kell lemondani a finom falatokról és az ínycsiklandó fogásokról, de odafigyelésre és kreativitásra lesz szükség.

Teljesen el kell kerülni a glutént az a gluténérzékeny étrend alapja.

étel-intolerancia szaküzlet

gluténmentes

Először is górcső alá kell venni minden olyan ételt, amit eddig vásároltunk. Sajnos nagyon sok terméken nincsenek feltüntetve a pontos összetevők, bár manapság egyre több élelmiszer címkéjén megtalálható a „nyomokban glutént tartalmazhat” vagy éppen „gluten free” megjelölés.
Kimért termékek (felvágottak, saláták), félkész ételek esetén legyünk mindig inkább gyanakvóak, hiszen egyrészt nehéz tájékozódni arról, hogy mi a pontos összetétele, másrészt elég nagy a valószínűsége, hogy gabonaeredetű állományjavítókat tartalmaznak.

Alakítsunk ki új, gluténmentes étrendet!

Dietetikussal egyeztessük az alapokat, és legyünk kreatívak, bátran próbálkozzunk a javasolt, és a diétába beilleszthető új alapanyagokkal, új receptekkel

Egy felnőtt ember számára sokkal könnyebb átállni a gluténmentes táplálkozásra, még akkor is, ha a kisgyermeknek nincsenek még kialakult, berögzült szokásai. A társadalmi nyomás, a kis óvodás- vagy iskolástársak elmesélése, dicsekvése, vágyai, tapasztalatai nagy hatással vannak a kisgyermekre, aki még nem érti, hogy ő miért nem ehet meg bármit.

Így a szülők nincsenek könnyű helyzetben, akiknek a gyermeke gluténérzékenységben szenved. A gyerekek amúgy is sokszor finnyásak és rossz evők, nehezen próbálnak ki új dolgokat és kevésbé értékelik a különleges, cizellált vagy összetett ízeket.

Nézzük pozitív oldalról, mi jó az új étrendben?

Ha belegondolunk, amikor a család közösen kényszerül arra, hogy szigorú étrendet tartson be egy családtag számára, akkor együtt tanulják meg, hogy mit miért lehet vagy nem. Tény, hogy manapság már nagyon sok olyan élelmiszer létezik, amely kifejezetten gluténérzékenyeknek készül, de ezek ára általában drágább a különleges összetevők, és gyártási technológiák miatt.

Éppen ezért a cikk elején szóba hozott kreativitást érdemes életre hívni, hiszen házilag számos, a fent említett termékeket kiváltó ízletes, finom ételt készíthetünk, amelynek összetételével tökéletesen tisztában vagyunk. A legtöbb glutén tartalmazó élelmiszer helyettesíthető, anélkül, hogy bármilyen csorbát szenvedne az ízlés, vagy a biológiai igények.

Nagyon fontos a tehát a kreativitás, átgondoltság is, és nem csak az összetevőket, hanem a külcsínt illetően is. Nem is gondolnánk, hogy a látvány mennyire befolyásolja az étel vonzerejét a gyerekek számára.
Legyünk játékosak és türelmesek, hogy a kicsi ne érezze az étkezések során a görcsösséget és a tiltásokat, ha szükséges az egész család váltson étrendet!

A változatos gluténmentes étrend kialakításához folyamatosan bővülő gluténmentes receptgyűjteményünket ajánljuk a figyelmükbe!

 , , ,