Talán nem is a glutén áll az NCGS hátterében?
Korábban már beszámoltunk weboldalukon arról a kórképről, amelyet a gluténtartalmú gabonák fogyasztása vált ki, de a betegeknél kizárható volt a cöliákia. Ezt nevezik NCGS-nek azaz Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitásnak.
Újabb kutatások szerint nem biztos, hogy a glutén tehető felelőssé a tünetekért, tudtuk meg a Bécsi Egyetem gasztroenterológusától Harald Vogelsang-tól egy orf.at-n megjelent cikkből:
Intolerancia: ártatlan-e a glutén?
Az utóbbi években a búzát és más gabonafajtákat betegségek okozóiként hozták hírbe egyik összetevőjük miatt; a glutén állítólag sokaknál hascsikarást, hasmenést, rossz közérzetet okoz. De a glutén ténylegesen csak keveseket betegít meg. Más összetevők lehetnek az okai annak, hogy nő az intolerancia száma.
Mi az a glutén?
A glutén egy olyan ragasztófehérje, amelyet az egyéb gabonafajták, mint a búza, rozs, árpa, zab, valamint a tönkölybúza, a kamut, az aszalt tönkölybúza, a búzával rokon gabonafajták tartalmaznak
Az emberek kb. 1-2 százalékának egészsége számára
valóban káros a reggeli zsemlében található glutén – a bécsi egyetem gasztroenterológusa, Harald Vogelsang szerint ezek a gyerekek, nők és férfiak cöliákiában (ismertebb néven lisztérzékenységben) szenvednek:
A lisztérzékenységet kezelni kell, hogy más baj ne történjen. A betegséget gasztroszkópia során nyombél-biopsziával, illetve a vérben lévő antitestek seegítségével lehet megállapítani.
De akkor mik okozzák a tüneteket?
Azoknál a betegeknél homályosabb a tényállás, – Vogelsang szerint az osztrák lakosság hat-tíz százalékáról van szó – akik az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvednek (NCGS).
Olyan kórkép ez, amelynek gyakorisága nő. Röviddel ezelőttig azt vették alapul, hogy ez a kórkép a gluténre vezethető vissza, innen ered a neve is.
A legújabb kutatási eredmények ugyanakkor arra mutatnak, hogy a glutén elnevezésű ragasztófehérje nagyrészt ártalmatlan, és sokkal inkább a búzahéjban lévő bizonyos proteinek – az amyláz-trypzin-inhibitorok (rövidítve ATI-k) lehetnek a betegség tüneteinek kiváltói.
A laborban ki tudtuk mutatni, hogy az emberekben ezektől az ATI-któl gyulladások keletkezhetnek.
Ez bizonyított tényállás. Amit nem tudunk, az az, hogyan alakultak ki ezek az ATI-k az elmúlt 50 évben a gabonafajtákban
mondja Vogelgesang.
Nem világos tehát, hogy több ATI-t tartalmaz-e a mai búza, mint az 50 évvel ezelőtti, és magyarázható-e ezzel az összeférhetetlenségi reakciók növekedése.
ATI-k: Folyamatban lévő kutatási projektek
A kérdésre mindmáig nincs válasz, közli az AGES, az Egészségi és Táplálkozásbiztonsági Ügynökség. Ezt erősíti meg Karl-Josef Müller is, a Német Darzaui Gabonanemesítési Kutatóközpontból:
Tehát az egyetlen dolog, amit tudunk az, hogy az olyan kijelentések, mint ’Egy régi fajta kevesebb ATI-t tartalmaz’ ilyen egyszerűen nem igazak. Ennek nincs köze a korhoz. Különféle modern és régi fajták léteznek különféle ATI tartalommal; magassal, közepessel, alacsonnyal.
Annak érdekében, hogy az ATI-val kapcsolatban érvényes kijelentéseket lehessen tenni, mégpedig arról, hogy főszerepet játszanak-e a megnövekedett ételintolerancis szimptómáknál, az AGES most kutatási projekteket kezdeményezett. Ami egyébként – legalábbis az osztrák búzákra – biztonsággal állítható: bár a glutén-tartalom az 50-es évek óta kicsit ingadozik, de általánosságban véve nem nőtt. Az AGES szerint hamisak azok a kijelentések, amelyek mást állítanak.
Forrás: science.orf.at Gudrun Stindl, Ö1 Wissenschaft, 2015.08.14.
Kelt:2015.09.11
Kapcsolódó bejegyzések:
		
		Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?
Randomizált klinikai tanulmány: glutén által ismételten előidézett tünetek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) klinikai kritériumaiba beleillő betegek csupán egy kis...
		
		Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...
		
		Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...
		
		Mi az a glutén?
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...
		
		A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.
Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...









            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

