Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?

NCGS - nem cöliákiás gluténérzékenység

NCGS – nem cöliákiás gluténszenzitivitás

A diagnosztizált cöliákia (közismertebb néven lisztérzékenység) a lakosság 1-2 %-át érinti, de fel nem ismert érintettek száma ennél sokkal több lehet. Ezért is fontos panaszok esetén, még bármilyen diéta megkezdése előtt gasztroenterológiai kivizsgálást végeztetni!

Az NCGS a gluténérzékenységnek az a típusa, amely hasonló tünetekkel jár (akár már 20 perccel a glutén bevitele után (!)), de a betegeknél nem igazolható vérből illetve biopsziával sem a cöliákia. Feltételezések szerint az NCGS előfordulása a lakosság 6-10%-át is érintheti.

Számos kutatás folyik az NCGS-el kapcsolatban, hazánkban is. Az egyik legújabb olasz kutatási eredményt ismertetjük, amelynek megállapítása egybevág a korábbi kutatás eredményével is, amelyben az derült ki, hogy az NCSG-t nem biztos, hogy a glutén váltja ki.

Az olasz randomizált klinikai tanulmány szerint: glutén által ismételten előidézett tünetek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) klinikai kritériumaiba beleillő betegek csupán egy kis részénél jelentkeznek.

Előzmények:

Nem tudni, hogy ténylegesen a glutén váltja-e ki az NCGS tüneteit.

Bár a tünetek megfelelnek a nem cöliákiás gluténérzékenység klinikai diagnosztikai kritériumainak.

A kutatás célja:

Gluténérzékenység megállapítása az NCGS-szel (Nem Cöliákiás Glutén Érzékenység) diagnosztizált betegeknél.

Vizsgálati módszerek:

35 nem cöliákiás glutén érzékenységgel diagnosztizált, gluténmentes étrendet követő egyént vizsgáltak egy kettős vak tanulmány keretében. A vizsgált betegek 31 női páciens volt.

A résztvevők véletlenszerűen glutént tartalmazó vagy gluténmentes lisztet kaptak 10 napon keresztül, majd két hetes tisztulási időszak után felcserélték őket.

A tanulmány fő eredménye, hogy kimutatták, a résztvevők mennyire voltak képesek megkülönböztetni, hogy melyik liszt tartalmaz glutént.
A másodlagos eredmény a Gasztrointesztinális Tünetek Mérőskáláján (GSRS) elért pontszám.

Eredmények:

12 NCGS-szel diagnosztizált résztvevő (34%) helyesen azonosította a glutént tartalmazó lisztet.

Fő GSRS pontszámuk jelentősen magasabb volt a gluténbevitel után. A pontok ekképpen alakultak:

  • fájdalom, 1,7 ± 0.8 vs. 2,6 ± 1,0;
  • reflux, 1,6 ± 0,5 vs. 2,2 ± 0,9;
  • gyomorrontás, 1,9 ± 0,7 vs. 3,2 ± 1,1;
  • hasmenés, 1,6 ± 0,7 vs. 2,9 ± 1,5
  • székrekedés, 1,9 ± 0,9 vs. 2,9 ± 1,3.

17 résztvevő (49%) hibásan feltételezte, hogy a gluténmentes liszt glutént tartalmaz.

Fő GSRS pontszámuk jelentősen magasabb volt, miután gluténmentes lisztet fogyasztottak. A pontok ekképpen alakultak:

  • fájdalom, 1,6 ± 0,9 vs. 3,0 ± 0,9;
  • reflux, 1,4 ± 0,5 vs. 2,3 ± 1,1;
  • gyomorrontás, 2,0 ± 1,1 vs. 3,7 ± 1,1;
  • hasmenés, 1,6 ± 0,7 vs. 3,0 ± 1,2
  • székrekedés, 1,6 ± 0,9 vs. 2,6 ± 1,3.

A maradék hat résztvevő (17%) nem tudott különbséget tenni a kétfajta liszt között.

Konklúzió:

A kettős vak glutén felmérés szerint a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) kritériumainak megfelelő betegek csupán egyharmadánál váltott ki visszatérő tüneteket a glutén.

Forrás: www.ncbi.nlm.nih.gov Aliment Pharmacol Ther. 2015 augusztus 27. doi: 10.1111/apt.13372.

A szerzők: Zanini B1, Baschè R1, Ferraresi A1, Ricci C1, Lanzarotto F1, Marullo M1, Villanacci V2, Hidalgo A3, Lanzini A1.

  • 1Gasztroenterológiai Részleg, Bresciai Egyetem és Spedali Civili, Brescia, Olaszország. (Department of Gastroenterology, University and Spedali Civili of Brescia, Brescia, Italy.)
  • 2Patológiai Részleg, Bresciai Egyetem és Spedali Civili, Brescia, Olaszország. (Department of Pathology, University and Spedali Civili of Brescia, Brescia, Italy.)
  • 3Élelmezési, Környezetvédelmi és Táplálkozástudományi Részleg, Milanói Egyetem, Milánó, Olaszország (Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, University of Milan, Milan, Italy.)


Kapcsolódó bejegyzések:

Talán nem is a glutén áll az NCGS hátterében?
Talán nem is a glutén áll az NCGS hátterében?

Hoppá! Talán nem is a glutén okozza az NCGS azaz a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás tüneteit? A búza gluténtartalma...

FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata
FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtek. Vegyen részt Ön is az...

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

, , , ,