Karamellás – mogyorós gluténmentes sajttorta
A rovatom első receptjének az egyik személyes kedvencemet hoztam, egy olyan süteményt, amit nem lehet nem szeretni. 🙂
Így novemberben, amikor a tél már bekúszik napjainkba, egyre jobban esnek a kicsit nehezebb, krémesebb, markánsabb sütemények. Az az igazán jó ebben a tortában, hogy egy ültő helyben nem lehet megenni, így egy napnál tovább is kitart!
Hozzávalók 12 – 14 szelethez:
Keksz alaphoz:
- 200 g gluténmentes keksz
- 110 g laktózmentes vaj
Krémhez:
- 600 g laktózmentes natúr krémsajt
- 120 g xillit (nyírfacukor)
- 20 g rizsliszt
- 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor
- 3 közepes méretű (M-es) tojás
- 2 evőkanál laktózmentes tejföl
- 1 kávéskanál vanília aroma
Díszítéshez:
- mogyoró
- karamellöntetet
Elkészítés:
- 170 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a kekszalapot
- a vajat olvasszuk meg, a kekszet aprítsuk pici apró darabokra, majd a kettőt keverjük össze
- a sütőformát (én 26 cm átmérőjű tortaformát használok) jól vajazzuk ki, majd egyenletesen tegyük bele a kekszes keveréket
- így tegyük be a sütőbe 15 percre, hogy ropogós legyen a tortánk alapja
- amíg sül az alap, addig elkészítjük a krémet
- a krém hozzávalóit összekeverjük, eldolgozzuk
- a kekszes alapot kivesszük a sütőből az idő lejártával és óvatosan ráöntjük a krémet, szépen eldolgozzuk, hogy ne legyen hepehupás
- így betesszük a tortánkat a sütőbe és 170 °C-on 15 percig sütjük, majd utána 120 °C-on folytatjuk a sütést, amíg szép aranybarna lesz a teteje, ez kb. 50 perc
- a tortát hagyjuk kihűlni és kedvünkre díszítsük
- díszítésnek én karamellöntetet készítettem és sós földimogyoróval szórtam meg, hogy a túlságosan édes ízt ellensúlyozzam
- az így elkészült tortát tegyük egy napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek
Érdemes egy napot várni rá, tudom, hogy nagyon soknak tűnik, de amint másnap megkóstoljuk, tudni fogjuk, hogy megérte! 🙂
Tápérték 1 szeletben:
12 szelet esetén | 14 szelet esetén | |
Energia | 1150 kJ /287,5 kcal | 1 024,1 / 246,4 kcal |
Fehérje | 6,7 g | 5,7 g |
Zsír | 18,6 g | 15,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 11,3 g | 9,7 g |
Szénhidrát | 26,3 g | 22,5 g |
amelyből cukrok | 15,4 g | 13,2 g |
Élelmi rost | 0,5 g | 0,4 g |
A gluténmentes sajttorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: gluténmentes keksz krémsajt nyírfacukor torta vaj