Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Karamellás – mogyorós gluténmentes sajttorta

gluténmentes sajttorta recept karamellás mogyorósSziasztok!

A rovatom első receptjének az egyik személyes kedvencemet hoztam, egy olyan süteményt, amit nem lehet nem szeretni. 🙂

Így novemberben, amikor a tél már bekúszik napjainkba, egyre jobban esnek a kicsit nehezebb, krémesebb, markánsabb sütemények. Az az igazán jó ebben a tortában, hogy egy ültő helyben nem lehet megenni, így egy napnál tovább is kitart!

Vica

Hozzávalók 12 – 14 szelethez:

Keksz alaphoz:

  • 200 g gluténmentes keksz
  • 110 g laktózmentes vaj

Krémhez:

  • 600 g laktózmentes natúr krémsajt
  • 120 g xillit (nyírfacukor)
  • 20 g rizsliszt
  • 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor
  • 3 közepes méretű (M-es) tojás
  • 2 evőkanál laktózmentes tejföl
  • 1 kávéskanál vanília aroma

Díszítéshez:

  • mogyoró
  • karamellöntetet

Elkészítés:

  • 170 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a kekszalapot
  • a vajat olvasszuk meg, a kekszet aprítsuk pici apró darabokra, majd a kettőt keverjük össze
  • a sütőformát (én 26 cm átmérőjű tortaformát használok) jól vajazzuk ki, majd egyenletesen tegyük bele a kekszes keveréket
    gluténmentes sajttorta tészta készítése
  • így tegyük be a sütőbe 15 percre, hogy ropogós legyen a tortánk alapja
  • amíg sül az alap, addig elkészítjük a krémet
  • a krém hozzávalóit összekeverjük, eldolgozzuk
    GM sajttorta krém készítés
  • a kekszes alapot kivesszük a sütőből az idő lejártával és óvatosan ráöntjük a krémet, szépen eldolgozzuk, hogy ne legyen hepehupás
    GM sajttrota krém
  • így betesszük a tortánkat a sütőbe és 170 °C-on 15 percig sütjük, majd utána 120 °C-on folytatjuk a sütést, amíg szép aranybarna lesz a teteje, ez kb. 50 perc
  • a tortát hagyjuk kihűlni és kedvünkre díszítsük
  • díszítésnek én karamellöntetet készítettem és sós földimogyoróval szórtam meg, hogy a túlságosan édes ízt ellensúlyozzam
  • az így elkészült tortát tegyük egy napra a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek

Érdemes egy napot várni rá, tudom, hogy nagyon soknak tűnik, de amint másnap megkóstoljuk, tudni fogjuk, hogy megérte! 🙂

Tápérték 1 szeletben:

12 szelet esetén 14 szelet esetén
Energia 1150 kJ /287,5 kcal 1 024,1 / 246,4 kcal
Fehérje 6,7 g 5,7 g
Zsír 18,6 g 15,9 g
  amelyből telített zsírsavak    11,3 g    9,7 g
Szénhidrát 26,3 g 22,5 g
  amelyből cukrok    15,4 g    13,2 g
Élelmi rost 0,5 g 0,4 g

A gluténmentes sajttorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: ,