Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténérzékeny személyek az alábbi kedvezményekre lehetnek jogosultak – 2021

Megkerestük a Pénügyminisztériumot ahonnan levelünk továbbításra került az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Ők viszont egy korrekt, részletes választ adtak a kérdéseinkre, miszerint milyen kedvezményekre lehetünk jogosultak gluténérzékenyként 2021-ben Magyarországon az alábbi válaszlevelet kaptunk:
gluténérzékeny adókedvezmény 2018

2021-ben megváltozott az évek óta megszokott számítási módszere, erről korábbi cikkünkben írtunk.

Személyi kedvezmény

a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény rendelkezése szerint, a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját személyi kedvezménnyel csökkenti.  A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Súlyosan fogyatékos magánszemélynek

azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás,  határozat alapján legalább egy napig fennáll.

Súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek:

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint, az emésztőrendszer betegségei közül súlyos fogyatékosságnak minősül: Intestinalis malabsorptio, azaz a K90

K90 Intestinalis malabsorptio
K900 Coeliakia
K904 Felszívódási zavar intolerancia miatt, m.n.o.
K908 Egyéb felszívódási zavar

A kedvezményre jogosító igazolás kiállítása

A súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet szerint, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító, igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy abban az esetben, ha az állapot a jogosultságot megállapító szakorvosi dokumentáció alapján végleges, a beteg választott háziorvosa állítja ki.

A személyi kedvezményt csak az a személy tudja érvényesíteni, akinek van adóköteles jövedelme, amely személyi jövedelemadójából e kedvezményt jóváírják.
Aki jövedelemmel nem, vagy kizárólag adómentes jövedelemmel (pl. nyugellátás, szociális ellátás) rendelkezik, személyi adókedvezményt nem  tud igénybe venni.

A következő oldalon a gluténrézkeny gyermekek után igénybe vehető kedvezményekről olvashat részletesenKapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2021 május
Gluténmentes akciós lista 2021 május

Akciós gluténmentes terméklista 2021 május - Vásároljon olcsóbban jelentős kedvezményekkel! 10-30% kevdezmény Új termékek is kerültek a kínálatba!

Új helyben sütött gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!
Új helyben sütött gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!

Új friss, helyben sütött gluténmentes pékáruk most már a Lidl üzletek ben is! Összetevők és tápérték adatok részletesen

Személyi kedvezmény 2021 - hogy érvényesíthető a havi 8400 Forint?
Személyi kedvezmény 2021 – hogy érvényesíthető a havi 8400 Forint?

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt? NAV tájékoztató. Van BNO kódja és igazolása a betegségrő? Mikor és kinek...

Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?
Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?

A búza szó hallatán a cöliákiások azonnal a gluténtartalomra asszociálnak. Ez helyes, de nem árt tudni, hogy előállítanak gluténmentesített búza...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

, , , , ,