Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A gluténérzékeny személyek az alábbi kedvezményekre lehetnek jogosultak – 2021

Magasabb összegű családi pótlék

a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerint, a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet szerint, a magasabb összegű családi pótlék megállapításához, illetve folyósításához igazolást kell kiállítani arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek a rendelet mellékletében felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved, és a betegség súlyossága  megfelel az ott meghatározott feltételeknek.

A rendelet szerint Emésztőrendszer egyéb betegségei közül magasabb összegű családi pótlékra jogosít a K90.0-K90.8 Intestinalis malabsorptiok  BNO kódú betegség.
A közoktatási intézményben  tanuló gyermek után a magasabb összegű családi pótlékot annak a tanévnek a végéig folyósítják, amelyben betölti a huszadik életévét.

A magasabb összegű családi pótlék 2021-ben összege 23.300 Ft. Ha a gyermeket egyedülálló szülő neveli, 25.900 Ft.

Közgyógyellátás, közétkeztetés, utazási kedvezmény

A magasabb összegű családi pótlékra jogosult gyermek a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök kiváltáshoz közgyógyellátásra, az intézményi étkezés igénybevétele esetén 50%-os mértékű étkezési térítési díjkedvezményre, valamint a gyermek és kísérője utazási kedvezményre jogosult.
A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek szülője a gyermek tíz éves koráig gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult, majd annak lejártát követően, a feltételek fennállása esetén a járási hivataltól kérheti az ápolási díj megállapítását.

Közétkeztetés:

a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet hatálya kiterjed:

– a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító szolgáltatókra, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre (a továbbiakban együtt: Intézmény),

 – valamennyi, közétkeztetési szolgáltatást saját, működő főzőkonyhája réven biztosító Intézményre, szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre (a továbbiakban együtt: Közétkeztető).

A rendelet rendelkezéseit a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó ellátások közül a családi bölcsődére, a munkahelyi bölcsődére, a napközbeni gyermekfelügyeletre, az alternatív nappali ellátásra, a gyermekek esélynövelő szolgáltatásaira, a helyettes szülői ellátásra, valamint a nevelőszülői ellátásra nem kell alkalmazni.

Diétás étkeztetést kötelező biztosítani

A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani.

A diétás étrendet az Intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az Intézmény főzőkonyháján vagy az Intézményt ellátó Közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az Intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – Közétkeztetőtől rendeli meg.

A diétás étrendet alkotó ételeket a megadott diétára való alkalmasságot befolyásoló anyag kizárásával kell elkészíteni, tárolni, szállítani, átadni a végső fogyasztónak, kizárva az ételek ilyen anyaggal való szennyeződésének lehetőségét.

A gluténérzékenyek részére szánt diétás ételek készítéséhez búza, rozs, árpa, zab  vagy ezek keresztezett változatait tartalmazó élelmiszerek közül csak a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről  szóló umos rendelet szerinti „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek használhatók fel.

A diétás étrend iránti igényt a szakorvos által kiállított igazolással az intézményvezetőnél kell igényelni.

A rendelet előírásainak való megfelelést a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásának helye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala (a továbbiakban: ellenőrző hatóság) ellenőrzi.Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2021 május
Gluténmentes akciós lista 2021 május

Akciós gluténmentes terméklista 2021 május - Vásároljon olcsóbban jelentős kedvezményekkel! 10-30% kevdezmény Új termékek is kerültek a kínálatba!

Új helyben sütött gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!
Új helyben sütött gluténmentes pékáruk a Lidl üzletekben!

Új friss, helyben sütött gluténmentes pékáruk most már a Lidl üzletek ben is! Összetevők és tápérték adatok részletesen

Személyi kedvezmény 2021 - hogy érvényesíthető a havi 8400 Forint?
Személyi kedvezmény 2021 – hogy érvényesíthető a havi 8400 Forint?

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt? NAV tájékoztató. Van BNO kódja és igazolása a betegségrő? Mikor és kinek...

Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?
Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?

A búza szó hallatán a cöliákiások azonnal a gluténtartalomra asszociálnak. Ez helyes, de nem árt tudni, hogy előállítanak gluténmentesített búza...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

, , , ,