Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

A lisztérzékenység és a máj

Egy kutatási eredményről számolunk be a cöliákia témakörében.

lisztérzékenység és a máj

A gluténérzékenység és a máj: különféle májszövettani és szerológiai eredmények és kezelésre adott válaszok egy szakosodott intézményben

Háttér

A lisztérzékenység (Coeliac Disease) gluténérzékenység kiváltotta vékonybélgyulladás, melyet az ESPGHAN- kritériumok és a gluténmentes étrendre (GFD) adott válasz alapján diagnosztizálnak. A lisztérzékenység kapcsán felfedeztek ugyan májszövettani rendellenességeket, de eddig ritkán írták le őket.

Célok

Az “autoimmun hepatitis” hisztológiai spektrumának értékelése, és annak megvizsgálása, hogy az ilyen jellegű tünetek visszafordíthatók-e a gluténmentes étrenddel.

Módszerek

Huszonöt lisztérzékenységgel együtt járó hepatikus károsodással küzdő páciens klinikai profilját, laboreredményeit és duodénum- és májszövettanát elemeztük. Ahol csak lehetett, duodénum- és májszövettani összehasonlítást végeztünk a gluténmentes étrend bevezetése előtt és után.

Eredmények

Tizenöt lisztérzékeny (cöliákiás) páciens májfunkció-tesztje később rendellenességet mutatott; 10 májbetegséggel küzdő páciensnél a szöveti transzglutamináz 70 %-ban pozitív volt, az anti-gliadin antitestek 60%-ban voltak jelen. Az autoimmun májbetegségre (AILD) utaló szerológiai markereket nyolc páciensnél mutattuk ki. A májszövettani eredmények között enyhe reaktív hepatitis, krónikus hepatitis, szteatózis és cirrózis fordult elő.

A gluténmentes étrendre váltást követően hat esetben állt rendelkezésünkre májszövettani lelet, ebből öt esetben csökkent a szteatózis és a portális és lobuláris gyulladás mértéke, illetve a fibrózis-értékek.

Konklúzió

Az autoimmun hepatitis lehet, hogy különálló jelenség, és a páciensek vagy cöliákiával, vagy másodlagos májkárosodással küzdenek.

Az autoimmun májbetegséggel és a látszólag ok nélkül transzamináz-hiánnyal vagy vérszegénységgel küzdő páciensek esetében ajánlott ellenőrizni, hogy cöliákiás-e a beteg.

Eddig nagyon kevés olyan tanulmány született, amelyek a májszövet változásait dokumentálják az “autoimmun hepatitis” lefolyása során. Ez a tanulmány egyike ezeknek.

A gluténmentes étrend bevezetése az “autoimmun hepatitis” klinikopatológiai javulását eredményezheti.Kapcsolódó bejegyzések:

A tudósok felfedezték az cöliákia okát – és a szükséges kezelést
A tudósok felfedezték az cöliákia okát – és a szükséges kezelést

Mint azt tudjuk a cöliákia nem allergia és nem is ételintolerancia, mint ahogy azt tévesen gondolják. A "lisztérzékenység" egy autoimmun...

Gluténmentes akciós lista 2017 október második fele
Gluténmentes akciós lista 2017 október második fele

Akciós gluténmentes termékek 2017. október második felében. Vásároljon olcsóbban! Folyamatosan frissülő lista, ahova Ön is bejelenthet akciókat!

Glutenfree breakfast tour - gluténmentes reggeli lelőhelyek
Glutenfree breakfast tour – gluténmentes reggeli lelőhelyek

Vica letesztelte rovatunkban most két olyan helyet mutatunk be, ahova érdemes beugrani, ha egy igazán finom gluténmentes reggelire vágyunk. Glutenfree...

Érdekességek a lisztérzékenységről Dr. Arató Andrástól SOTE egyetemi tanárától
Érdekességek a lisztérzékenységről Dr. Arató Andrástól SOTE egyetemi tanárától

A cöliákia (lisztérzékenység) kialakulására való hajlam, okai. A túl korai glutén bevezetésének kockázatai. A cöliákia felismerése, társbetegségei, kezelése.

Kezeletlen cöliákia hatása és a májműködés zavar
Kezeletlen cöliákia hatása és a májműködés zavar

A májműködést is károsíthatja a kezeletlen cöliákia éppen ezért a frissen diagnosztizált gluténérzékenyeknél javasolt a májfunkciós vizsgálatok elvégzése. Illetve ismeretlen...

, , ,