Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Átadták a 2015-ös cöliákiásokért díjat – Coeliakia a Nemzetközi Napja

2015. május 16. Coeliakia a Nemzetközi Napja (Lisztérzékenyek Világnapja)

Ezért is időzítette a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete a mai napra a közgyűlését, amelyen szerkesztőségünk is részt vett.

Tilos a diéta a cöliákia diagnózis előtt

Tilos a diéta a cöliákia diagnózis előtt!

Üzenet 2015-re:

  1. Tilos a gluténmentes diéta a cöliákia korrekt diagnózisa előtt. (pl. biorezonancia nem az)
  2. „Fogadd el!” – azaz törődjön bele, hogy amennyiben cöliákiás, egész életében be kell tartania a szigorú gluténmentes diétát, amely a ma ismert egyetlen biztos módja a cöliákia kezelésének.

LÉOE közgyűlés

A közgyűlésen elfogadásra került az egyesület új alapszabályzata és SZMSZ-e, amely módosítására a törvényi változások miatt volt szükség. Ezen kívül a jelenlévő egyesületi tagok egyhangú szavazással fogadták el

  • a beszámolókat a 2014. évi tevékenységről, gazdálkodásról
  • 2014. évi Közhasznúsági jelentést
  • A Felügyelő Bizottság jelentését.

Az egyesület vezető tisztségviselőit is megválasztották, szintén egyhangú szavazással Koltai Tünde elnököt választották meg újból az Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnökévé.

LÉOE 1% felajánlásA közgyűlésen döntés született arról, hogy az egyesületi tagdíj mértéke 2015-ben is változatlan marad: 4.000 Ft / év.

A közgyűlésen kérték:

  • hogy azoknak akiknek tagdíj elmaradásuk van legyenek kedvesek rendezni azt.
  • amennyiben még nem nyilatkoztak az SZJA 1% felajánlásról, tegyék meg azt az egyesület javára

LÉOE tagsági kártya – számtalan kedvezményre jogosít fel!

Azok akik érvényes egyesületi tagsággal rendelkeznek ECD tag LÉOE tagsági kártyát is kapnak, amely számtalan kedvezményre feljogosítja a kártya birtokosát.
pl. COOP üzletek, Agip, E-bolt, Oázis kertészet stb.

Cöliákiásokért díj

A közgyűlésen átadták az idei Cöliákiásokért díjat is, amelyet Jánka Péter úr vehetett át a Hunguest Hotel Helios – Hévíz képviseletében, ahol gluténmentes étrendet biztosítanak a pihenni vágyóknak és rendszeresen szerveznek gluténmentes főzőtanfolyamokat is. Gratulálunk.

Koltai Tünde adja át a Cöliákiásokért díjat 2015

Koltai Tünde adja át a Cöliákiásokért díjat

2015-ben huszonöt éves a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete

Idén 25 éves a LÉOE.

Az egyesület idén ünnepli 25 éves fennállásának jubileumát.

Több kisebb nagyobb eredményt tudhat a háta mögött, mint például az, hogy a közétkeztetésben kötelező lesz a lisztérzékenyek ellátása, így a szülők nyugodtabban engedhetik el az óvodába, iskolába gyermekeiket.
Legutóbbi sikertörténet egyébként a McDonalsd’s-al közösen kifejlesztett gluténmentes dupla sajtburger projekt elindítása.

A közgyűlés után egy érdekes előadást hallgathattunk meg az endoszkópiáról Dr. Németh Anna Mária előadásában.

LÉOE sajtóközleménye:

  1. május 16.

Évtizedekkel ezelőtt a coeliakia (cöliákia vagy lisztérzékenység) egyike volt a nagyon ritka gyermekbetegségeknek. Napjainkban a diagnosztizált betegek többsége felnőtt, nem egyszer idős korú. A betegség gyakorisága az európai népesség körében 1:100, Finnországban és Magyarországon még ennél is magasabb. A betegség kialakulásában a genetikai adottságoknak fontos szerepe van, amit az is megerősít, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonainak (szülők, gyermekek, testvérek) kockázata tízszeres. A fel nem ismert betegség következményei szövődmények és társult betegségek lehetnek, mint a csontritkulás és a vékonybél rosszindulatú betegsége.

A coeliakia mellett ma már egyre többször találkozunk a „glutén érzékenységgel” is, aminek a coeliakia csak egyik fajtája. Elsősorban a valódi coeliakiás betegek számára fontos üzenet, hogy a gluténmentes diétát csak a betegség diagnosztizálása, vagy annak kizárása után szabad megkezdeni!

A coeliakia autoimmun betegség, amit a kalászos gabonákban lévő glutén fogyasztása vált ki genetikailag érzékeny emberekben. A betegség bármely életkorban diagnosztizálható, tünetei egyes esetekben nagyon enyhék, máskor rendkívül súlyosak lehetnek. Sokszor nem ismerik fel, a betegeket tévesen diagnosztizálják, mivel tüneteik más betegségekre is utalhatnak. A diagnózis laborvizsgálaton alapul, ahol a betegségre jellemző specifikus immun ellenanyagok jelenlétét vizsgálják, a vékonybél biopszia szövettani vizsgálatát megerősítésként végzik el. A betegség kezelése a glutén fogyasztásának élethosszig tartó kizárásán alapul.

A gluténmentes diéta egyszerűnek tűnik, betartása azonban nem könnyű, mivel a gluténtartalmú gabonafélék gyakori összetevője a kenyérnek, tésztáknak, süteményeknek. A lisztérzékeny betegek gyógyulását a társadalom nem ismeri el, a betegség terápiáját – a gluténmentes diétát – a társadalombiztosítás nem támogatja.
Egyesületünk megalakulása – 1990 – óta szeretné elérni a betegek esélyegyenlőségét, pontosabban azt, hogy a jelentős többletkiadással járó diétához érdemi támogatást kapjanak.

Sikernek tartjuk, hogy a közétkeztetésben kötelező lesz a lisztérzékenyek ellátása, tapasztalataink átadásával a szolgáltatók felkészítésében szeretnénk hatékonyan és aktívan részt venni.

További felvilágosítás és interjú lehetőség:

Koltai Tünde
elnök
coeliac@t-online.hu

www.liszterzekeny.huKapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes sajtburger villám játék nyertesei
Gluténmentes sajtburger villám játék nyertesei

Hatalmas érdeklődéssel indult a múlt héten bevezetett új gluténmentes sajtburger. Néhány gyakran feltett kérdés és válasz a cikkben és természetesen...

Gluténmentes Dupla Sajtburger 11 hazai McDonald’s étteremben
Gluténmentes Dupla Sajtburger 11 hazai McDonald’s étteremben

2015 május 14-től 11 hazai 11 McDonald’s étteremben érhető el a régen várt Gluténmentes Dupla Sajtburger. Sőt már egy új...

Gluténérzékenység vizsgálat akciós csomagban (x)
Gluténérzékenység vizsgálat akciós csomagban (x)

Ha eddig nem vette a fáradtságot, hogy utánajárjon miért puffad, most jó lehetőség erre a laktóz- és gluténérzékenység vizsgálat akciós...

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

A gluténérzékenység vizsgálat - minden amit tudni érdemes.
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.

Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...

, , , ,