Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A chia mag azaz aztékzsályamag trendi, de ne vigyük túlzásba! Forgalmazásának szigorúak a szabályai

Korábbi cikkünkben bemutattuk a chia mag előnyös tulajdonságait, számos receptet is készíttettünk a chia maggal. Most viszont szeretnénk 1-2 fontos tudnivalóra is felhívni a figyelmet. Mint új termék az Európai Unióban a chia mag forgalmazása szigorú feltételekhez között.

  • Csak előre csomagol formában lehet értékesíteni pl. 250g, 500g, 1kg , de zsákból kimérve (pl. piacon) – lédig kiszerelésben nem forgalmazható!
  • A csomagoláson figyelmeztető feliratot kell feltüntetni:
    Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet.
  • A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak

A NÉBIH felhívta a figyelmet arra is, hogy:

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél

Ami meglepő, az, hogy alapanyagként nem lehet korlátlanul felhasználni az élelmiszer iparban:

Termék megnevezése Engedélyezési státusz Indoklás
Joghurtok a fedélben külön csomagolt chia és egyéb magok keverékével Engedélyezett A fedélben külön csomagolt chia mag keverék a „reggeli gabonapelyhek” élelmiszer csoportba tartozik, és a chia mag keverék külön van csomagolva a joghurttól.
Termékek, melyeknél a chia mag külön van csomagolva az aktuális terméktől pl. a fedelében. Engedélyezett Chia mag forgalmazható önmagában előrecsomagolt formában, a címkén feltüntetve, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet.
Chia magot tartalmazó zabpehely. Engedélyezett A termék besorolható a „reggeli gabonapelyhek” csoportjába.
Gyümölcslé alapú chia turmix (smoothie). Engedélyezett A termék besorolható a „gyümölcslé keverékek” csoportjába.
Chia zselé vagy pudingok. Nem engedélyezett A desszertek nem tartoznak a chia magot tartalmazó engedélyezett élelmiszer kategóriák közé.
Chia magot tartalmazó krémes desszertek. Nem engedélyezett A desszertek nem tartoznak a chia magot tartalmazó engedélyezett élelmiszer kategóriák közé.
Hozzáadott chia magot tartalmazó tea alapú italok. Nem engedélyezett Chia mag felhasználására nem engedélyezett élelmiszercsoport.

 

Chia magot tartalmazó rizs ital. Nem engedélyezett Chia mag felhasználására nem engedélyezett élelmiszercsoport.

 

Chia mag roló töltelékeként. Nem engedélyezett Engedélyezett a felhasználása pékárukban, de nem töltelékként.
Chia mag salátákban csomagolva vagy felszolgálva. Nem engedélyezett Chia mag felhasználására nem engedélyezett élelmiszercsoport.

 

Chia mag értékesítése kimérve, lédig termékként. Nem engedélyezett Chia mag forgalmazható önmagában előrecsomagolt formában, a címkén feltüntetve, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet.

NÉBIH sajtóközleménye:

Szigorú szabályai vannak a „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának

Napjaink egyik slágerterméke a „chia mag”. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az új élelmiszerek kategóriájába tartozó termék kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a forgalmazáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában.

Pozitív tulajdonságai mellett azonban a „chia magnak” lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem lehet többet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Az aztékzsályamag az Európai Unióban ún. „új élelmiszernek” minősül. Az új élelmiszerek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amit – a tagállamokkal együttműködve – az Európai Bizottság végez.

Hazánkban – a Földművelésügyi Minisztérium januárban megjelent 1/2017. (I.3.)rendelete szerint – az új élelmiszerek forgalmazására irányuló kérelmeket a földművelésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok elsődleges értékelését pedig a NÉBIH végzi el az OGYÉI szakértői véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása. A notifikációt, azaz az ún. lényegi egyenértékűség megállapítását (amikor egy, a Bizottság által már engedélyezett termékkel azonos tulajdonságú terméket szeretne forgalomba hozni valaki) a NÉBIH végzi. Az eljárás alól kizárólag az mentesül, aki már engedéllyel vagy notifikációval rendelkező cég termékét árusítja viszonteladóként vagy használja fel az engedélyező határozatokban szereplő termékkategóriákban.

Az engedélyezési, illetve a notifikációs folyamat mellett a „chia mag” forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak, illetve összetevőként is e néven kell feltüntetni a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendjében.

Összetevőként jelenleg az aztékzsályamag csak a következő termékekbe tehető: pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10%-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben. Nem árusítható tehát például „chia puding”, „chia joghurt”, stb.

Részletes információk az új élelmiszerek engedélyezéséről az alábbi linken találhatók: http://portal.nebih.gov.hu/-/uj-elelmiszerek-es-uj-elelmiszer-osszetevok-engedelyezese

Forrás: NÉBIH

Természetese, fentiek figyelembe vételével, mint gluténmentes alapanyag a chia mag azaz aztékzsályamag beépíthető a gluténmentes étrendbe.

chia mag receptek

Chia mag receptek nem csak gluténérzékenyeknek!Kapcsolódó bejegyzések:

Cikória
Cikória

Cikória - érdemes megismerkedni ezzel a zöldségfélével, színesíthető a gluténmentes étrend és változatosabbá tehető az étlap.

Manióka és tápióka - ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!
Manióka és tápióka – ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!

Tápióka gyöngy, manióka liszt, manióka keményítő? Alternatív gluténmentes alapanyagok, amelyek szintén beépíthetőek a gluténmentes diétába!Ismerjük meg őket!

Chia mag, egy újra felfedezett ősi csodaélelmiszer
Chia mag, egy újra felfedezett ősi csodaélelmiszer

A chia mag számos előnyös tulajdonsága mellett gluténmentes is. A chia mag beépíthető a gluténmentes étrendbe is. Nem csak a...

, ,