Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes diéta és az ideális testsúly – avagy a GM diéta hatása

Hizlal-e a gluténmentes diéta?

Hizlal-e a gluténmentes diéta?

Korábbi „Hizlal-e a gluténmentes diéta” című cikkünkben feltettünk két nagyon egyszerű kérdést, amelyre a válaszadók anonim módon felelhettek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy akik gluténmentes diétába fognak, azoknak szervezete hogyan reagál a gluténmentes étrendre.

Talán túlságosan is leegyszerűsítettük a kérdőívet – nem firtattuk a válaszadó nemét, életkorát, sőt azt sem hogy mióta tartja a gluténmentes diétát és hogy a kontroll eredmények kimutatták-e a diéta jótékony hatását, így az alábbi számszerűsítés inkább csak érdekesség, mintsem egy tudományos kutatási anyag.

A táplálkozás önmagában nem elegendő

Ebből a két egyszerű kérdés válaszaiból is egyértelműen kitűnik, hogy a táplálkozás önmagában nem elegendő, a rendszeres sport is kiemelten fontos az egészségünk és persze a testsúlyunk megőrzése érdekében. Az egészséges táplálkozás 12 pontját elolvashatják korábbi cikkeinkben.

Nézzük át az eredményeket:

A kérdésekre 417-en válaszoltak. A válaszadók

 • 43%-a nyerte vissza a versenysúlyát
 • 36%-uk kezdett el hízni és vált túlsúlyossá
 • mindössze 22%-uk számolt be további fogyásról

Akik elkezdtek hízni, azoknak

 • 53%-a sportol a diéta mellett, mégis híznak. Közülük:
  • mindössze 23% sportol naponta minimum 30 percet.
   Az Ő esetükben felül kell vizsgálni az étkezési és sportolási szokásokat, mivel elképzelhető, hogy nem megfelelő az étrend tápanyagtartalma vagy a mozgás intenzitása.
  • Annak a 77%-nak akik csak hetente 2 alkalommal végeznek testmozgást érdemes gyakorítani az edzések számát, növelni az időtartamot esetleg más sportot választani.
 • 47%-a nem végez semmilyen rendszeres testmozgást. Nekik feltétlenül javasolt az életmód váltás és valamilyen sport elkezdése a fokozatosság elvének betartásával. Fontos az egyénre szabottság, melyhez kérjék dietetikus valamint személyi edző segítségét.

Azok, akik továbbra is vesztenek a testsúlyukból:

 • 47%-a sportol is a diéta mellett. Az Ő esetükben vagy még nem regenerálódott kellőképpen a vékonybél, és így a tápanyag felszívódási zavar miatt a bevitt tápanyag nem hasznosul kellő mértékben, és / vagy a sport miatt nem elegendő a bevitt tápanyagmennyiség.
 • 53%-uk aki nem sportol valószínűleg még csak most fogott bele a diétába és így a felszívódási zavar fennáll, ezért nem gyarapodik a testsúlyuk, esetleg diétahiba miatt nem tudnak regenerálódni a bélbolyhok. Szintén érdemes dietetikus segítségét kérni!

Akik a diéta hatására visszanyerték az optimális testsúlyukat:

 • 61%-a sportol a diéta mellett, de közülük csak 27% sportol napi rendszerességgel.
 • 39%-uk sportolás nélkül érte el a kívánt testsúlyát.

gluténmentes diéta hatása

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a diéta mellett a testmozgás is kiemelkedő jelentőséggel bír!

 • Akik sportolnak azok 61%-a nyerte vissza a versenysúlyát. Akik naponta min. 30 percet sportolnak 49%-a. Érdemes tehát megfontolni az egészséges életmód ajánlásait és naponta min. 30 perc testmozgást végezni.
 • A nem sportolók 47%-a túlsúlyos lett.

Célunk a figyelem felkeltése volt

Mivel csak a sportolási szokások és a testsúly változása került vizsgálatra a kérdések során, az eredmények önmagukban nem elegendőek, hogy valós következtetéseket vonjunk le.

A korábbi étrend, a gluténmentes diéta összetétele, a választott alapanyagok, az étkezések száma és hasonló kérdések feltevése elengedhetetlen egy teljes körű vizsgálathoz. A fent bemutatott kérdéseket és válaszokat tekintsék tájékoztató, figyelmeztető jellegűnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy azoknak, akiknek a helyes gluténmentes diéta összeállításában, az ideális testsúly elérésében segítséget szeretnének kérni, mindenképpen javasoljuk dietetikus szakember személyes felkeresését.Kapcsolódó bejegyzések:

Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?
Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?

Sok cöliákiásban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van szervezetére a gluténmentes diéta. Miért van az, hogy jelentős súlyváltozást...

Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.
Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.

Cikksorozatunk mai fejezetében a dietetikus tevékenységét mutatjuk be.

Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.

Egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos 12 pontos ajánlásból 7-12 javaslat. Az egészség a legnagyobb érték, pénzért nem megvásárolható, de sokat...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

, , ,