Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Cöliákiához hasonló tünetekkel járó betegségek

Több betegség is létezik, amely a gluténérzékenységhez (cöliákia) hasonló.

Ezekről azért érdemes pár szót ejteni, mert sok betegnek hónapokig, évekig tartó kálvária mire sikerül korrekt diagnózist kapni a  betegségéről és a tüneti kezelések helyett magát a kiváltó betegséget kezdik el kezelni. Ez idő alatt a szervezet állapot a jelentősen romolhat, hiszen tápanyaghiányok és más szövődmények is kialakulhatnak a fel nem ismert vagy félrekezelt betegségek miatt.

Érdemes ezekre a betegségekre is gondolni, mert a cöliákia tüneteivel hasonlóakat produkálnak ezek is:

Gluténintoleranciában – cöliákiában az autoimmun betegség kiváltója a búzában lévő glutén egyik komponense, a gliadin.

  1. A zabfogyasztás

    Zab, zabpehely ha garantáltan gluténmentes fogyasztható a cöliákiásoknak is.

    Zab, zabpehely – oda kell figyelni, mert 2 különböző probléma miatt okozhat gondot a gluténérzékenyeknek!

    Zab, zabpehely – oda kell figyelni két különböző probléma miatt okozhat gondot a gluténérzékenyeknek. (A zab, ha garantáltan gluténmentes akkor fogyasztható a gluténmentes diétában)

    Egyszerűbbik probléma
    Ha nem garantáltan gluténmentes a zab, akkor azt jelenti, hogy sajnos előfordulhat:

    • a zabot
    • az abból készült gabonaipari termékeket: pl.: liszt, pehely
    • abból készült sütőipari termékek: pl.: zabpehelyből készült kekszek

    rozzsal, árpával, búzával egy helyen tárolták, szállították, készíttették, azaz glutén szennyezett lehet.

    Bonyolultabbnak tűnő probléma:
    Avenin-szenzitív enteropathia (ASE)

    • a zab fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik, amennyiben garantáltan gluténmentes.
    • a zab prolaminja az avenin.
    • szövettani és avenin reagáló T-sejtek, jelezik az avenin-szenzitív enteropathiát
    • egyes kutatások alapján vannak cöliákiások, akik tűrik a zab avenintartalmát, és vannak, akik nem, de az még további kutatásokat igényel, hogy az okát felderítsék.
      Az biztos, hogy a különféle zabfajtáknak, eltérő az avenin mennyiségi tartalma, a búzához hasonlóan (ott a gliadin tartalom lehet eltérő).
    • 3 avenin típus van:
      CIP1-CIP2: gamma – aveninek
      CIP3 : alfa – avenin

    Zabhoz, és cöliákiához köthető további probléma lehet:
    kb. 20%-uknál léphet fel úgy nevezett keresztallergiás reakció a zabra, az árpára, és a rozsra
    Egyéni étrendje kialakítására van szükség.

  2. Laktózintolerancia

    Látogasson el a laktozerzekeny.hu weboldalra bővebb információért! A cöliákia, főként a diéta kezdetén, amíg a bélbolyhok még nem regenerálódnak másodlagos laktózintoleranciát okozhat, amely a diéta hatására meg is szűnhet.

  3. Trópusi sprue betegség

    igen hasonlóan károsítja a vékonybél felszívó-hámját, és teljesen azonos tüneteket hoz létre, mint a gluténérzékenység

    • de ez nem autoimmun-rendellenesség
    • egy egyelőre nem teljesen ismert fertőző kórokozó miatt alakul ki
    • kezelése hosszú antibiotikumos kezelés, valamint folsav és B12-vitamin pótlás
    • egyéni étrend csak a betegség lezajlása alatt szükséges!
  4. Búzaallergia

    búzaallergia nem gluténérzékenység

    A búzaallergia nem azonos a gluténérzékenységgel!

    mint a neve is mutatja allergiás megbetegedés!
    Ebben a betegségben leggyakoribb reakciót kiváltó búza komponens nem a glutén (gliadin), hanem:
    az ά-amiláz inhibítor, a tripszin inhibitor, és csak ezeket követően jön szóba

    • γ- és az ά-gliadin.
    • Így a gluténmentes élelmiszerek közül is, csak a teljesen búzamenteset fogyaszthatják!

 

A fenti betegségek és tünetek esetén sokan még a mai napig a helytelen és elavult lisztérzékeny, lisztérzékenység szavakra asszociálnak.

Aki szeretnék megtudni, miért helytelen a lisztérzékenység szó használata megtudhatja a korábbi cikkünkből: Lisztérzékenység? Felejtse el!

Az öndiagnózis veszélyes, ezért javasoljuk, hogy tünetek esetén forduljon háziorvosához gasztroenterológiai kivizsgálás céljából. Bizonyos étel intolerancia és táplálék allergia vizsgálatokat magán úton – térítés ellenében – is elvégeztethet, sorban állás és várólistára kerülés nélkül is.

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, , , ,