Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Búzaallergia – nem azonos a cöliákiával

Írtunk már a búza (gabona) és külön cikkben a nem garantáltan gluténmentes zab allergiáról.

Búzaallergia – nem “lisztérzékenység”.

búzaallergia, lisztérzékenységA gluténérzékenységben tiltott gabonák közül a búzával kapcsolatban van a legtöbb felmerülő kérdés, mi a különbség a cöliákia, ami egy autoimmun betegség, és a búza (minden búzafajta) allergia között?
Ha a búzaallergia vizsgálat pozitív, de a többi gabonára negatív az eredmény, sokan a gluténnal azonosítják, arra gondolnak, hogy az árpa, és a rozs, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek sem tervezhetők be az étrendbe.

Két, egymástól eltérő diagnózisról van szó.

  • A gluténérzékenységben a kóros folyamatokat a glutén (gliadin), közismert nevén a sikér indítja el.
  • A búzaallergia kiváltó oka nem a glutén, hanem a búza, búzafélék más komponensei (összetevői) okozzák a tüneteket.

Leggyakoribb komponens, ami kiváltja az allergiát:

  • Egyes fehérjék, az úgynevezett amiláz-, tripszin inhibitorok (ά-amiláz, tripszin inhibitor) és ritkábban a gliadin (γ- és az ά-gliadin).

Búzaallergiában

  • Az immunrendszer kóros reakcióval reagál a búza egyes fehérjéire, és antitesteket kezd el termelni.
  • Megemelkedik a vérben az IgE (speciális immunglobulin-E) szint.
  • Búzaalapú termék, vagy búzát is tartalmazó élelmiszer fogyasztása után „gyorsan” akár perceken belül, de pár óra múlva biztosan beindul az allergiás reakció.

Búzaallergia tünetei

Nehéz elkülöníteni a gluténérzékenység tüneteitől. Legfőképpen az emésztőrendszeriek lehetnek azonosak.

  • Emésztőszervi tünetek (haspuffadás és fájás, hányás, hasmenés)
  • Bőr tünetek (csalánkiütés, ekcéma, viszketés).
  • Légúti tünetek (orrviszketés, orrfolyás, és dugulás, tüsszentés, nehézlégzés, asztma)
  • Ajak-, nyelv-, torok duzzanat
  • Szemtünetek (viszketés, könnyezés)
  • Súlyos esetekben: életveszélyes anafilaxiás sokk.

Búzaallergia diagnosztizálása

Vérből vett mintával történik: allergén specifikus IgE (immunglobulin-E) szintet néznek. Vizsgálható Prick bőrteszttel is.

Búzaintolerancia

A búzával kapcsolatban meg kell még említeni az ételintolerancia vizsgálatot is, mely során specifikus IgG típusú ellenanyagot néznek a vérben. Búza, külön egyes búzafajták (pl. durumbúza, tönkölybúza), gliadin adhat pozitív (emelkedett IgG ellenanyagszint) eredményt.

  • Az intolerancia nem okoz életveszélyes állapotot.

Nincsenek hirtelen, akut formában fellépő tünetek, akár napokkal, hetekkel később jelentkezik tünet, az is az elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől függ.

Pozitív eredmény esetén a búza, búzafajták étrendből történő kihagyása (pár hónapig) után a legtöbb esetben (vannak kivételek) kisebb mennyiségben fogyaszthatók, nem okoznak panaszokat.

Megoszlanak a vélemények, hogy az emelkedett IgG szint allergiát jelez-e, vagy immunmediált intoleranciát, vagy semmit nem jelent.

forrás: allergiakozpont.hu

Az IgG vizsgálatnak nem teljesen elfogadott a használata (sok esetben nincs klinikai javulás az étel kihagyását követően sem).

„Pék asztma”

„Foglalkozási asztma”, a búza pollen belélegzésének hatására alakul ki. Minden búzafajta belégzését kerülni kell.
Étrendi változtatásra, diétára nincs szükség.

Búzaallergia étrendi kezelése

Minden búzafajtát, és az ezeket, illetve ezek származékait tartalmazó élelmiszereket ki kell hagyni az étrendből:
Az allergiás tüneteket okozó összetevő nem csökkenthető, sem főzéssel, sem sütéssel, benne marad az élelmiszerben, ételben.

Nem fogyasztható:

  • közönséges búza
  • tönkölybúza
  • bulgur búzatöret, tört búza
  • durumbúza
  • kamut (más néven khorasan búza
  • hántoltbúza (rizspótló)–burizs
  • alakor (egyszemű, ősi búzafajta)
  • tritikálé (búza és rozs keresztezése
  • kuszkusz durumbúzából (vagy árpából) készül
  • búzaallergiások a gluténmentes búzakeményítőt illetve az ezt tartalmazó élelmiszereket, sem fogyaszthatják. (reakciót vált ki azoknál, akik az ά-amiláz inhibitorra vagy a tripszin inhibitorra érzékenyek)!
    A gyógyszerek tisztított búzakeményítő tartalmára is oda kell figyelni, váltani kell búzakeményítő mentesre.
  • Cöliákiások viszont fogyaszthatják ezt a tisztított keményítőt, nem tartalmaz glutént.

Keresztallergia – jellemző lehet:

  • diófélékkel
  • füvekkel
  • Búzafélékkel és más gabonafajtákkal (árpa, rozs, zab) – ebben az esetben, ha az IgE antitest szint nem mutat pozitivitást az árpára, rozsra, vagy a zabra, akkor nem kell kihagyni az étrendből – természetesen a búzát igen (ha nincs búzafogyasztás, akkor keresztreakció sem állhat fenn)

Minden eset külön elbírálást igényel, a tünetek és az étrend függ az egyéni érzékenységtől, az allergia erősségétől (IgE szint), az elfogyasztott búza mennyiségétől is.

Nógrádi Katalin dietetikus



Kapcsolódó bejegyzések:

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Szójaallergia
Szójaallergia

A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...

Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái
Mogyoróallergia és más, diófélék allergiái

Tudta, hogy az egyik legveszélyesebb táplálék allergiát a földimogyoró okozza? Földimogyoró allergia és diófélék okozta allergiák.

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, ,