Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Eltérő génaktiválás cöliákás felőttek és gyermekek esetében

Számos kutatás folyik a gluténérzékenységgel kapcsolatban. A kutatóknak nincs egyszerű feladata, hiszen a cöliákia nagyon változatos tüneteket képes produkálni, bármilyen életkorban megjelenhet. A tudomány mai álláspontja szerint a cöliákia egyetlen gyógymódja a szigorú, élethosszig tartó gluténmentes diéta.

cöliákia kutatás, életkor, DNS tünetek

Eltérő tünetek az életkor függvényében

De lássuk, a legújabb cöliákia kutatási eredményeket

A kutatók az életkor függvényében egyre inkább eltérő különbségeket állapítanak meg a cöliákia esetében.

Más tünetek jellemzőek a gyermekek és a felnőttek esetében

  • A gyermekek esetében a cöliákia (gluténérzékenység vagy régies szóhasználattal lisztérzékenység – ami egy autoimmun betegség – elsősorban klasszikus tünetekkel jelentkezik, mint a gyomor- és bélrendszeri panaszok, ,felszívódási zavarok.
  • A felnőttek esetében gyakoribbak a nem specifikus tünetek és más autoimmun betegségek megjelenése is.

A kutatók már azonosítottak néhány gént, amelyek a kialakuló cöliákiában szerepet játszhatnak. Most egy spanyol kutatócsoport alaposabban megvizsgálta, hogy különböző korcsoportok esetében előfordulhat-e eltérő génaktiválódás.

A tanulmány során vékonybél biopsziával nyert szövetmintákat analizáltak amelyeket szerológiai vizsgálatok alapján cöliákiás betegektől (13 gyermek és 6 felnőtt) illetve egy egészséges kontrollcsoporttól (7 gyermek és 5 felnőtt) vettek. A vizsgálat során kiválasztott gének aktiválását vizsgálták, amelyek a cöliákia kialakulásában szerepet játszhatnak. A vizsgálat célja, szignifikáns különbségeket keresni a cöliákiás betegek és a kontrollcsoport, illetve azok életkorára vonatkozóan.

Bizonyos gének aktivitása más az életkor függvényében

Az összesen 38 vizsgált gén közül 10 volt kimutatható, amelyek fehérjéi a páciensek életkorától függetlenül fokozott aktivitást mutattak.

Ezen kívül megmutatkozott az is, hogy egyes gének az életkortól függően cöliákiás betegek és az egészséges alanyok között eltérően viselkednek.
Ez igaz volt 3 génre a gyermekek és 8 génre a felnőttek esetében. Az eredmények megerősítették a kutatók azon sejtését, hogy cöliákia esetében a gének különböző aktiválódása szerepet játszhat.

Az analizált gének között voltak olyanok, amelyek a Th17-es immunválasz szabályozásával autoimmun betegségekkel hozhatóak összefüggésbe. Az hogy ezek közül egyes gének eltéréseket mutattak az egészséges önkénteseitől, utalás lehet a cöliákia kialakulásának a szabályaira.

Egy másik felfedezés, az egyes gének kortól függő aktiválódása. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a cöliákia bármely életkorban kialakulhat és a kortól függően más és más tünetekkel jár azonos szerológiai eredmények esetén is.

Minél átfogóbban tudják vizsgálni az egyes gének aktiválását,  annál jobban tudnak az életkornak megfelelő terápiákat kialakítani és genetikai mintákon alapuló vizsgálati módszereket megalkotni.

A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az összefüggések feltárására.

Forrás: journals.plos.orgKapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes császármorzsa 10 perc alatt
Gluténmentes császármorzsa 10 perc alatt

Kipróbáltuk a Rizsiri gluténmentes császármorzsa alapport. Tényleg 10 perc alatt megvan a 250g-os porból 500g gluténmentes császármorzsát kapunk ami 3-4...

Hulladék DNS és a cöliákia
Hulladék DNS és a cöliákia

A kutatás szerint az egyik új rizikófaktor az ún. hulladék DNS-ben rejlik, más szavakkal élve a DNS 95%-ában. Érdekes...

Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?
Gyógyszer a gluténérzékenységre tojássárgájából?

Nap mint nap újabb és újabb hírek jelennek meg a cöliákia elleni gyógyszer megalkotásáról, Most egy glutént blokkoló étrend-kiegészítővel próbálnak...

A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt - hír az USA-ból
A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt – hír az USA-ból

Egy új külföldi tanulmány feltárja, hogy számos népszerű amerikai probiotikus készítmény tartalmaz nyomokban glutént, ami aggasztó lehet a gluténérzékenyek számára....

, , ,