Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Étrend-kiegészítők és a gluténérzékenység – Mikor van rájuk szükség?

Étrend-kiegészítőkKorábbi cikkünkben, már kielemeztük az egészséghez, annak megőrzéséhez, sőt annak javításához is szükséges sportolás előnyeit.
Arról sem szabad viszont megfeledkeznünk, hogy a sport és az étrendi változtatások a gluténintoleranciás beteg életében magával hoz további kérdéseket is.

Kell e, szükséges-e étrend-kiegészítőket szedni?

Általánosságban elmondható, ha a hasmenés már legalább 6 hónapja feláll, akkor egyértelműen károsodott a tápanyag ellátás. Így legalább 6 hónapig javasolt lehet egyénre szabottan, úgy nevezett nagy rutin vérvizsgálat, és dietetikai táplálkozási anamnézis felvétele után visszapótolni, és/vagy feltölteni a szervezetet tápanyagokkal, elsősorban, vitaminokkal, és ásványi anyagokkal!

Milyen étrend-kiegészítőkről lehet szó:

 • D3! (nem D2!!!!) vitamin, mert a lakosság 90% alapból D vitamin hiányos, és a hasmenés miatt elégtelen felszívódás is ront a D vitamin felszívódási arányán, ugyan akkor a kalcium hasznosulásához is fontos hormon!
  (Csak azért vitamin a neve, mert amikor felismerték, akkor vitaminok közé sorolták….)
 • K vitamin hiánya vérzékenységet okozhat
 • B 12 vitamin a vasfelszívódáshoz szükséges
 • C-vitamin, antioxidáns, és számos más kedvező hatása mellet a vas felszívódáshoz nélkülözhetetlen
 • kalcium, csontcsúcstömeg kialakításában, csontritkulás megelőzésében a D vitaminnal együtt van jelentős szerepe
 • vas, röviden a sejtekhez való oxigénszállításban van rá szükség, hiányában vérszegénység alakul ki

Az étrend-kiegészítők szedése, kizárólag orvosi, dietetikai javaslatra, alapos hiánybetegsége feltérképezése mellett lehet szükséges.

Nem szabad bekapkodni a „szomszéd bácsinak is jó volt” szemlélettel beszedni semmit, főleg nem, külföldi, ismeretlen, ellenőrizetlen termékeket!
Attól, hogy egy terméken rajta van egy OÉTI szám, az csak is és kizárólag azt jelenti, hogy az OÉTI-nek bejelentették a terméket, de szó sincs bevizsgálásról, főleg ha az már az EU területén megtörtént!

Egyéb, sportoláshoz használható (hogy kinek szükséges, és kinek nem, hogy mikor és melyik, milyen formában, azt a személyes dietetikai konzultáción lehet eldönteni!)

 • sportitalok
 • energiaszeletek
 • fehérje turmixok
 • tömegnövelők, stb….

Szokásos tragédia, hogy olyan apró betűkkel vannak a csomagoláson az összetevők, hogy időnként nagyító kell az elolvasásukhoz.

Azt pedig már nekünk kell tudnunk (meg kell bizony tanulni) – ez a mi érdekünk -, az összes gluténhoz, és esetlegesen laktózhoz köthető élelmiszert, élelmianyagot, amit állandóan figyelnünk kell a csomagolásokon.
A Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny kapcsolódó cikkünkből.

A tejcukor-érzékenyeknek egyszerűbb a dolguk, ha nem biztosak a laktózmentességben vegyenek be laktáz enzimet!Kapcsolódó bejegyzések:

A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt - hír az USA-ból
A tesztelt probiotikumok fele gluténtartalmú volt – hír az USA-ból

Egy új külföldi tanulmány feltárja, hogy számos népszerű amerikai probiotikus készítmény tartalmaz nyomokban glutént, ami aggasztó lehet a gluténérzékenyek számára....

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Bélflóra és a cöliákia
Bélflóra és a cöliákia

A cöliákia esetén a fő probléma a bélbolyhok elsorvadása, és a tápanyagok felszívódásának romlása, ezért a gluténérzékenyeknek különösképpen figyelni kell...

Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van
Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van

A sport számos kedvező élettani hatása miatt mindenkinek javasolt, így a gluténérzékenyeknek sem szabad a testmozgást elhanyagolnia. A sportolást soha...

Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?
Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?

A gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető. A gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent,...

, ,