Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mit nem ehet az, aki gluténérzékeny?

búza - gluténérzékenységA gluténérzékenység (korábban lisztérzékenység) nem gyógyítható, de megfelelő diétával tünetei megszüntethetők, teljes élet élhető.

gluténmentes diéta azonban nem csak annyit jelent, hogy nem ehetünk kenyeret, az említett fehérje ugyanis nemcsak a búzalisztben, sőt, nemcsak a gabonafélékben található.
A lisztérzékenység kifejezés szinonimaként való használata ezért is helytelen, holott valóban többen is így emlegetik ezt az egészségügyi problémát.

Mit kell kizárnia az étrendjéből egy gluténérzékenynek?

Az alábbi élelmiszerek a gluténérzékeny diétájában nem szerepelhetnek:

 • Gluténtartalmú gabonafélék (magként és liszt formájában sem), mint a búza, a rozs, az árpa, a zab vagy a tönkölybúza. A kukorica, a rizs, a köles, a hajdina, az amaránt vagy a quinoa nem tartalmazzák ezt a fehérjét, így ezeket a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
 • Gluténtartalmú gabonafélékből készült kenyerek, péksütemények, sütemények, tészták.
 • Gluténtartalmú gabonafélékből készült müzlik, reggelizőpelyhek, müzliszeletek.
 • Gluténtartalmú gabonafélék a liszt mellett egyéb formájukban (tehát gluténérzékenység esetén a búzadara, a búzakorpa vagy a búzacsíra sem fogyasztható).
 • Különböző lisztalapú készételek, mint tészták, kekszek, kétszersültek, nápolyi, puszedli, perec, pizza, gyros, hamburger, hot-dog.
 • Különböző készételek, amelyek nem lisztből készültek, de a csomagolásuk arról informál, hogy nyomokban glutént tartalmazhatnak, például felvágottak, konzervek, levesporok, csokoládék, pugingporok, szószok, öntetek.
 • Előre panírozott húsok, fasírtok, halrudacskák.
 • Gabonaalapú alkoholos italok, mint a sör, a whisky, a gin, a vodka vagy a gabonapálinka.

Bevásárlásnál a gluténérzékenységben szenvedők mindig alaposan olvassák el az élelmiszerek címkéjét, és ne vásároljanak semmit, ami ezeket tartalmazza:

 • búza és búzaeredetű termékek
 • rozs és rozseredetű termékek
 • árpa és árpaeredetű termékek
 • egyes esetekben zab és zaberedetű termékek
 • tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
 • kamut-búza és őrleményei
 • fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
 • a fenti magok pelyhesített változata
 • gluténliszt

A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:

Búzaliszt,  búzakorpa,   búzatöret,  búzadara,kuszkusz, bulgur,   búzacsíra,  búzacsíraolaj, búzakeményítő,  módosított búzakeményítőfélék,  hidrolizált búzafehérje, búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer

Glutént tartalmaznak: a búza, a rozs, árpa, zab és tönköly, kamut, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.

Alternatívaként a fenti élelmiszerek gluténmentes változatát fogyaszthatják.

De a legegyszerűbb, ha a gluténérzékenyek maguk készítik el az ebédre vagy vacsorára tálalt fogást friss húsokból, zöldségekből és gyümölcsökből, gluténmentes termékeket is felhasználva, így biztosak lehetnek benne, hogy az ételek nyomokban sem tartalmaznak glutént.Kapcsolódó bejegyzések:

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 3. Amaránt
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 3. Amaránt

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A amaránt is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina

A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

Mit ehet egy gluténérzékeny - cöliákiás beteg? 1.
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.

A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja a gluténmentes diéta. Ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen gluténmentes étrendet kialakítani - kerülnie kell a...

, ,