Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?

Ne engedjen a kísértésnek! Nem szabad a gluténmentes diétát felfüggeszteni, megszegni.

Ne engedjen a kísértésnek a gluténmentes diétát soha se szegje meg!

Bizonyára sokak találkoztak már hasonló mondatokkal, kérdésekkel, kísértésekkel:

  • Csak egy pici van benne, azzal nem lehet baj.
  • Ennyi biztos nem fog ártani.
  • Akkor te egy szelet kenyeret sem ehetsz meg?
  • Csak a sütemény alapja lisztes.
  • Az nem elegendő, ha leszedjük róla a panírt?
  • Lemossuk róla a mártást, úgy jó lesz a hús?

És hasonló laikusoktól származó mondatok tudják elszomorítani, majd a későbbiekben megmosolyogtatni a gluténmentesen diétázókat.

De vajon tényleg, mi a helyzet ezekkel az ételekkel?

Miért nem felfüggeszthető fel egy-egy alkalommal sem a gluténmentes diéta, és mondható az, hogy

Najó, egy-egy félrelépéstől még csak nem lesz bajom tényleg!?

Elképzelhető, hogy a gluténtartalmú étel elfogyasztása után nem tapasztalunk közvetlenül tüneteket, ezért úgy gondoljuk, nem fontos a teljes gluténmentesség, azonban ez nem így van. Van akinél több hétbe-hónapba is beletelhet, míg a valódi tünetek megjelennek, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy attól mert érezhető tünetet nem tapasztalunk, szervezetünket folyamatosan károsítjuk.

Képzeljük el ezt a folyamatot úgy, mint egy üres poharat, amelyet folyamatosan töltünk fel folyadékkal.

A helyesen diétázók “gluténmentes” szervezetét tekinthetjük az üres pohárnak. Ha mindig csak apránként, egyszer-egyszer követünk el diétahibát, poharunk folyamatosan töltődik, de valójában sosem tudjuk, hol áll a töltöttségi szintje, csak akkor ha már túltöltődött és a tünetek is megjelennek.

Ne kísérletezzünk, ne feszegessük szervezetünk határait! Soha ne kövessünk el diétahibát!

Gluténérzékenyek számára már kis mennyiségű gluténtartalmú étel is káros, ugyanis a szervezetbe bekerülő glutén aktivizálja immunrendszerünket, amely hatására elindul az autoimmun folyamat és a transzglutamináz enzim felszaporodik (ezt használják a biztonságos diagnózishoz is).

Az autoimmun folyamat következtében a vékonybél felületén található bélbolyhok elkezdenek károsodni, és a tápanyagok felszívódása zavart szenved. Az így kialakult tápanyaghiányos állapot számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Az ismert emésztőrendszeri tüneteken kívül számtalan más problémát is észlelhetünk.

is lehetnek a helytelen diéta következményei, de más,

folyamatos tudatos, vagy tudat alatti diétahibák miatt.

A gluténérzékenység nem játék.

A szervezet teljesen “gluténmentesítése” elengedhetetlen ahhoz, hogy az életműködésünkhöz szükséges feladatokat gond nélkül el tudják látni szerveink.

Ahogyan már mi is többször írtunk róla, – de fontos kiemelni, hogy – a helyesen, változatosan gluténmentesen diétázó “lisztérzékenyek” nem tartoznak nagyobb egészségügyi kockázati csoportba a betegségek kialakulását tekintve, mint korosztályuknak más, nem cöliákiás tagja, azonban a helytelenül diétázóknál valóban nagyobb az esély egy-egy társbetegség kialakulására.

A gluténérzékenység egyetlen ma ismert kezelési módja

az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. Amennyiben a gluténmentes diétával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérdezze dietetikus szakértőnket, aki néhány munkanapon belül választ ad a kérdésekre. A korábban feltett és szakértőink által megválaszolt kérdéseket itt megtalálhatja weboldalunkon.

Gluténments diéta korrekt cöliákia diagnózis előtt?

TILOS a diétát elkezdeni a teszt előtt. Ugyanis, amennyiben Ön nem diagnosztizált és úgy folytat gluténmentes diétát, de szeretne bizonyosságot szerezni, hogy valóban cöliákiás-e a gluténérzékenység vizsgálat előtt legalább egy hónappal szüntesse be a diétát, hogy gluténérzékenységi vizsgált ne adjon tévesen negatív eredményt!



Kapcsolódó bejegyzések:

Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?
Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. A Sanofi cöliákia gyógyszer fejlesztésén dolgozik. Talán néhány év múlva lesz gyógyszer a...

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!

Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...

Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.

A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata
A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata

Minden kutatás ez irányban kimutatta, hogy a cöliákiások körében is fordulnak elő cukorbetegek és a cukorbetegek között is vannak gluténérzékenyek....

Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!

A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...

, ,