Glutén korai bevezetése pro és kontra
A kutatások előrébb visznek a cöliákia – gluténérzékenység lehetséges kivédéshez.
Egy korábbi cikkünkben tárgyaltuk, hogy jelenleg milyen táplálkozási ajánlásokkal módszerekkel lehetne a csecsemők esetében a cöliákia – glutén szenzitív enteropátia „megelőzése”.
A cöliákával (vagy bármely más, táplálkozással befolyásolható, gyógyítható betegségben) a táplálkozási ajánlásoknak a kidolgozásához, hosszas kutató, megfigyelő munka szükséges. Számos orvos, védőnő, dietetikus, és egészségügyi szakdolgozó munkájáról beszélhetünk világszerte, jelen esetben egy súlyos betegség, a cöliákia – gluténérzékenység reményt keltő lehetséges megelőzésével kapcsolatban.
Tisztában kell lennünk azzal is, hogy1-1 táplálkozási ajánlás „jogosságát – eredményességét – hatásosságát” további visszaellenőrzésekkel, kutatásokkal lehet minimum 10 év elteltével alátámasztani, hacsak gyors romlást nem észlelnek a kutatók, vagy újabb felfedezést tesznek az adott témában.
Így a jelenlegi ajánlással kapcsolatos újabb és újabb pro és kontra kutatási eredmények ellenőrzése, újabb konszenzus, újabb ajánlás felállítása még további jelentős munkát igényel,és nem lehet megmondani ebben a pillanatban, hogy mi lesz a vége!
2010. november 11.-n a hazai Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság konszenzus megbeszélést hívott össze azzal a kérdéssel kapcsolatban, mikor és hogyan vezessék be a glutént, a csecsemők étrendjébe figyelembe véve, hogy minél kisebb eséllyel alakulhasson ki a cöliákia – gluténérzékenység.
Alapja, az úgy nevezett „svéd cöliákia epidemia tapasztalatai” alapján
- a 4. élethónap (119 nap) előtt bevezetett gluténtartalmú ételek növeli a cöliákia kockázatát
- a glutén bevezetésekor folytatott szoptatás jelentősen csökkenti a cöliákia kialakulásának veszélyét, de ehhez szigorúan be kell tartani, hogy a glutén bevezetése után még folytatni kellett szoptatást, ez a cöliákia előfordulásának szempontjából további kockázatcsökkenést eredményezhet
- a glutén ebben az időszakban a javasolt mennyiségnél nagyobb mennyiségben történő bevezetése növeli a cöliákia rizikóját
- a 7. hónapban és azután bevezetett glutén szintén növeli a cöliákia – gluténintolerancia betegség kialakulását
Az elmondható, hogy a korai táplálkozás, mint környezeti befolyásoló tényező, és a cöliákia kialakulása közötti kapcsolatáról jelenleg a következőket tudjuk:
- ha a glutén bevezetése idején folyamatos a szoptatás, akkor csökkent a cöliákia kockázata
- a szoptatási időszak növekedésével (akár 1-2 éve korig elhúzódó) csökken a cöliákia kialakulásának kockázata
- még további kutatások szükségesek annak eldöntésére, hogy a szoptatás csak elodázza a tünetek megjelenését vagy hosszútávon véd a betegséggel szemben
- bár a gluténtartalmú élelmiszerek bevezetésének időpontja és a cöliákia kockázata közötti összefüggés nem kellően bizonyított, de annak nagy a valószínűsége, hogy a csecsemő étrendjébe bevezetett glutén mennyisége viszont jelentős hatással bír a cöliákia kialakulásának kockázatára
Miért lenne szükség a cöliákia kialakulásának a megelőzésre?
- mert rendkívül nehezen felismerhető betegségről van szó
- mert szigorú kritériumok, vizsgálatok szükségesek a végső diagnózis felállításához, melyek esetleg még kellemetlenek is, és drágák is
- mert a cöliákia – gluténintolerancia, igen kellemetlen tüneteket produkál, az esetek nagy százalékában, amely nem csak az élethez szükséges tápanyagok hiányával szembesíti a beteget, hanem az életminőségét akár egészen a depresszióig lerombolhatja
- mert a gluténmentes táplálkozás kialakítása és megtartása sokkal nehezebb, mint egy általános egészséges táplálkozás megvalósítása, és főleg a hozzá nem értés miatt akár jóval drágább is lehet
- mert a különféle „tesztekkel” a hozzá nem értők légből kapott „diagnózisokat” kreálnak
- mert ezt kihasználva olyan termékek megvételét sugallhatják, ami a hozzá nem értő – ezen a területen kellő ismerettel nem rendelkező „beteg” számára olyan anyagi megterhelést jelenthet – akár feleslegesen!
- mert kialakítható, és sajnos már ki is alakult egy olyan, akár káros igény, hogy nem cöliákiás betegek is gluténmentesen akarnak táplálkozni, akiknek semmi szükségük erre a szigorú megszorításra, és tulajdonképpen nem csak hogy semmire sem mennek a nem megfelelő étrenddel, hanem más betegségeket is elfedhetnek, pl.: búzaallergiát, laktózintoleranciát…
Le kell azonban szögezni, ezek az alapok minden esetben elsődlegesek!
- a baba, és a szoptatós édesanya számára a legfontosabb, hogy a baba legalább 6 hónapig kizárólag anyatejes tápláláson legyen – ez nem ellentétes a fenti ajánlással!
- ha ez csak úgy oldható meg, hogy a baba más női tejet kap, akkor ez az elsődleges
- nagyon fontos lenne, hogy a császármetszéssel született babák esetében az anyatej mellett a korspecifikus (azaz az ő korának megfelelő) bélflóra kialakítására is legyen egy ajánlás akár az anyatejbe keverhető étrend-kiegészítővel, erre jelenleg nincs semmilyen ajánlás!
Több kutatást végeztek azóta a glutén korai bevezetése témájában, de ezeket a kutatásokat alaposan kiértékelve:
- vagy hiányos információkat adtak meg
- vagy nem ellenőrizték a betartását azaz csak „bemondáson” alapultak.
Fontos:
A szülőnek együtt kell működnie az orvossal, védőnővel, dietetikussal, mert egy olyan étkezési naplóval, amit saját szóhasználattal! „ellinkeskedett” a szülő, nem lehet dolgozni! Kemény munka? Az, de csak abból lehet dolgozni! Ne felejtsük el, hogy 1-1 korrekten vezetett étrendi naplóval meg is előzhetünk betegségeket, és súlyos anyagi kiadásokat!
És azt ugye senki sem gondolhatja komolyan, hogy akár az orvos, akár a még fiatal táplálkozás tudomány célja az lenne, hogy kárt okozzanak a világ lakosainak?
Kelt:2014.11.17 / Utolsó módosítás: 2016.06.06Kapcsolódó bejegyzések:
Glutén hozzátáplálása csecsemőknél – 2016
Néhány hete volt egy konferencia, amelyen a glutén hozzátáplálása csecsemőknél, azaz a glutén bevezetése a kicsik étrendjébe volt a téma....
Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!
Felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla glutén elleni érzékenység! Nem kell félni a...
Mi az a glutén?
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...
A glutén bevezetés a babáknál
A cöliákia - gluténérzékenység megelőzésében fontos szerepe van a 4 - 7 hónapos életkor között, de még a szoptatás alatt,...