Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!

A gluténmentes élelmiszerek fogyasztása divattá vált.

Sokszor nem is volna szükséges gluténmentes diétát tartani.

Világszerte felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla valami elleni – esetünkben glutén elleni érzékenység!

Mivel nem igazán tiszta még mindenki számára, hogy mikor kell is valójában gluténmentesen étkezni (a hangsúly a „kell” szón van!), korábban készítettünk egy anyagot, hátha azzal segítünk tiszta vizet önteni a pohárba: Mit nem ehet az aki gluténérzékeny?

Bár a Chicago- i egyetem Cöliákia Központja szerint kb az USA lakosságának 1%-t érinti a cöliákia, mégis az amerikaiak 18% vásárol rendszeresen gluténmentes termékeket, nagyrészt teljesen feleslegesen, azt gondolván, hogy a betegségükért a glutén felelős.
Ezt a jelenséget kihasználva a gyártó cégek felkapták a gluténmentes termékek iránti igények fokozódását, és új termékeket dobnak a piacra.

Ez egy részt jó, mert a cöliákiások számára bővül a választék, más részt viszont jelentősen drágábbak ezek az alapanyagok, vagy késztermékek, ami sok olyan háztartás anyagi kereteit meghaladja, ahol valójában nincs szükség a gluténmentes termékekre. A gyártók hirdetései alapján, azt értelmezhetik belőle egyes emberek, hogy az egészségüknek jót tesznek, ha folyamatosan a speciális gluténmentes termékeket választják.

A pozitív változás nem feltétlenül a gluténmentes termékek miatt áll be:

Mivel sokan változtatnak pluszban az életmódjukon, elkezdenek sportolni, kevesebbet esznek (egy darabig …), valóban érhetnek el az egészségükben javulást, de ez nem feltétlenül a drága gluténmentes terméknek köszönhető!

Elgondolkodtató, hogy elő-becslések alapján az USA-ban a gluténmentes termékek forgalma 2016-ban elérheti a 15 milliárd dollárt is.

Emésztőszervi tünetek esetén a lépések:

Mi azt ajánljuk a különféle emésztőrendszeri tüneteket produkálók számára is, hogy alaposan vizsgáltassák ki magukat, hiszen a saját egészségünkért mi vagyunk a felelősek. Ha egy alapos hasmenés, vagy bélgyulladással járó megbetegedés miatt időlegesen valaki gluténintoleranciássá (ráadásul még laktózérzékennyé is) válik – ez még nem cöliákia!-, akkor sem kell élete végéig glutén- (és/vagy laktóz) mentesen táplálkoznia!

Aki valóban beteg, azt még kedvezmények is megilletik!

Érdemes készíteni egy költségvetést, hogy mennyibe kerül a különféle kísérletezgetések csodaszerekkel, és mennyibe kerül az alapos kivizsgálás, hiszen cöliákiában jár a személyi adókedvezmény és cöliákiás gyermekek után még emelt összegű családi pótlék is, de a kuruzslók általi „diagnózisokra” nem!

Amíg nincs korrekt diagnózis, nem szabad gluténmentes étrendet tartani, ugyanis az a gluténérzékenység teszt eredményét befolyásolja és esetleg téves diagnózishoz vezet!

Ha már előre rettegünk, hogy mi lesz, ha cöliákiások – gluténérzékenyek leszünk, akkor érdemes higgadtan átgondolni, mi is rémiszt meg bennünket!

  • az élethosszig szóló glutén megvonás kizárólag a cöliákiában szükséges
    • ebben az esetben sem kell méregdrága termékeket venni, mert sok recepttel segítenek a gluténmentes recepteket tartalmazó szakácskönyvek, sok is a lehetőség, kinek kinek, a pénztárcája, ideje szerint
    • adókedvezmény és emelt összegű családi pótlék vehető igénybe
    • ha a dietetikussal együttműködve folyik a tanulási folyamat, akkor nagy eséllyel kivédhetők a szövődmények
  • ha csak időleges glutén megvonás szükséges pl.: hasmenés okozta fokozott bélnyálkahártya áteresztő képesség miatt, biztonságos kezelés mellett a gluténmentes diéta igénye megszűnhet

Ne féljünk a gluténtől, évszázadokig jól megvoltunk vele!

Sőt a cöliákia megelőzésében fontos a glutén bevetése a babáknál!

Ne felejtsük el, bárki, bármikor, bármire lehet allergiás, vagy érzékeny! Ez nem büntetés, hanem egészségi – betegségi állapot, és szerencsére nem fertőző, sőt van ami csak átmenti ideig tart.

Kérdése van?

Amennyiben dietetikai vagy orvosi kérdése van a cöliákiával kapcsolatban, tegye fel kérdést, amelyre néhány napon belül szakértőink válaszolnak. A korábbi megválaszolt kérdéseket is megtalálja weboldalunkon.Kapcsolódó bejegyzések:

Mi az a glutén?
Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...

Akkor most mitől puffadok? Gabonaallergia, gluténérzékenység, cöliákia?
Akkor most mitől puffadok? Gabonaallergia, gluténérzékenység, cöliákia?

Cöliákia, gluténérzékenység, gabonaallergia, "lisztérzékenység". A fogalmak sokszor keverednek, hiszen a betegségek tüneteit tekintve hasonlóak és a kiváltók is: gabonákkal liszttel...

A glutén bevezetés a babáknál
A glutén bevezetés a babáknál

A cöliákia - gluténérzékenység megelőzésében fontos szerepe van a 4 - 7 hónapos életkor között, de még a szoptatás alatt,...

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?
Ön igénybe veszi a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt?

Amennyiben Ön is intolerancia miatti felszívódási zavar diagnosztizált, például gluténérzékeny, Önnek alanyi jogon jár a személyi adókedvezmény! Kérje háziorvosa igazolását...

, , , ,