Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténérzékeny vagyok….most mi lesz?

gluténérzékeny étrend

A legfontosabb a szigorú gluténmentes diéta!

Nem ígérjük, hogy könnyű lesz, de cikksorozatunkkal sok segítséget adhatunk!
Az viszont biztos, hogy aki, be tudja tartani a szigorúan gluténmentes étrendet, az sokkal jobban érzi magát!

Mit nem ehet a gluténérzékeny beteg?

Sosem elég ismételni! Érdemes kinyomtatni és vásárláskor magunkkal vinni!

Glutént tartalmaznak a következő termékek:

  • búza és búzaeredetű termékek
  • rozs és rozseredetű termékek
  • árpa és árpaeredetű termékek
  • zab és zaberedetű termékek, ha nem garantáltan gluténmentes
  • tönköly (tönkölybúza) és őrleményei
  • fenti gabonafélék keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termék
  • a fenti magok pelyhesített változata
  • gluténliszt

A „búza és búzaeredetű termékek” a következők:

  • búzaliszt
  • búzakorpa
  • búzaköret
  • búzadara
  • búzacsíra
  • búzacsíraolaj
  • búzakeményítő
  • módosított búzakeményítőfélék
  • hidrolizált búzafehérje
  • búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer

gluténmentesGlutént tartalmaznak a rozs, árpa, zab és tönköly, valamint ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is.

Ezek alapján az étkezésből ki kell hagyni az összes olyan, alapanyagot, ételt, amely akár nyomokban is glutént tartalmaz, vagy gluténnel szennyeződhet. Ezzel egy időben fokozottabban kell ügyelni, az egészséges táplálkozási ajánlások betartására, továbbá a gluténintoleranciások számára alapvetően fontos más szempontokra is, úgy, mint, kellő fehérje-, vitamin-, ásványianyag pótlásra, a tápanyag hiány elkerülése végett, akár biztonságos étrend kiegészítőt is szedve.

Ennek megoldásában érdemes személyesen konzultálni dietetikussal, annak érdekében, hogy:

  • sok felesleges idő,
  • felesleges idegeskedés,
  • diéta hibák,
  • tápanyaghiány fokozásának elkerüléséért!

Szakinformációk gluténérzékenyeknek

A gluténmentes kifejezés

  • Azt jelenti, hogy a termék gyártása során a felsorolt anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és a csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.
  • Ha a termékhez állományjavító adalékként módosított keményítőt adtak és a keményítő eredete nem tisztázott, a termék nem tekinthető biztonsággal gluténmentesnek.
  • Gluténmentesnek minősülnek továbbá mindazok az élelmiszerek,amelyeket a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Budapest (KÉKI) Biológiai Osztály Laboratóriumában (végzett vizsgálat szakértői véleménye gluténmentesnek nyilvánít.

Gluténnel való szennyeződés jelentése:

  • alapból gluténmentes gabona alapanyag (rizs, hadina, amarant, kukorica, stb…) amit búzatárolóban búzával együtt tárolnak
  • alapból gluténmentes gabona készítmények(rizs-, hadina-, amarant-, kukoricaliszt, dara, pehely, kenyér, péksütemény,stb…) amit gluténtartalmú gabonafélékkel együtt, nem gluténmentesítetten dolgoznak fel
  • már késztermék tárolásakor, ha gluténtartalmú étel mellé kerül a késztermék, vagy ha a csomagolása sérül

Nyomokban glutént tartalmazhatnak:

  • adalékanyagok,
  • növényi italok (vagy ahogy sokan nevezik: növényi tejek),
  • főzéshez-, sütéshez használt kiegészítők


Kapcsolódó bejegyzések:

Alakor, tönköly, bulgur és a kuszkusz is tilos a gluténmentes étrendben!
Alakor, tönköly, bulgur és a kuszkusz is tilos a gluténmentes étrendben!

Számos téves információ kering egyes búzafajták és köretek gluténmentes étrendbe illeszthetőségéről.TILOS: alakor, kamut, tönköly, bulgur, kuszkusz, burizs, tritikálé. Nem szabad...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

, , ,