Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Ingyenes étkezés cöliákiás gyermekeknek!

Örömhír a gluténérzékeny gyermekeket nevelő szülőknek,  hogy a parlament egyhangúlag elfogadta azt a törvénymódosítást, ami:

Lehetővé teszi a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik számára az ingyenes az bölcsődei és óvodai, étkezést.

Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

Helyesbítés: Eredetileg tévesen bölcsődei helyett iskolai étkeztetést közöltünk. Az iskolásoknak nem jár az ingyenes étkeztetés. Elnézést kérünk.

37/2014. (IV.30.) . Kötelező a menzán is a gluténmentes étkezés biztosítása.

Ingyenes étkezés cöliákiásoknak!

A képviselők 167 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosításáról, amely megalapozza a szükséges források biztosítását az idei és a következő évek központi költségvetésében.

Szeptember 1-jétől ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a három vagy több gyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és  testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelenleg 89 ezer 408 forintot.
A tehetősebb, háromnál kevesebb egészséges gyermeket nevelő szülőknek továbbra is kell térítési díjat fizetni az étkezésért.

A jogosultság megállapítása önbevalláson alapul, a szülői jövedelemnyilatkozatban foglaltakat nem vizsgálja sem az intézmény, sem a települési önkormányzat jegyzője.

A gyermekétkeztetésre szánt forrás idén 10 százalékkal, 53-ról 58 milliárd forintra emelkedett, az elmúlt öt évben pedig több mint duplájára nőtt. Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár korábbi összegzése szerint jelenleg 92 ezer gyermeknek jár a díjmentes étkeztetés, a változás életbe lépése után pedig további több mint 177 ezer gyermeket érint majd, ami több mint háromszoros növekedés.

Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a gyermek és ifjúsági alapprogram éves keretösszege – a nyílt és meghívásos pályázati úton túl – egyedi támogatási formákban is elérhető lesz. Ezt 111 igen és 29 nem szavazattal, 28 tartózkodás mellett fogadták el. Az előirányzatból egyebek mellett fiatalok programjait, szervezeteit támogatják és a fiatalokat segítő szakembereket fejlesztik.

Emellett hatályon kívül helyezték a közigazgatási szervezeti átalakulás következtében a megszűnt Mobilitás Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodákra vonatkozó passzusokat.

Forrás: MTI
2021.09 -es rendelet módosítás:

A Magyar Közlönyben jelent meg az alábbi rendelet módosítás, ami alapján, ha az intézmény nem képes biztosítani a diétás étkezést, köteles a biztosítani annak a feltételeizt, hogy a bevitt vagy az intézmbe rendelt diétás ételt a gyemeknek megfelelően lehessen tárolni és étkezésre kiadni – azaz hűteni, melegíteni és tálalni.

Mit ehetnek és mit nem a gluténérzékenyek?

Weboldalunk dietetikus szakértője elkészített egy hiánypótló táblázatot a gluténmentes étrendben fogyasztható és tiltott alapanyagokról. A lista letölthető és kinyomtatható, érdemes a gyermeknek adni egy példányt, ha táborba, vendégségbe, rokon-látogatóba megy, illetve a iskolába óvodába is adni egy példányt a nevelőknek.

Mit ehetnek a gluténérzékenyek? Mit nem ehetnek a lisztérzékenyek?

Mit ehetnek a gluténérzékenyek és mi az ami tilos?Kapcsolódó bejegyzések:

Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet - sajnos
Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet – sajnos

Sajnos az iskolakezdésre nem sikerült mindenkinek felkészülnie a menza rendelet előírásainak betartására. Januárra csúszik a hatályba lépése.

Táborba megy, menne a cöliákiás gyerek
Táborba megy, menne a cöliákiás gyerek

A cöliáka egyetlen hatásos kezelési módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. Sok gyermeket a diéta szigorúsága miatt nem tudják...

Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!
Emelt összegű családi pótlék jár a gluténérzékenyeknek!

Korábbi személyi adókedvezményről szóló cikkünk kapcsán sokan érdeklődtek a gyermekek után igényelhető támogatásokról. Adószakértőnk utána járt a lehetőségeknek.

, , , ,