Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kanada beengedi a zabfeldolgozókat a gluténmentes piacra

A zab beilleszthető a gluténmentes étrendbe, ha garantáltan gluténmentes.

Létezik garantáltan gluténmentes zab is!

A zab vissza-visszatérő kérdés, sőt vitatéma, hogy

A zab fogyasztható-e a gluténmentes diétában?

A kérdés azért nem egyszerű, mert a zab alapvetően gluténmentes, de a tárolás és feldolgozás során a legtöbb esetben szennyeződik, illetve szennyeződhet gluténnal, ami miatt sokan idegenkednek a zab fogyasztásától a gluténmentes étrendben.

Ezért érdekes a következő hír a zab-alapú élelmiszerekkel kapcsolatban, Kanadából:

A kanadai kormány megkönnyíti a gluténmentes fogyasztók számára a zab-alapú termékek vásárlását

A cöliákiában (gluténérzékenységben, korábbi néven lisztérzékenységben) szenvedők vagy gluténmentes diétát követők egyik mumusa a termékek sokszínűségének hiánya. De a kanadai kormány most olyan bejelentést tett, amely a gluténmentes, zab-alapú termékek vásárlásának megkönnyítésével reményei szerint előrelépést jelent.

A gluténmentes ágazat fellendülőben van.

A kanadai kormány szerint a kanadaiak közel egyharmada keresi a gluténmentes termékeket. Ebbe beletartozik az a körülbelül 2,5 millió kanadai is, akik egészségügyi okokból igényelnek gluténmentes termékeket. Ez a kereslet segített fellendíteni a gluténmentes termékek eladásait.

És az utóbbi években a gyártók igazán kitettek magukért, ami a gluténmentes kínálatukat illeti. A kezdetben globálisan kenyérből és néhány süteményből álló kínálatban ma már pizza, sör, halrudak és hús termékek is szerepelnek.

A zab olyan összetevő, amely különösen vita tárgyának bizonyult.

A zab esetében a szokásos mezőgazdasági gyakorlat más gabonákból, például búzából, rozsból és árpából származó kis mennyiségű glutén nem szándékos jelenlétét (gluténszennyezés) eredményezheti.

Azonban a Health Canada – a kanadaiak egészségének megőrzése és javítása elősegítéséért felelős szövetségi minisztérium – szerint a legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy a zabot a legtöbb lisztérzékeny ember biztonsággal fogyaszthatja, amennyiben azt más gabonafélékből származó gluténnel történő keresztszennyeződést elkerülve termesztik és dolgozzák fel.

A speciálisan termesztett zab és az ilyen zabot tartalmazó élelmiszerek gluténmentesek

A Kanadai Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy jóváhagyja a speciálisan termesztett zab és az ilyen zabot tartalmazó élelmiszerek gluténmentes minősítését. A címkézés változása új piaci szegmenst nyit meg a kanadai zabtermelők és élelmiszer feldolgozók előtt. A gluténmentes diétát folytató vásárlók elérésének lehetősége növelni fogja a gazdák zabból származó bevételét, amely 2014-ben közel fél milliárd kanadai dollárral járult hozzá Kanada gazdaságához.

Ezek a változások megkönnyítik a lisztérzékeny kanadaiak számára a biztonságos és tájékozott élelmiszer választást. A speciálisan termesztett zab és az azt tartalmazó élelmiszerek gluténmentes minősítésének jóváhagyásával a gluténérzékeny vásárlók jobban tudják azonosítani azokat a termékeket, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak

mondja Rona Ambrose a Kanadai Egészségügyi Minisztériumtól.

A gluténmentes fogyasztók komolyan veszik a szigorú diétát.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy külön erőfeszítéseket tesznek azért, hogy gluténmentes termékeket keressenek. A Gluten Free Agency (Gluténmentes Ügynökség) szerint az USA fogyasztók 68%-a havonta három vagy több boltban vásárol, hogy számára megfelelő gluténmentes élelmiszereket találjon.

Mivel Kanada 35,2 milliós lakosságából minden 133. embert érint a lisztérzékenység, ez a hír óriási lehetőséget jelent azon zabfeldolgozók számára, akik hajlandók gluténmentessé válni.

forrás: www.just-food.com (Hannah Abdulla | 2015. június 1.)Kapcsolódó bejegyzések:

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?
Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet....

, , , ,