Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kelle-e félnünk a mikróhullámú sütőtől?

Mire jó a mikróhullámú sütő?  Főzésre, melegítésre, süteményekhez.

mikróhullámú sütő gluténmentes konyhaA mikróhullámú sütő nem „mai” találmány, az 1940-es évek végén szabadalmaztatták az elsőt melynek hatalmas volt a mérete. Az évtizedek során ezt fejlesztették tovább a mai formákra, mely kis helyen elfér a konyhában.

Nagyon sokan szinte minden nap használják, vannak, akik fenntartással és ritkán, főleg csak melegítésre.

Sajnos elég nagy a tábora azoknak, akik tévhitben élnek, teljes mértékben elvetik a használatát.

„Városi legendákra” illetve interneten olvasható „rémhírekre” hagyatkoznak (pl. radioaktív sugárzás éri az ételt – daganatos betegségek alakulnak ki). A téves, „ijesztő” információk, nem csak a mikróval kapcsolatban jelennek meg, hanem más készülékekkel kapcsolatban is.

Fontos információ, hogy a mikróhullámú sütők nem radioaktív technológiával készülnek vagy működnek!

A mikróban lévő sugár úgynevezett nem ionizáló sugár, ami egyébként gyenge, és kis helyre terjed ki. Egy ételben lévő molekulára természetesen hatást gyakorol, de csak az elektronokat tudja mozgatni, és nem rombolja az ételt, csak hőenergiát termel. A gép kikapcsolásakor sem maradnak az ételben a hullámok.

Nemzetközi szabványok alapján tesztelik a készülékeket, hogy szivárognak-e? Ez nem érheti el a 0,005 wattot négyzetcentiméterenként a sütők külső felületétől számított 5 cm-es távolságnál.

A forgalomban kapható mikrohullámú sütők jóval a határérték alatt vannak, tehát nem jelentenek veszélyt az egészségre.

Fontos megemlíteni, hogy a sütőt karban kell tartani.

Ne legyen rajta sem kívül, sem belül sérülés, az ajtaját teljesen be lehessen zárni. Az ép, hibátlan mikró nem kapcsol be soha, ha nyitva van az ajtaja. Rendszeresen tisztítani kell. Csak szakemberrel javíttassuk, ha valamilyen hiba adódna.

A mikrohullámú sütő előnyei

  • Gyorsabban elkészül, illetve melegszik fel az étel, és az ital. Nincs ételszag a konyhában.
  • Ugyanolyan ízletesek az ételek, mint más tűzhely használatakor.
  • A molekulák természetesen átesnek szerkezeti változásokon, de ezek ugyanígy megtörténnek a gáz és villanytűzhelyen is.
  • Nagy előnye a mikrónak,
    • hogy a hőre érzékeny vitaminok, és ásványi anyagok mennyisége alig csökken, míg hagyományos főzéskor nagymértékben elvesznek ezek az értékes tápanyagok (pl. C-, B- vitaminok, stb.)
    • A fehérjék (proteinek) nem barnulnak meg, csökkentett az oxidáció, az A-, és E-vitaminok kevésbé sérülnek.
  • Sok minden készülhet mikróban, a teljesség igénye nélkül pl.
    • levesek
    • főzelékek
    • párolt zöldségek
    • víz, és más folyadékok melegítése
    • tojásfehérje hab főzése (pl. madártejhez)
    • egyszerűbb sütemények (pl. piskóta, kevert süti, stb.)

Fontos tudni a mikróban való ételkészítéssel kacsolatban:

  • Nem egyenletesen fő az étel, ezért időnként meg kell keverni.
  • A főzési időt figyelni kell, nehogy száraz legyen az étel, vagy a süti.
  • Csak kis adagok elkészítésére alkalmas.
  • Fémdolgokat, papírzacskót (sütő), egyszer használatos műanyag dobozokat (elviteles, joghurtos, tejfölös, margarinos), evőeszközüket, stb. nem szabad beletenni,
  • Ne használjuk gyorsfagyasztott élelmiszerek felolvasztására, csak abban az esetben, ha a készüléken van ilyen funkció is.
  • „Ropogósra” sütéshez szükséges a grillfunkció.

A következő oldalon néhány gyakorlati példa a mikróban való sütemény / piskóta sütésére:



Kapcsolódó bejegyzések:

Házi gluténmentes kovász készítése - DIY
Házi gluténmentes kovász készítése – DIY

Így készítsünk magunknak házi gluténmentes kovászt. Iri mama tuti gluténmentes kovász gyorstalpalója!

Új gluténmentes recepteskönyv - minden mentes receptekkel
Új gluténmentes recepteskönyv – minden mentes receptekkel

Ősszel jelent meg Kiss Mona legújabb gluténmentes recepteskönmyve: A mentes sütiskönyv 60 különleges mentes recepttel, amelyek összetett diéta estén is...

2021-es karácsonyi gluténmentes receptek
2021-es karácsonyi gluténmentes receptek

2021-ben is nagyon sok új ötletes finom karácsonyi gluténmtes recept készült a glutenerzekeny.hu konyháiban.

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ®  gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?
Melyik gluténmentes lisztet használjuk az ünnepekkor?

Melyik gluténmentes lisztet mire érdemes használni? Hogy válasszunk lisztet a karácsonyi sütemények elkészítéséhez? Mikor érdemes sikérhelyettesítőt használni? Tippek

Gluténmentes konyha megvalósítása - glutén szennyezettség kivédése otthon
Gluténmentes konyha megvalósítása – glutén szennyezettség kivédése otthon

A gluténérzékenyek szigorú gluténmentes étrendjének betartása nagy kihívás a családnak. Nagy kérdés, hogy hogyan oldható meg a glutén szennyezettség...

, ,