Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Házi gluténmentes kovász készítése – DIY

Iri mama az utóbbi időben sok finom gluténmentes receptet készített kovásszal. Megkértük, hogy foglalja össze, hogy tudunk saját házi gluténmentes kovászt készíteni:

Házi gluténmentes kovász, ahogy Iri mama készíti

Nagyon sokat olvastam a kovász készítéséről. Minél többet, annál jobban elvesztem a sok információ között. Vettem egy nagy levegőt, átgondoltam, és neki láttam a gluténmentes kovász készítésének.

Mosogatógépben mosott befőttesüvegre és tetőre volt szükség. Arra nagyon kell figyelni, hogy tiszta, steril eszközökkel dolgozzunk.

Kovászomat este 8- kor kezdtem el indítani, így minden este azonos időben történt a kovász ”etetése”. Én barna rizsliszttel és cirok liszttel készítettem a GM kovászt. Gluténmentes zabpehely liszt is jó hozzá, de kicsit savanykás ízű lesz, ezért érdemes keverni.

Első este üvegbe mértem 30 g cirok lisztet és 30 g langyos vizet. Úgy terveztem, hogy pár napig nem választom szét a kovászt, nem halmozom fel a maradékot.

gluténmentes kovász 1

0. nap

Következő este, ehhez mértem 30 g cirok lisztet és 30 g langyos vizet, alaposan elkevertem. Az üvegre kívülre egy befőttes gumit tettem jelzésnek, ameddig a kovász ért. Innen vártam a növekedést, életre kelést.

Második nap estére megduplázódott a kovászom volumene, tele lett gyönyörű buborékokkal.

Így harmadik este tálba szedtem a kovászt, amiből 50 grammot az üvegbe mértem, itt már 50 gramm cirok lisztet és 50 gramm langyos vizet tettem bele, jól összekevertem.

A kimaradt gluténmentes kovászt hozzá lehet keverni bármilyen kelttésztákhoz.

Következő este a kovászhoz mértem 30 g cirok lisztet, és 30 g langyos vizet, nem szedtem szét a kovászt, alaposan összekevertem. Befőttes gumi jól mutatta milyen sokat fejlődött másnapra. Megérett a szétszedésre. Kimértem újra 50 gramm kovászt, 50 gramm cirok lisztet, 50 gramm langyos vizet, jól összekeverem.

gluténmentes kovász 3

3. nap

Következő estére újra duplájára nőtt, így újra szétmértem. 50 gramm kovászt, 50 gramm cirok lisztet, 50 gramm langyos vizet, alaposan elkevertem.

Jött egy kis csalódás, nem tudom mi történt, nem nőtt a kovászom, illetve éppen egy picit. Illata sem volt olyan mint előtte. Vagy hűvösebb lett az idő, vagy változott a páratartalom. Ezért hozzámértem 30 gramm barna rizslisztet, 30 g langyos vizet, alaposan elkevertem. Kíváncsian vártam, hogy mi történik? Láss csodát, beindult újra, új erővel, gyönyörű lett.

Így folytattam 16 napon keresztül, minden este váltakozva cirok liszt és barnarizsliszt hozzáadásával. Közbe- közbe ami kimaradt kovász, készült belőle lángos, zsemle, később kalács, kenyér, pizza, focaccia stb.

Összefoglalva:

  • tiszta steril eszközökkel dolgozzunk
  • azonos időben, azonos arányú liszttel, vízzel.
  • Ha valamiért nem működik a kovászunk, etessük meg, új erőre fog kapni.
  • Addig folytassuk az etetést míg 2-3 hetes nem lesz legalább.
    Minél idősebb a kovász, annál erősebb és hónapokig is eltartható.
    Amit nem használunk fel kovászt, és maradékot, tegyük hűtőszekrénybe, lazán letakarva. Újra etetéssel használható lesz ismét.

Talán tudtam segíteni ezzel a kis összefoglalóval. Jó sütést sok sikert kívánok mindenkinek.

 

A következő oldalon kovászos gluténmentes receptek olvashatóak:Kapcsolódó bejegyzések:

Air fryerben sütés előnyei - mit lehet sütni a forrólevegős sütőben?
Air fryerben sütés előnyei – mit lehet sütni a forrólevegős sütőben?

Miért érdemes a krumplisütésen kívül másra is használni az Air freyert azaz a forrólevegős sütőt? Iri mamát kérdeztük.

Kelle-e félnünk a mikróhullámú sütőtől?
Kelle-e félnünk a mikróhullámú sütőtől?

Nagyon sok városi legenda ismert a mikróhullámú sütőkkel kapcsolatban. Ne dőljünk be ezeknek. Néhány szabály és tipp. betartásával remelk konyhai...

Alap lisztek a gluténmentes diétában - mit mire használjunk?
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?

Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....

, , , ,