Talán nem is a glutén áll az NCGS hátterében?
Korábban már beszámoltunk weboldalukon arról a kórképről, amelyet a gluténtartalmú gabonák fogyasztása vált ki, de a betegeknél kizárható volt a cöliákia. Ezt nevezik NCGS-nek azaz Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitásnak.
Újabb kutatások szerint nem biztos, hogy a glutén tehető felelőssé a tünetekért, tudtuk meg a Bécsi Egyetem gasztroenterológusától Harald Vogelsang-tól egy orf.at-n megjelent cikkből:
Intolerancia: ártatlan-e a glutén?
Az utóbbi években a búzát és más gabonafajtákat betegségek okozóiként hozták hírbe egyik összetevőjük miatt; a glutén állítólag sokaknál hascsikarást, hasmenést, rossz közérzetet okoz. De a glutén ténylegesen csak keveseket betegít meg. Más összetevők lehetnek az okai annak, hogy nő az intolerancia száma.
Mi az a glutén?
A glutén egy olyan ragasztófehérje, amelyet az egyéb gabonafajták, mint a búza, rozs, árpa, zab, valamint a tönkölybúza, a kamut, az aszalt tönkölybúza, a búzával rokon gabonafajták tartalmaznak
Az emberek kb. 1-2 százalékának egészsége számára
valóban káros a reggeli zsemlében található glutén – a bécsi egyetem gasztroenterológusa, Harald Vogelsang szerint ezek a gyerekek, nők és férfiak cöliákiában (ismertebb néven lisztérzékenységben) szenvednek:
A lisztérzékenységet kezelni kell, hogy más baj ne történjen. A betegséget gasztroszkópia során nyombél-biopsziával, illetve a vérben lévő antitestek seegítségével lehet megállapítani.
De akkor mik okozzák a tüneteket?
Azoknál a betegeknél homályosabb a tényállás, – Vogelsang szerint az osztrák lakosság hat-tíz százalékáról van szó – akik az úgynevezett nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvednek (NCGS).
Olyan kórkép ez, amelynek gyakorisága nő. Röviddel ezelőttig azt vették alapul, hogy ez a kórkép a gluténre vezethető vissza, innen ered a neve is.
A legújabb kutatási eredmények ugyanakkor arra mutatnak, hogy a glutén elnevezésű ragasztófehérje nagyrészt ártalmatlan, és sokkal inkább a búzahéjban lévő bizonyos proteinek – az amyláz-trypzin-inhibitorok (rövidítve ATI-k) lehetnek a betegség tüneteinek kiváltói.
A laborban ki tudtuk mutatni, hogy az emberekben ezektől az ATI-któl gyulladások keletkezhetnek.
Ez bizonyított tényállás. Amit nem tudunk, az az, hogyan alakultak ki ezek az ATI-k az elmúlt 50 évben a gabonafajtákban
mondja Vogelgesang.
Nem világos tehát, hogy több ATI-t tartalmaz-e a mai búza, mint az 50 évvel ezelőtti, és magyarázható-e ezzel az összeférhetetlenségi reakciók növekedése.
ATI-k: Folyamatban lévő kutatási projektek
A kérdésre mindmáig nincs válasz, közli az AGES, az Egészségi és Táplálkozásbiztonsági Ügynökség. Ezt erősíti meg Karl-Josef Müller is, a Német Darzaui Gabonanemesítési Kutatóközpontból:
Tehát az egyetlen dolog, amit tudunk az, hogy az olyan kijelentések, mint ’Egy régi fajta kevesebb ATI-t tartalmaz’ ilyen egyszerűen nem igazak. Ennek nincs köze a korhoz. Különféle modern és régi fajták léteznek különféle ATI tartalommal; magassal, közepessel, alacsonnyal.
Annak érdekében, hogy az ATI-val kapcsolatban érvényes kijelentéseket lehessen tenni, mégpedig arról, hogy főszerepet játszanak-e a megnövekedett ételintolerancis szimptómáknál, az AGES most kutatási projekteket kezdeményezett. Ami egyébként – legalábbis az osztrák búzákra – biztonsággal állítható: bár a glutén-tartalom az 50-es évek óta kicsit ingadozik, de általánosságban véve nem nőtt. Az AGES szerint hamisak azok a kijelentések, amelyek mást állítanak.
Forrás: science.orf.at Gudrun Stindl, Ö1 Wissenschaft, 2015.08.14.
Kelt:2015.09.11
Kapcsolódó bejegyzések:
Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?
Randomizált klinikai tanulmány: glutén által ismételten előidézett tünetek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) klinikai kritériumaiba beleillő betegek csupán egy kis...
Bélbiopszia, hogy zajlik a gyomortükrözéses vizsgálat? – Nincs ok a félelemre!
Sokak inkább nem mennek el cöliákia vizsgálatra a gyomortükrözés, bélbiopszia miatt. Félelmük alaptalan. Videóval és képekkel illusztrálva részletesen bemutatjuk a...
Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS
Egyre többet lehet hallani az NCGS -ről, ami a Nem Cöliákiás Glutén Szenzitivitás rövidítése azaz nem cöliákiás gluténérzékenység. Hasonló tünetek...
Mi az a glutén?
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység...
A gluténérzékenység vizsgálat – minden amit tudni érdemes.
Azt már tudjuk, hogy gluténérzékenységet több elnevezéssel is illetik (cöliákia, lisztérzékenység), hogy egy autoimmun betegség. De milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak...