Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténmentes kenyérsütés csínja-bínja, avagy mit tegyünk, ha…

gluténmentes kenyérsütés titkai

  1. Színtelen a gluténmentes kenyér héja:

Javaslom, hogy a kenyeret, sütés előtt pár csepp napraforgó étolajjal lekenni a külsejét. Ha még szebb, pirosabb színt szeretnénk kapni sütés végére, akkor adjunk a napraforgó étolajhoz pár csepp ketchupot. Keverjük el ezt az étolajjal, és ezzel kenjük le vékonyan, egy kis ecset/szilikonecset segítségével a kenyerünket.

Hogyan tudjuk ezeket a lehetséges hibákat elkerülni? Talán legfontosabb kenyérsütési kellékünk a mérleg. Valóban szükséges minden egyes hozzávalót pontosan lemérni, kimérni. Figyeljünk arra is, hogy a műanyag mérőpohár idővel eldeformálódhat, sérülhet, így pontatlan lehet. Ekkor több vagy kevesebb folyadékot adunk a liszthez.

Amikor elsőként szeretnénk kenyeret sütni, hasznos lesz a kezdő háziasszonyoknak, ha fel is írják, valóban mennyi hozzávalót adtak a kenyerükhöz. Így, ha tényleg gond lesz a végeredménnyel, már tudjuk korrigálni a hibákat, pl. kevesebb vagy épp több folyadékkal, élesztővel. Ehhez a felírt és jól bevált receptekhez később már bátran hozzá tudnak nyúlni házi pékek.

Ténylegesen is hagyjunk időt a tészta megkeléséhez. Nem érdemes hamarabb megsütni a kenyeret. Ahol a recept 1, esetleg 2 órát ír a kelesztéshez, tartsuk is be azt. Praktikus, ha radiátor közelébe tesszük a tésztát megkelni. Ha esetleg ezt a folyamatot lassítani szeretnénk, megtehetjük a letakart tésztánkat kissé hűvösebb, de nem hideg helyre tesszük kelni. Így lassabban emelkedik meg a tészta, és tudunk mellette mással is hosszabb ideig foglalkozni. Vannak olyan kenyérreceptek, melyek hűtőben való kelesztést írnak elő, azokon se lepődjünk meg, mindenképp törekedjünk a recept betartására.

  1. Néhány jól bevált tipp gluténmentes kenyérsütéshez:

A sütőmbe már a sütő melegítésekor benne hagyom a sütőlemezt. Ez azért vált nekem, mert ha a sütővel együtt melegedig, forrósodik fel a fémlemez, hirtelen hősokk éri a tészta alját, elkerülve a későbbi szalonnás belsőt. Nincs más teendőnk, mint a kenyértésztát csak ráborítjuk a forró lemezre, óvatosan, nehogy balest érjen minket! Nem használok sütőpapírt, mert a tepsim teflon bevonatú. Enélkül, ha hideg, szobahőmérsékletű tepsire helyezzük a megkelt tésztánkat, akkor azt nem éri az említett hősokk, nehéz lesz, nehezebben melegszik és emelkedik meg. Természetesen a nem megfelelő sütési idő is okozhat szalonnás réteget a kenyerünkben.

Mindig teszek egy kis fémedénybe 2-3 dl vizet a sütőbe. Ahogy korábban leírtam, az élesztőgombák szeretik a nedves környezetet. Párás környezetben könnyebben, jobban meg tud emelkedni a kenyerünk.

A sütési idő persze nem szentírás. A sütőnk más és más típusú. Épp ezért a sütési idő lejárta elő mindenképp ellenőrizzük a kenyerünket. Ehhez én egy hústűt használok. Ha beleszúrom a kenyérbe, és nem tapad rá tészta akkor valószínűleg már pillanatokon belül kész lesz a finom kenyerünk. Ha még tapad rá nedves tészta, hagyjuk pár percet sülni, és ellenőrizzük le később.

Kenyeret kivéve mindig le szoktam hideg vízzel spriccelni. Nem feltétlenük kell kis spriccelőt használnunk, a régiek úgy mondták, „megszentelik” a kenyeret. Kezünkkel is hinthetünk pár csepp vizet a kenyér tetejére. Ekkor a kenyér külseje, héja hamarabb fog lehűlni, mert a kevés víz hirtelen elpárolog, ami hőelvonó hatású, így a kenyerünk héja ropogósabb lesz.

  1. És ha már beütött baj, mentsük, ami menthető…

Ne dobjunk ki semmit!

A napokban nem emelkedett meg eléggé a kenyerem.

    • 3 felé vágtam a kisült tésztát, amikor kihűlt. Megkentem margarinnal, megpakoltam felvágottal, savanyú uborkával, növényi sajttal. Fantasztikus finom vacsora készült belőle.

Ha a gluténmentes kenyerünk túlságosan száraz lett:

    • vágjuk fel, és dióreszelőn daráljuk le. Máris lesz mihez nyúlnunk, ha panírozni szeretnénk a vasárnapi rántott húsunkat.

Ha a kenyerünk nedvesebb maradt

    • szeleteljük fel, pirítsuk meg kenyérpirítóban, és máris fogyasztható lesz a korábban kidobni ítélt kenyerünk.

A morzsalékos, szárazabb gluténmentes kenyeret felhasználhatjuk kenyér/kalács felfújtként:

Gluténmentes körtés-marcipános kalácsfelfújt, sós karamell öntettel

A saját tapasztalon felül felhasznált irodalom:

A következő oldalon összeválogattunk weboldalunk megjelent népszerű gluténmentes kenyér receptet:



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2022 december
Gluténmentes akciós lista 2022 december

Akciós gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha az kedvezményes és akciós gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem...

Avena GoFit gluténmentes terméklista (2022.11.17) - biztonságos GM zabkészítmények
Avena GoFit gluténmentes terméklista (2022.11.17) – biztonságos GM zabkészítmények

Avena GoFit gluténmentes terméklista (2022.11.17) - biztonságos gluténmentes zabkészítmények. Magyar gyártás, ellenőrzött gluténmentes üzem.

2022-es gluténmentes karácsonyi receptek
2022-es gluténmentes karácsonyi receptek

2022-es gluténmentes karácsonyi receptek. Bejgli, zserbó, kalács, vendégváró gluténmentes receptek. Gluténmentes szaloncukor, kekszek, sós sütik

Hogyan készítsünk gluténmentes rántást?
Hogyan készítsünk gluténmentes rántást?

A gluténmentes rántás elkészítése nem ördöngősség, de ha nem ismerjük a trükkjeit, akkor bizony csomós lesz ami nem esztétikus. ...

Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?
Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?

Mi az sikér? Miért nem fogyaszthatjuk gluténérzékenység esetén? Hogy válthatjuk ki, helyettesíthetjük a sikért a mindennapokban?

A gluténmentes kenyérsütés műhelytitkai - Kohári Évától
A gluténmentes kenyérsütés műhelytitkai – Kohári Évától

A gluténmentes kenyérsütést meg kell tanulni, de utána valódi örömforrás. El kell sajátítani az alapokat. Kenyérsütő géppel, sütőben? Mindegy. Éva...

Alap lisztek a gluténmentes diétában - mit mire használjunk?
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?

Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel - gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban

Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...

Sikérhelyettesítők - gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei

A búza sikértartalma megszabja a belőle készített tészta minőségét. A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó,...

, , ,