Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A gluténmentes kenyérsütés csínja-bínja, avagy mit tegyünk, ha…

KolosFreeFood rovatunk házigazdáját Kolost kérdeztük meg, hogy milyen tippeket adna annak, aki most kezd ismerkedni a gluténmentes kenyérsütéssel.

gluténmentes kenyérsütés

Kolos tippjei előtt vagy után érdemes elolvasni a sikérhelyettesítőkről készült cikkeinket is. Lássuk a gyakorlatias tanácsokat:

Jó pár éve derült ki rólam, hogy gluténérzékeny vagyok. Ehhez pedig jött pár éve, hogy tejfehérje diétára is kényszerülök.

Kurtán Kolos - KolosFreeFood

Kurtán Kolos – KolosFreeFood – gluténmentes kenyérsütés

Elsőként jött a sokk, mi lesz most, mit tudok majd enni, mi lesz velem zsömle, kifli, bagett vagy épp télen egy vajas-mézes kenyérszelet nélkül. Sokáig mumusként tekintettem a gluténmentes kenyérsütésre. Sok-sok, talán még attól is több lisztem veszett oda, vele együtt az időm és energiám is, de soha sem adtam fel, sokat kísérleteztem, próbálgattam, böngésztem az Internetet, hogy:

  • Mi is lehet a gond?
  • Miért lett kemény a gluténmentes kenyrem?
  • Miért nem kelt meg a tészta?
  • Miért maradt nedves belül a gluténmentes kenyrem?
  • Vagy éppen miért lett száraz annyira, hogy kalapácsként is használhattam volna.

Most nem térek ki külön arra, hogy esetleg nem tartjuk be pontosan a receptet, nézzük szépen sorra a lehetőségeket.

  1. Túl magasra kelt a gluténmentes kenyerem

Talán ez a legkönnyebben megoldható problémák egyike. Valószínű, hogy túl sok élesztőt adtunk a tésztához. Emellett lehet oka még az is, hogy túl sok cukrot tettünk az élesztőhöz, ami „beindult” és alaposan megdolgozott a többletcukros jutalmáért. Ilyenkor célszerű csökkentenünk a hozzáadott élesztő vagy a cukor mennyiségét. Pontosan akár mérleggel mérjük ki az élesztőt, a csipetnyi cukor pedig pont annyi legyen, mint amennyit meg tudunk fogni két ujjbegyünk között.

  1. Nem kel meg a gluténmentes kenyerem

Ez is könnyen orvosolható probléma. Hiszen elképzelhető, hogy az élesztőnk lejárt, keveset adtunk a liszthez, vagy talán az élesztő ősellenségével találkozott: a sóval. Mindig friss, vagyis pontosítok, megfelelő szavatosságú élesztővel dolgozzunk. A lejárt élesztőt dobjuk ki. Nem érdemes vele kísérleteznünk, mert többe fog kerülni a leves, mint a hús. Ilyen magas lisztáraknál bukjon a száz forint körüli élesztő, mint a glutén- és tejmentes lisztünk. Talán az is gondot okozhat, hogy túl magas volt a víz, növényi/ital hőmérséklete. Az élesztőgombák legkedveltebb hőmérséklete a 25-30 C-os közeg. Próbáljunk meg langyos, kézmeleg vizet használni kelesztéshez. Semmiképp ne legyen ettől melegebb, forróbb a liszthez adott víz hőmérséklete, mert könnyen elpusztítja a kis gombáinkat.

Az élesztő kifejezetten nem szereti a sót. No nem olyan kutya macska barátságként, hanem valóban, a szó szoros értelmében. A só akadályozza a kelést. Próbáljuk meg elkülönítve adni a sót a tésztához, ne pedig közvetlenül a felfutott élesztőhöz. Az is lehetséges, hogy nagyon meleg vizet használtunk a kenyér kelesztéséhez.

Nem csak a meleg hőmérséklet, hanem a hideg is okozhat kárt okoz a kenyérnek. Nem tudják az élesztőgombák kifejteni a jótékony hatásukat. A gombák a meleg, párás környezetet szeretik, így kelesztéskor a tésztát tegyük langyos, meleg és semmiképp sem huzatos helyre. Figyeljünk arra is, hogy takarjuk le a kelt tésztát, én ehhez egy nagy szemeteszsákot használok. Amivel be tudom csomagolni a kelesztőkosárral együtt a tésztát, nedves környezetet biztosítva. Így becsomagolva a tészta teteje sem szárad ki kelés közben. Sőt, a lisztet mikrohullámú sütőben 10 másodpercig meg is szoktam melegíteni. Főleg akkor praktikus ezt megtennünk, ha a lisztünk a hidegebb spájzban tároljuk.

Az élesztőgombák rendes munkájához elegendő mennyiségű levegőre van szükség. Célszerű átszitálni a kenyérlisztet sütés előtt.

A túlkelesztés is okozhat gikszert. Ekkor az élesztőgombák elfogyasztották az összes hozzáadott cukrot, ekkor, ha hozzányúlunk a kenyértésztához, az magától összeesik. További pihentetéskor már nem kel, nem nő tovább a kenyér. Ennek oka lehet a túl meleg, vagy az idő maga. Hirtelen megemelkedik a melegtől, majd összeeshet. Vagy, túl kevés ideig kelesztettük, így nem volt ideje kifejteni jótény hatását a gombáknak, és nem emelkedett meg a tészta eléggé. Elképzelhető, hogy tettünk-vettünk, és elfeledkeztünk a kelesztésről.

Az élesztő felfuttatásához mindösszesen három alapanyag szükséges: friss élesztő, kézmeleg folyadék és cukor.

  1. A gluténmentes kenyerünk csomós, nedves

Valószínűleg, túl sok folyadékot adtunk a kenyérliszthez, esetleg az élesztőnk nem volt friss vagy elegendő mennyiségű. Érdemes ekkor a folyadékot kevéssel pl. egy-két evőkanálnyival a folyadék mennyiségét. Ellenőrizzük, hogy az élesztő elég friss volt e, nem járt-e le esetleg. Az előző felsorolásból már csak a liszt mennyiségének csökkentése maradt ki. Túl sok folyadék jele az is, hogy a kenyerünk nagyon szétnyílik és porózus lett a kenyerünk.

  1. Korpás kenyér gluténmentesen:

A gluténmentes korpa hozzáadása a kenyérhez természetesen azt fogja eredményezni, hogy kevésbé kel meg, és sűrűbb állagú lesz. Mégis nekem a korpa hozzáadása adja vissza a régi, „békebeli” ízeket. Sűrű, tömörebb, szeletelhető, vajjal, kacsa zsírral is könnyen kenhető pékárut kapunk végeredmények.

További tippek és recycling ötletek, ha valami nem úgy sikerült ahogy a képen láttuk…. Gluténmentes kenyér receptekkel. Tovább.Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2022 december
Gluténmentes akciós lista 2022 december

Akciós gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha az kedvezményes és akciós gluténmentes termékek listája tartalmaz olyan terméket, ami nem...

Avena GoFit gluténmentes terméklista (2022.11.17) - biztonságos GM zabkészítmények
Avena GoFit gluténmentes terméklista (2022.11.17) – biztonságos GM zabkészítmények

Avena GoFit gluténmentes terméklista (2022.11.17) - biztonságos gluténmentes zabkészítmények. Magyar gyártás, ellenőrzött gluténmentes üzem.

2022-es gluténmentes karácsonyi receptek
2022-es gluténmentes karácsonyi receptek

2022-es gluténmentes karácsonyi receptek. Bejgli, zserbó, kalács, vendégváró gluténmentes receptek. Gluténmentes szaloncukor, kekszek, sós sütik

Hogyan készítsünk gluténmentes rántást?
Hogyan készítsünk gluténmentes rántást?

A gluténmentes rántás elkészítése nem ördöngősség, de ha nem ismerjük a trükkjeit, akkor bizony csomós lesz ami nem esztétikus. ...

Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?
Mi az a sikér? Mire jó a sikér? Kinek nem jó?

Mi az sikér? Miért nem fogyaszthatjuk gluténérzékenység esetén? Hogy válthatjuk ki, helyettesíthetjük a sikért a mindennapokban?

A gluténmentes kenyérsütés műhelytitkai - Kohári Évától
A gluténmentes kenyérsütés műhelytitkai – Kohári Évától

A gluténmentes kenyérsütést meg kell tanulni, de utána valódi örömforrás. El kell sajátítani az alapokat. Kenyérsütő géppel, sütőben? Mindegy. Éva...

Alap lisztek a gluténmentes diétában - mit mire használjunk?
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?

Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel - gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban

Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...

Sikérhelyettesítők - gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei

A búza sikértartalma megszabja a belőle készített tészta minőségét. A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó,...

, , ,